Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Όχι στην κατάργηση Νομικών Προσώπων και Σχολικών Επιτροπών»


  • Την διατήρηση του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού θα εισηγηθεί η Δημοτική Αρχή στην συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία θα αναλάβει και ο Π. Χριστόφας για τις Σχολικές Επιτροπές

Αντίθετες με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων, που αποφάσισε παραμονές των εκλογών το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι τόσο η απερχόμενη όσο και η νέα Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης. Για τον λόγο αυτό, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, θα εισηγηθεί την διατήρηση του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού, πρόταση που αναμένεται να στηριχθεί και από την αντιπολίτευση, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, θα έρθουν τα πάνω – κάτω στην διαχείριση των αθλητικών και των πολιτιστικών χώρων του Δήμου. 

Ανάλογη πρωτοβουλία προτίθεται να αναλάβει στις αρχές της νέας χρονιάς και ο Παναγιώτης Χριστόφας για τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Πάνω από 500 Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα καταργηθούν πάνω από 500 Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου, «με σκοπό» – όπως τονίζει η πολιτική ηγεσία – «την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού Δήμου». Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων θα μεταφερθεί στους Δήμους και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, ενώ το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Νομικών Προσώπων οι Δήμοι μπορούν να συστήσουν Επιτροπές, ενώ για θέματα των Σχολικών Επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο Επιτροπές, στις οποίες θα μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου. Για κάθε ένα Νομικό Πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των Αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου Νομικού Προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του 1 εκατ. ευρώ.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξεδόθη λίγες ημέρες αργότερα και μετά από τις διαμαρτυρίες Δήμων και Κοινοτήτων, το Υπουργείο άνοιξε ένα μικρό “παραθυράκι” για την διατήρηση των Νομικών Προσώπων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τεκμηριωμένες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων (άσκηση δραστηριότητας με εξειδικευμένο αντικείμενο, αξιοσημείωτη/μακρόχρονη απόδοση έργου και ευρύτερη αναγνώριση).  Η προθεσμία για να συμβεί αυτό λήγει στις 15 Νοεμβρίου και γι’ αυτό το θέμα του Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού θα συζητηθεί την Δευτέρα, όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την έγκριση της εισήγησης.

Σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές προβλέπεται ότι από την 30ή Ιουνίου 2024 παύεται η λειτουργία τους και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στους Δήμους. Για την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών, σύμφωνα με τα οριζόμενα, με διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται έως τις 31/3/2024, μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος Σχολικές Επιτροπές σε Δήμους στους οποίους λειτουργούν συνολικά περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Π. Χριστόφας

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο νέος Δήμαρχος, Π. Χριστόφας, «θα εξετάσουμε το ζήτημα των Σχολικών Επιτροπών μόλις αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτή την συγκυρία γιατί θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλυθούν».

Θυμίζουμε ότι και το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου είχε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την απόφαση και είχε στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών μιλώντας για «αυταρχικές και αντικοινωνικές καταργήσεις», που θα έχουν ως συνέπεια ακόμη και για τις παραμικρές ενέργειες, εκδηλώσεις, προμήθειες, επισκευές, μικρά έργα κ.λ.π., να πρέπει ν’ αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και οι Οικονομικές Επιτροπές και να διεκπεραιώνονται μέσα από τις ήδη βεβαρημένες κεντρικές Υπηρεσίες των Δήμων. Παράλληλα οι Κοινοτάρχες επεσήμαναν ότι μέσω των Δημοτικών Νομικών Προσώπων, τα Συμβούλια των χωριών λύνουν αρκετά μικροπροβλήματα καθημερινότητας των συγχωριανών τους, που ήταν δύσκολο ή αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τις Υπηρεσίες των Δήμων. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img