Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Όχι στην υποβάθμιση των χωριών μας»!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων ζητούν οι Κοινοτάρχες για την έγκαιρη διανομή της αλληλογραφίας, των λογαριασμών και των συντάξεων

Κραυγή αγωνίας χθες από τους Προέδρους των χωριών που διοργάνωσαν δυναμική κινητοποίηση για την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, με το κλείσιμο και την υπολειτουργία των υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη τη Λέσβο. Οι Κοινοτάρχες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη Μυτιλήνη, κρατώντας πανό το οποίο έγραφε “Όχι στην υποβάθμιση των χωριών μας” και στη συνέχεια παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Μαρία Μαρινέλλη. Παρόντες ήταν και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης.

Η παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και η πρόταση που κατέθεσαν οι Πρόεδροι για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες τον τελευταίο χρόνο είναι η πρόσληψη τουλάχιστον 10 μόνιμων υπαλλήλων. Παράλληλα ζήτησαν να ενισχυθεί ο δημόσιος κοινωφελής χαρακτήρας των ΕΛΤΑ και να επανέλθει η δυνατότητα είσπραξης λογαριασμών ΔΕΚΟ από τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αδυνατούν να μετακινηθούν είτε για λόγους υγείας, είτε οικονομικής κατάστασης.

Όπως δήλωσε ο Συντονιστής του Δικτύου στο Δήμο Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης, η υπολειτουργία των ΕΛΤΑ στερεί από τους κατοίκους των χωριών αναγκαίες υπηρεσίες επικοινωνίας, συναλλαγών και ενημέρωσης. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι φτωχότεροι πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική επικοινωνία, αποκλείονται από βασικές υπηρεσίες καθημερινών αναγκών. Σε πολλά χωριά η αλληλογραφία παραδίδεται μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες λογαριασμών αλλά και αγροτικών ή επαγγελματικών συναλλαγών. Σοβαρή επίπτωση είναι και η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων σε οικογένειες που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βατούσας, Άβελ Σπανέλλη, που υπηρέτησε στο χωριό του επί 35 χρόνια ως ταχυδρομικός υπάλληλος, στις αρχές του 2021 υπηρετούσαν στα ΕΛΤΑ Λέσβου 52 υπάλληλοι, ενώ σήμερα εργάζονται 34 και 10 “ενοικιαζόμενοι” από εταιρεία με πολύ χαμηλό μισθό. Όπως τονίζει το Δίκτυο Κοινοτήτων, οι προσλήψεις μέσω εταιρειών, όπως και οι μετακινήσεις υπαλλήλων γίνονται με παρεμβάσεις σκοπιμότητας, χωρίς κοινωνικά και πληθυσμιακά κριτήρια. 

Πολλά προβλήματα από την συρρίκνωση των ΕΛΤΑ αντιμετωπίζει και η Κοινότητα της Αγιάσου, όπως δήλωσε η Πρόεδρος, Διαμάντω Ρουγκέλλη. Η ίδια σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του δικτύου των ΕΛΤΑ και ο εκσυγχρονισμός με την εισαγωγή νέων ψηφιακών τεχνολογιών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας και όχι με βάση τα δεδομένα της Κεντρικής Υπηρεσίας. «Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία, επιβάλλουν την βοήθεια και την προσωπική επαφή και συνεργασία με το προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια», υπογράμμισε η Πρόεδρος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ένας και μοναδικός ταχυδρόμος που έχει απομείνει στην Αγιάσο εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα, δηλαδή των χωριών Ίππειους, Συκούντας, Ασωμάτου, Λάμπου Μύλων και Κεραμειών. «Το Ταχυδρομείο Αγιάσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία όσον αφορά τον όγκο των εργασιών και των συναλλαγών, καθώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει κανένα απολύτως κατάστημα Τραπέζης. Το προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, αφού αποτελείται από έναν μόνιμο υπάλληλο στο γραφείο και έναν υπάλληλο που γυρνάει σε όλα τα χωριά. Υπάρχουν συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ρουγκέλλη.

Και στην Περιφέρεια

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία του Δικτύου Κοινοτήτων συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους με το κλείσιμο και την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ. Οι Πρόεδροι Μυτιλήνης, Αλ. Κουζινόγλου, Λουτρών Β. Μαμώλης, Αγιάσου Δ. Ρουγκέλλη, Στύψης Ν. Δράκουλας και Λεπετύμνου Θ. Καμμένος, παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη έγγραφο στο οποίο αναφέρουν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών, λόγω της έλλειψης και υπολειτουργίας των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ και ζήτησαν να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ο Κ. Μουτζούρης συνεχάρη τους Προέδρους και το Δίκτυο Κοινοτήτων για τον αγώνα που καταβάλλουν ώστε να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων των χωριών και εξέφρασε την συμπαράστασή του στο δίκαιο, όπως τόνισε, αίτημά τους. Δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα φέρει προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να παρθεί απόφαση η οποία θα ενισχύει τον αγώνα τους.

- Advertisement -

More articles

spot_img