Οι δύο όψεις στην ενοικίαση ακινήτων

Spread the love


Παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφει κατακόρυφη αύξηση η μετατροπή μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων στη Μυτιλήνη σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να εντάσσονται στην πλατφόρμα Airbnb επιδιώκοντας αυξημένο εισόδημα με μειωμένες δεσμεύσεις (κάτι που δεν ισχύει στις μακροχρόνιες μισθώσεις για τους εκμισθωτές, καθώς δεν είναι λίγες ούτε οι φθορές, ούτε και τα φέσια σε πολλά διαμερίσματα), εντούτοις παρατηρείται ισορροπία σε τοπικό επίπεδο ως προς τις διακυμάνσεις των μισθωμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, και κυρίως τις μεγαλουπόλεις. 

Σήμερα για να νοικιάσει ένα διαμέρισμα μέχρι 80 τετραγωνικά μια τριμελής-τετραμελής οικογένεια θα καταβάλλει 350-450 ευρώ ανάλογα την περιοχή και την κατάσταση του ακινήτου, και αυτό το ποσό δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο αισθητά αυξημένες είναι οι τιμές μίσθωσης για τις μεζονέτες στα νοτιόχωρα της Μυτιλήνης, όπου εκεί ιδιαίτερα στην εποχή μετά το μεταναστευτικό οι τιμές κατέγραψαν αύξηση ακόμα και 30% ανάλογα το ακίνητο

Κι αυτό γιατί τα στελέχη ΜΚΟ που κατέφθαναν κατά δεκάδες στη Μυτιλήνη αναζητούσαν πολυτελή ακίνητα για να στεγαστούν πληρώνοντας αδρά. Στις μέρες μας τα στελέχη των ΜΚΟ μειώνονται επιστρέφοντας στις πατρίδες τους στο εξωτερικό, ωστόσο αυτό δεν αυξάνει την προσφορά γενικά στα διαμερίσματα, δεδομένου ότι η οικοδομική κατασκευαστική δραστηριότητα κατέγραψε τα προηγούμενα χρόνια “βουτιά στο κενό”, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ λίγα τα νεόδμητα διαμερίσματα. 

Με τα παραπάνω δεδομένα σήμερα μια οικογένεια μπορεί να στεγαστεί σε ένα διαμέρισμα στα ποσά που προαναφέραμε, την ίδια ώρα όμως μένουν πολλά ξενοίκιαστα. Έχουμε, δηλαδή, μεγάλη προσφορά στα μικρά διαμερίσματα, στις γκαρσονιέρες και στα διαμερίσματα μέχρι 50 τετραγωνικά, καθώς η δημιουργία των φοιτητικών εστιών με την σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών που έρχονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προκαλέσει αυτό το «κενό» στην αγορά, ώστε αρκετοί ιδιοκτήτες που είχαν επενδύσει τις προηγούμενες δεκαετίες στην αγορά μικρών ακινήτων για τους φοιτητές, στρατιωτικούς κτλ. τώρα να τα έχουν ξενοίκιαστα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να τα ρευστοποιήσουν επηρεασμένοι από την αβεβαιότητα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μερίδα φοιτητών που ναι μεν καταφέρνουν να πετύχουν την εισαγωγή τους στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Μυτιλήνης, ωστόσο δεν έρχονται ποτέ, προτιμώντας να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών τους εξ αποστάσεως, μιας και τα έξοδα είναι αυξημένα. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Κώστας Αγιασωτέλλης, ο οποίος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στη Μυτιλήνη, έκανε λόγο για την μεγάλη διαθεσιμότητα που υπάρχει σε μικρά διαμερίσματα λόγω της μείωσης των φοιτητών: «Υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, κυρίως σε φοιτητικά σπίτια, γιατί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Έχουν μειωθεί και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ, οι οποίοι νοίκιαζαν σπίτι στη Μυτιλήνη, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών διαμερισμάτων που μένουν χωρίς μίσθωση. Αυτοί που ζητάνε μικρά διαμερίσματα έχουν μειωθεί αρκετά. Στα μεγάλα οικογενειακά σπίτια αντιθέτως (πάνω από 70 τετραγωνικά) υπάρχει αυτό το διάστημα μικρή διαθεσιμότητα. Οι τιμές των  ενοικίων για τα μικρά διαμερίσματα θα πιεστούν αναγκαστικά θεωρώ γιατί η προσφορά είναι μεγάλη σε αντίθεση με την ζήτηση. Θα υπάρχουν σίγουρα και εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν το ρίσκο να κρατήσουν ψηλά τις τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα, αλλά μπορεί να μείνουν χωρίς ενοικιαστές, γιατί οι φοιτητές που έρχονται είναι λίγοι και σε συνδυασμό και με την αύξηση των φοιτητικών εστιών δεν υπάρχει τόσο ζήτηση».

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Μάρκος Κουνέλλης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου, Μάρκος Κουνέλλης, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων υπάρχει μια ισορροπία γενικά στη Μυτιλήνη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα στα σπίτια από 50 με 60 τετραγωνικά και πάνω. Φυσικά σε όλα αυτά ρόλο παίζει και η αύξηση της μετατροπής των σπιτιών σε Airbnb. Θα έχουμε σίγουρα μια καλύτερη εικόνα μέσα Ιουλίου που ανοίγουν τα διαμερίσματα, όπου βγαίνουν οι μεταθέσεις. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα που υπάρχει στα μικρότερα διαμερίσματα λόγω της μείωσης των φοιτητών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό το λόγο οι τιμές δεν κινούνται στα ύψη. Δηλαδή με 350 ευρώ κατά μέσο όρο μπορεί κάποιος φοιτητής να βρει σπίτι να μείνει. Φυσικά αναλόγως το σπίτι αλλά και την περιοχή όπου θα αναζητήσει κάποιος».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση