Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας

Πολίτες που περιμένουν στην πίσω πλευρά του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης για να γίνει λήψη δειγμάτων για αναλύσεις για τον κορονοϊό
Η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης Ελεονόρα Μανιάτη

Έξι νοσηλεύτριες και δυο οδηγοί μαζί με την Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονόρα Μανιάτη, που από την περασμένη άνοιξη τέθηκε με απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας και επικεφαλής των Κινητών Μονάδων (ομάδων) για τη λήψη δειγμάτων, είναι οι “αφανείς ήρωες” της πανδημίας στη Λέσβο. Επί της ουσίας το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης σηκώνει το βάρος των ιχνηλατήσεων των θετικών κρουσμάτων στον κορονοϊό, καθώς στους χώρους του γίνεται η λήψη δειγμάτων από άτομα που θεωρούνται επαφές θετικών πολιτών στον κορονοϊό, ενώ παράλληλα δύο κινητά συνεργεία “οργώνουν” τη Λέσβο ιχνηλατώντας σε χωριά, σχολεία, γηροκομεία και όπου αλλού χρειαστεί.

Όπως μας είπε μία από τις νοσηλεύτριες που συμμετέχει στις κινητές μονάδες, η Σταυρούλα Τσαΐρη  που είναι μητέρα τριών παιδιών «6 νοσηλεύτριες καθημερινά παίρνουμε από 150 μέχρι 250 δείγματα από πολίτες για τους οποίους υπάρχει υποψία να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς κάνουμε την κατανομή, την καταγραφή, την παράδοση μέχρι και το αντίγραφο προσκομίζουμε στο νοσοκομείο. Ενώ το βάρος της δουλειάς είναι για περισσότερα άτομα δεν πρέπει να μένουν εκκρεμότητες. Απεναντίας κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά και εργαζόμαστε για περισσότερες ώρες ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και ειλικρινά σας λέω ότι αυτό το κάνουμε με χαρά γιατί έχουμε την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Με τη στήριξη και την εμψύχωση της προϊσταμένης μας κ. Μανιάτη φέρνουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο, τιμώντας την ευθύνη που μας ανέθεσαν το Υπουργείο Υγείας και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε από το δικό μας μετερίζι να συμβάλουμε στον περιορισμό της πανδημίας».

Μία από τις δύο Κινητές Μονάδες του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης. Εδώ βλέπουμε και την εργαζόμενη Σταυρούλα Τσαΐρη που μίλησε στα “Νέα της Λέσβου” 

Η Πολιτική Προστασία

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Αλεξίου

Στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκονται οι άλλοι “αφανείς ήρωες”, αυτοί που αναζητούν και βρίσκουν τις επαφές των θετικών πολιτών στον κορονοϊό. Είναι οι άνθρωποι που κινούνται ταχύτατα για να απομονώσουν τα ύποπτα κρούσματα και να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Με τα θερμότερα λόγια μίλησε για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, την Παρασκευή το πρωί, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου. Ζητήσαμε την άποψή του και απάντησε στα “Νέα της Λέσβου”: «Ως Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης που έχουμε σηκώσει και εμείς το βάρος της ιχνηλάτησης έχουμε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους στις Κινητές Μονάδες, που είναι παιδιά που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και, αν θέλετε, δείχνουν και μια άλλη φιλοσοφία και ένα άλλο πρόσωπο για το ΕΣΥ, που το χρειαζόμαστε στην εποχή μας. Το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή έχει σηκώσει το βαρύ φορτίο. Θα έλεγα, ας μου επιτραπεί, τον σταυρό της πανδημίας για όλη τη Λέσβο και αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο της προϊσταμένης Ελεονόρας Μανιάτη έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτόν το μεγάλο αγώνα που καταβάλλουμε. Μία προϊσταμένη που μέσα από τις πολλές ώρες δουλειάς, την προσήλωσή της στο καθήκον και την πρακτική σκέψη έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Να παράγουν τόσο λίγοι άνθρωποι ένα τεράστιο πραγματικά έργο και να βρίσκονται τις ώρες που τους χρειαζόμαστε δίπλα μας». 

