Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Οι αφανείς ήρωες στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ

Τον από μηχανής θεό για την διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής και εν προκειμένω μιας ζωής στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ αποτέλεσε ένα στέλεχος της υπηρεσίας, το οποίο βλέποντας τον αλλοδαπό να ψυχορραγεί έπεσε πάνω του και με μαλάξεις τον επανάφερε στη ζωή. Ο συνοριοφύλακας αναμετρήθηκε με τον χρόνο και τα κατάφερε, αποδεικνύοντας ότι ο καθένας αν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις και διάθεση προσφοράς, μπορεί και πρέπει να φανεί χρήσιμος. Από χθες δέχεται τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο έναν μικρό ήρωα της καθημερινότητας και ο ίδιος ελπίζει ότι το παράδειγμά του θα το ακολουθήσουν και άλλοι, αν και μέχρι χθες δεν ήθελε να εμφανιστεί με τα στοιχεία του για υπηρεσιακούς λόγους. 

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ όταν μετά από έναν καβγά μεταξύ μεταναστών για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένας εκ τους εμπλεκομένους στον τσακωμό τραυματίστηκε σοβαρά σε σημείο του προσώπου, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει στο πάτωμα. Εκείνη την ώρα για καλή του τύχη περνούσε από το σημείο ο νεαρός συνοριοφύλακας, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία και είδε τον άνθρωπο πεσμένο στο πάτωμα σε άσχημη κατάσταση

Αμέσως κάλεσε βοήθεια και έτρεξε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν πεσμένος ο άνθρωπος προκειμένου να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Ενώ εκείνος ψυχορραγούσε ο νεαρός συνοριοφύλακας με επιμονή προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον επαναφέρει. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο συγκεκριμένος συνοριοφύλακας, όπως και αρκετοί ακόμα, οι οποίοι εργάζονται στην υπηρεσία της Λέσβου, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια θεωρητικά αλλά και πρακτικά πάνω στις πρώτες βοήθειες. Επίσης να αναφέρουμε ότι ο εν λόγω συνοριοφύλακας είναι και εκπαιδευτής πάνω στις πρώτες βοήθειες, οπότε γνώριζε πολύ καλά πώς να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Αφού παρείχε τις πρώτες βοήθειες μέσω καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στον τραυματία μετανάστη, κατάφερε και του έσωσε την ζωή. Λίγα μόνο λεπτά μετά κατέφθασε και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με τους διασώστες να παίρνουν τον τραυματία μετανάστη ώστε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι το θάρρος και η επιμονή που είχε ο συνοριοφύλακας, ο οποίος εν ώρα υπηρεσίας έκανε το χρέος του σαν συνοριοφύλακας και πάνω από όλα σαν Άνθρωπος, σώζοντας την ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος βρέθηκε σε μια έκτακτη κατάσταση. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες ιστορίες, οι οποίες παραμένουν στην αφάνεια και όμως απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο που προσφέρουν οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο νεαρός συνοριοφύλακας μίλησε για το περιστατικό με τον τραυματία μετανάστη και τις πρώτες βοήθειες που του πρόσφερε, δηλώνοντας ότι αν χρειαζόταν θα το ξαναέκανε προκειμένου να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό του. «Όταν έγινε ο καβγάς πήγα στο σημείο και είδα τον άνθρωπο πεσμένο στο πάτωμα χωρίς τις αισθήσεις του. Αμέσως φώναξα να έρθουν για βοήθεια και έτρεξα εκεί για να δω τον άνθρωπο. Έχοντας γνώσεις από πρώτες βοήθειες του έκανα μαλάξεις και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να πάρει ανάσα. Ευτυχώς ο άνθρωπος επανήλθε άμεσα και ήρθε λίγο μετά το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον τραυματία. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και παροχής πρώτων βοηθειών. Μάλιστα τυχαίνει να είμαι και εκπαιδευτής. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να γνωρίζει κάποιος από πρώτες βοήθειες καθώς μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσεις σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει σημασία. Κάποιος μπορεί να χρειαστεί βοήθεια εκεί που δεν το περιμένει. Εγώ ήμουν εν ώρα υπηρεσίας και χρειάστηκε να προσφέρω τις πρώτες βοήθειες ώστε να σωθεί αυτός ο άνθρωπος. Φυσικά και θα το ξαναέκανα αν χρειαζόταν γιατί είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο νεαρός συνοριοφύλακας που έσωσε τη ζωή του μετανάστη.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img