Με σταθερά και ουσιαστικά βήματα η νεοσύστατη Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεχίζει να αναλαμβάνει δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρέθηκε ένα θέμα που μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους: η Οδική Ασφάλεια και η Υπεύθυνη Οδική Συμπεριφορά.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε και, κυρίως, να εφαρμόζουμε καθημερινά στον δρόμο. Γιατί η ασφαλής μετακίνηση δεν είναι απλώς θέμα γνώσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά κυρίως θέμα υπευθυνότητας, προσοχής και σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας.
Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση πραγματοποίησε η Χρύσα Βακάλη από το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης, η οποία με απλό και κατανοητό τρόπο μετέφερε στα παιδιά και στους μεγαλύτερους χρήσιμες και ουσιαστικές πληροφορίες για την ασφαλή συμπεριφορά στον δρόμο, ενώ παράλληλα έδωσε πολύτιμες οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με ερωτήσεις, προβληματισμούς και χρήσιμες επισημάνσεις, αποδεικνύοντας πως η κυκλοφοριακή αγωγή είναι μια υπόθεση που αφορά όλες τις ηλικίες.
Και επειδή η γνώση πρέπει να συνοδεύεται και από πράξη, στα παιδιά προσφέρθηκαν κράνη για τα ποδήλατά τους, υπενθυμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η ασφάλεια δεν είναι επιλογή, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε βόλτα και κάθε διαδρομή.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Δυτικής Λέσβου δείχνει έμπρακτα ότι ο ρόλος της δεν περιορίζεται μόνο στα σχολικά ζητήματα. Με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με περισσότερη γνώση, υπευθυνότητα και, πάνω απ’ όλα, σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Γιατί στον δρόμο, είτε είμαστε… παιδάκια είτε «λιγότερο παιδάκια», έχουμε όλοι κάτι πολύτιμο να προστατεύσουμε!



