- Πιο οικονομικές στην κατανάλωση ρεύματος οι νέες συσκευές, αν και πιο «ευάλωτες» σε βλάβες
- Η σωστή επιλογή και χρήση ηλεκτρικής συσκευής μειώνει το ύψος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος!
Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφού κατά πως φαίνεται θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τα αυξημένα κόστη. Κόστη τα οποία, όμως, μπορούμε να μετριάσουμε κάπως με μια σωστή επένδυση και διαχείριση για την αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών μας συσκευών, ενώ για το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, άνθρωποι που εδώ και πάρα πολλά χρόνια χαράζουν την πορεία τους στην αγορά των ηλεκτρικών.
Τι «καίει» ρεύμα
«Οι ηλεκτρικές κουζίνες και το ηλεκτρικό θερμοσίφωνο είναι αυτά, που “καίνε” περισσότερο ρεύμα. Για την πρώτη περίπτωση, με έναν καλό φούρνο, οπωσδήποτε με αέρα, και με ταυτόχρονο ψήσιμο δύο ή και τριών φαγητών ταυτόχρονα, που ρίχνει την απαιτούμενη θερμοκρασία μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση. Όσο για το θερμοσίφωνο, η λύση είναι ο ηλιακός!» σχολιάζει ο Γιώργος Καλιάλης, ιδιοκτήτης του «ΗΛΕΚΤΡΟΠΟΛΙΣ Καλιάλης» επισημαίνοντας πως σε μια τόσο ηλιόλουστη περιοχή, όπως αυτή που ζούμε, θα έπρεπε να είναι η πρώτη επένδυση που κάνουμε.
Όσον αφορά τη θέρμανση, ο κ. Καλιάλης είναι σαφής: Το μέσο θέρμανσης εξαρτάται από τον χώρο, που θέλουμε να ζεστάνουμε. Όπως λέει, τα σύγχρονα κλιματιστικά τύπου DC Inverter έχουν ελάχιστη κατανάλωση και είναι αποδοτικά, ενώ για θερμαντικά σώματα προτείνει εκείνα με ανθρακόνημα ή με χαλαζία. «Εννοείται πως και σόμπες με μαντέμι, που “κρατάνε” και εκπέμπουν θερμότητα για πολλές ώρες είναι μια εξαιρετική επιλογή, αν και έχουν τη δυσκολία ότι πρέπει να τροφοδοτούνται συνεχώς με ξύλο, αλλά πολύ καλή απόδοση θα βρούμε και στα καλοριφέρ λαδιού, τα οποία είναι παρεξηγημένα, γιατί πρέπει να λειτουργήσουν πολλές ώρες, χωρίς όμως να καταναλώνουν τόσο ρεύμα όσο θα νομίζαμε» τονίζει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο υγραέριο, το οποίο με μια καλή συσκευή θέρμανσης δεν είναι επικίνδυνο.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Καλιάλη, γενικά οι περισσότερες καινούργιες συσκευές συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα πλυντήρια που μπορούν να πραγματοποιήσουν πλύση σε λιγότερο χρόνο, ή και τα ψυγεία με την χαμηλή κατανάλωση και την καλή απόδοση. «Το πρόβλημα με τις καινούργιες συσκευές, όμως, είναι πως χαλάνε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι οι παλαιότερες. Αλλά κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις» αναφέρει, επισημαίνοντας και το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις με τα ανταλλακτικά.
«Γενικότερο πρόβλημα είναι πως ο κόσμος δεν ρωτάει. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο, θα μάθεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και θα μπορέσεις να κάνεις τις αγορές και τη χρήση που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις σε κατανάλωση ρεύματος», σημειώνει.
Όσον αφορά την κατανάλωση, που συνεπάγεται η χρήση καθεμίας από τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού, αυτή με μια μικρή έρευνα, είναι:
- Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
- Φούρνος: 2.000 – 4.000W
- Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
- Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
- Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
- Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
- Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
- Σίδερο: 1.000 – 2.000W
Πρακτικές συμβουλές
Ο Παναγιώτης Τσιγκρίτης, ιδιοκτήτης του καταστήματος Κωτσόβολος – Τσιγκρίτης, από την άλλη μοιράζεται κάποιες πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή χρήση των συσκευών μας, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτική. «Η χρήση χύτρας ταχύτητας, αντί για τις απλές κατσαρόλες, εξοικονομεί ρεύμα και χρήμα, αφού το φαγητό ετοιμάζεται σε έως και 75% λιγότερο χρόνο» μας λέει, ενώ προτείνει και τη χρήση αφυγραντήρα αντί για αερόθερμο, καθώς πέραν του γεγονότος ότι μειώνει την υγρασία με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση, ανεβάζει και τη θερμοκρασία του χώρου από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.
«Για το πλύσιμο των ρούχων, με καινούργια πλυντήρια μπορούμε να μένουμε στους 30 με 40 βαθμούς αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα απορρυπαντικά ή και κρύο νερό σε ρούχα χωρίς λεκέδες» σχολιάζει, καθώς δεν θα χρειάζεται το πλυντήριο τόση ενέργεια για να ζεστάνει το νερό, ενώ τα σύγχρονα μοντέλα μπορούν να κάνουν πλύσεις ακόμη και σε 15 λεπτά ή ακόμη και με ακόμη λιγότερη κατανάλωση νερού. Επίσης στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας (η οποία αποτελεί και μια οικονομική επιλογή θέρμανσης) αποτελούν επίσης μια οικονομική – ως προς την κατανάλωση ρεύματος – επιλογή.
Επιπλέον, ο κ. Τσιγκρίτης επισημαίνει πως τα καινούργια ψυγεία μπορεί να είναι κάπως ακριβότερα, ωστόσο είναι πολύ πιο χαμηλή η κατανάλωσή τους, οπότε σε 1, 2 ή 3 χρόνια ανά περίπτωση μπορεί και να γίνει απόσβεσή τους, αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα πελάτη του που υπολόγισε πως σε ένα χρόνο εξοικονόμησε περί τα 400 ευρώ με μια τέτοια αλλαγή: «Είναι δεδομένο πως κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε κάτι παραπάνω για μια νέα ηλεκτρική συσκευή, αλλά στο τέλος της μέρας κάνουν τόσο μικρή κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις παλιές, που βγαίνουμε κερδισμένοι».
Οι λάμπες
Κάποιες άλλες συμβουλές μας είχε δώσει… «προ-κρίσης» η ίδια η Eurostat, που ανέδειξε τα οφέλη της χρήσης λαμπτήρων LED αντί για τις παλιές λάμπες. Με στοιχεία του 2017 και με χρεώσεις που τότε έφταναν στα 17 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλάζοντας μία και μόνο λάμπα 60 Watt, με μια LED 10 Watt ένα νοικοκυριό μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 10 ευρώ ετησίως. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε τουλάχιστον 10 λάμπες σε ένα σπίτι, και με τις σημερινές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, αντιλαμβανόμαστε πως το όφελος είναι τεράστιο.