Και σημείωσε καταλήγοντας ότι «θεωρώ μάλιστα ότι αυτοί οι άνθρωποι στο κέντρο υγείας δεν έχουν και τη βοήθεια που χρειάζονται, καθώς έζησα από κοντά τον αγώνα της κ. Μανιάτη να βρει έναν οικίσκο για να γίνεται η λήψη των δειγμάτων ανεβοκατεβαίνοντας σκαλοπάτια και παρακαλώντας  και μπράβο της, αν και αυτός ο εξοπλισμός θα έπρεπε να ήταν δεδομένος σε εποχές πανδημίας». 

Δεδομένου ότι από την εξάπλωση της πανδημίας η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης μέχρι τώρα βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μαζί με το Κέντρο Υγείας είναι οι άνθρωποι που τρέχουν από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί για την προστασία της κοινωνίας, ιχνηλατώντας και απομονώνοντας φορείς του ιού.

 

Ο Μιχάλης Φραντζέσκος

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Φραντζέσκος

Από τη δική του πλευρά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Φραντζέσκος, τόνισε ότι «δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα μέρα και νύχτα και μας βλέπετε και εσείς πολλές φορές κατά τα ρεπορτάζ σας. Αν υπάρχει ένας Υγειονομικός Φορέας στη Λέσβο με τον οποίο συνεργαζόμαστε άψογα είναι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, με υπεύθυνη για τα ζητήματα του κορονοϊού την Συντονίστρια κ. Μανιάτη, η οποία έχει ανταποκριθεί άμεσα και πλήρως σε ό,τι έχουμε ζητήσει μέχρι τώρα γιατί ξέρετε ότι το δικό μας έργο είναι κρίσιμο, θέλει άμεσα αντανακλαστικά και γερά νεύρα. Η κ. Μανιάτη με χαμηλούς τόνους και πολλές, πραγματικά απίστευτες, ώρες δουλειάς, την οποία βρίσκουμε στο γραφείο της συνέχεια, έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο τόπος μας να αποφύγει τα χειρότερα μέχρι τώρα για την πανδημία, τα οποία πιστεύω ότι υπό διαφορετικές συνθήκες θα τα είχαμε μπροστά μας».

Η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ελένη Μακρή

Στη θέση της προέδρου του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης η παθολόγος και αιρετό μέλος της διοίκησης του Βοστάνειου, Ελένη Μακρή. Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” την Παρασκευή έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η εμπλοκή του Κέντρου Υγείας στα τεστ για τον covid 19 έχει να κάνει με τις Κινητές Ομάδες και το συντονισμό τους που έχει ανατεθεί στη Συντονίστρια του Κέντρου μας κ. Μανιάτη. Αν για παράδειγμα είχε ανατεθεί στους Συντονιστές άλλων Κέντρων Υγείας αυτό δεν θα γινόταν στη Μυτιλήνη, αν και η Μυτιλήνη είναι πρωτεύουσα της Λέσβου, και ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο θεωρώ πως πρόκειται για δύο διαφορετικούς τομείς που δεν επηρεάζει ο ένας τον άλλο, καθώς αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι το Κέντρο Υγείας να παρέχει χωρίς προβλήματα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους συμπολίτες μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό γίνεται καθημερινά με τον καλύτερο τρόπο, παρότι ο τόπος και η πατρίδα μας, η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνουν μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

 

Τα τεστ

Καθημερινά δεκάδες πολίτες συγκεντρώνονται περιμετρικά του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης περιμένοντας τη σειρά τους για να δώσουν δείγματα για εξέταση για τον κορονοϊό και μάλιστα αυτό γίνεται από τρία διαφορετικά σημεία στο ισόγειο του κτιρίου, προκειμένου να μπορέσει το προσωπικό να ανταποκριθεί στην αυξημένη προσέλευση. Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και Συντονίστρια των Κινητών Μονάδων, Ελεονόρα Μανιάτη, είπε ότι «η περίοδος είναι δύσκολη και οι απαιτήσεις μεγάλες. Ταχθήκαμε να υπηρετούμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και περίθαλψη και τώρα με την πανδημία. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό για τις τεράστιες προσπάθειες και το φιλότιμό του. Πιστεύω ότι ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά από τις πράξεις του και εμείς βρισκόμαστε εδώ για τα δύσκολα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ πάντα με το χαμόγελο, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό γιατί πρέπει να εμψυχώνουμε το προσωπικό και πρέπει και να στεκόμαστε και ανθρώπινα δίπλα σ’ αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Θεωρώ ότι η κρίση της πανδημίας ανέδειξε και τις αντοχές, αλλά και το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης».