- Σημάδια κόπωσης από τους μηχανισμούς των συναρμόδιων υπουργείων για την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων του κορονοϊού
- Καταγγελίες από την περιοχή της Μήθυμνας για αργοπορημένα ραντεβού για την τρίτη δόση
Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας ακόμα να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, ως ένα έσχατο μέσο πρόληψης και προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού, η νόσος συνεχίζει να μαίνεται στην Ελλάδα καθώς χθες ανακοινώθηκαν 8.100 νέα κρούσματα και 91 θάνατοι ατόμων από τις επιπλοκές σε τοπικό επίπεδο.
Σημειωτέον ότι συμπτωματικά με τον αριθμό των 91 χθεσινών θανάτων στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο, 91 είναι οι θάνατοι και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης από κορονοϊό από το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως αυτό μέχρι τώρα και μάλιστα ο αριθμός ανέβηκε σε αυτό το επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, όπου είχαμε διαδοχικές απώλειες ασθενών που νοσηλεύονταν στο Βοστάνειο με επιπλοκές της νόσου. Λόγω και αυτών των απωλειών έχουμε μειωμένο αριθμό νοσηλειών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 15 άτομα συνολικά.
Τα κρούσματα
Αν και η Τρίτη συνήθως κάθε εβδομάδα επιφυλάσσει αυξημένα κρούσματα και είναι και το βαρόμετρο, χθες ανακοινώθηκαν οι νέες μολύνσεις μειωμένες κατά 19 σε σχέση με τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα για χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 62 νέα κρούσματα για το νησί μας και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει το ρόλο που παίζουν τα σχολεία στην διασπορά του κορονοϊού καθώς από τα 81 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σχεδόν τα 50 αφορούσαν τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας.
Προβλήματα στην ιχνηλάτηση
Την ίδια ώρα ο μηχανισμός αντιμετώπισης του κορονοϊού φαίνεται πως έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημεία κόπωσης και αυτό καταγράφεται και από την αργοπορία της ιχνηλάτησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε όσους πολίτες διαπιστώνονται θετικοί στον κορονοϊό. Κι αυτό καθώς από την ανάρτηση στο σύστημα ΗΔΙΚΑ μέχρι την ενημέρωση από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνουν την ιχνηλάτηση, μεσολαβούν ακόμα και μέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν ύποπτο για κορονοϊό πολίτη που εν τω μεταξύ κινείται οπουδήποτε ελεύθερα.
Η περίοδος είναι κρίσιμη καθώς σε επίπεδο Επικράτειας ο κορονοϊός καλπάζει και παρότι οι επιστήμονες δηλώνουν ότι περιμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση το Δεκέμβριο, με τις σημερινές συνθήκες αυτό μοιάζει αδύνατο, καθώς ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πώς θα πορευτούμε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και ενώ το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να επιβάλουν μέτρα περιορισμού, στη χώρα μας δεν έχει επιβληθεί ούτε καν η μάσκα για όλους τους χώρους!
Ενώ λοιπόν από τη μία πλευρά το Υπουργείο Υγείας διά των μηχανισμών του δείχνει κούραση ώστε κάποιοι χειρισμοί να έχουν αφεθεί σχεδόν στον αυτόματο πιλότο, στον αντίποδα είναι παρήγορη η κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών, όπως την έχουμε καταγράψει με διαδοχικά ρεπορτάζ και μέρα με την ημέρα αυτό συνεχώς βελτιώνεται. Μάλιστα χτες ο πρόεδρος στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, Αλέξανδρος Ροδίτης, έσπευσε να τονίσει ότι 12.500 και πλέον είναι οι εμβολιασμοί στη μονάδα που εκπροσωπεί, μιλώντας για κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, το οποίο πλέον λειτουργεί με 2 εμβολιαστικές γραμμές, πρωί και απόγευμα, όπως έχουμε γράψει. Αναλυτικά σε αριθμούς, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 12.500 και πλέον εκ των οποίων 6.520 με AstraZeneca, 1.350 με Johnson & Johnson (όσο λειτουργούσαν οι σχετικές εμβολιαστικές γραμμές), 4.500 με Pfizer, ενώ και η κινητή ομάδα εμβολιασμού της υγειονομικής μονάδας έχει ήδη προβεί σε 100 κατ’ οίκον εμβολιασμούς.
Ανακοινώνεται επίσης ότι πλέον η κινητή ομάδα μπορεί να εμβολιάζει κατ’ οίκον τόσο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και με το εμβόλιο της Pfizer. Υπενθυμίζουμε ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός γίνεται κατά το πρωινό ωράριο και αφορά πολίτες με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και με πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού καλούνται να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους ή με τους ιατρούς της πλησιέστερης υγειονομικής μονάδας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), οι οποίοι με τη σειρά τους συμπληρώνουν αίτηση εμβολιασμού. Ακολούθως ο πολίτης θα λάβει ενημερωτικό μήνυμα (sms) ότι το αίτημά του καταχωρήθηκε και θα ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία με σκοπό τον ορισμό του ραντεβού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο σπίτι του πολίτη για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού. Μία μέρα μετά τον εμβολιασμό μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο Gov.gr ή στα ΚΕΠ.
Με αφορμή την αύξηση των εμβολιασμών, ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής κ. Ροδίτης, τόνισε ότι «η αύξηση των εμβολιασμών τόσο στις πρώτες δόσεις όσο και στις τρίτες «αναμνηστικές» είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Εξάλλου όσο περισσότεροι οι εμβολιασμένοι, τόσο πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, όπως έχει εξηγηθεί επανειλημμένως από τους γιατρούς. Επομένως, κλείνουμε το ραντεβού μας και εμβολιαζόμαστε σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού. Για την υγεία μας δεν χωρά καμία καθυστέρηση και κανένας συμβιβασμός».
Όταν το σύστημα αυτοϋπονομεύεται!
Την ίδια ώρα όμως αυτό που δεν αναφέρει ο κ. Ροδίτης είναι η αργοπορία στο κλείσιμο ραντεβού για πολίτες που θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς έχουν φτάσει καταγγελίες στα Νέα της Λέσβου από άτομα που απευθύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να κλείσουν ραντεβού από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο προγραμματισμός τους γίνεται για τις παραμονές των Χριστουγέννων. «Μας έχουν προγραμματίσει προπαραμονή των Χριστουγέννων για την τρίτη δόση στο Κέντρο Υγείας Καλλονής και δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει αλλάξει, καθώς μέχρι πρότινος έψαχναν άτομα να εμβολιάσουν, ενώ τώρα που δείχνουμε ενδιαφέρον μας πάνε ένα μήνα αργότερα», ανέφερε στα Νέα της Λέσβου γνωστό πρόσωπο της κοινωνίας του Μολύβου παρατηρώντας ότι όποτε οι κοινωνίες αρχίζουν να ανταποκρίνονται στους εμβολιασμούς, το Υπουργείο Υγείας φροντίζει να βάζει με τον τρόπο του τρικλοποδιές και αυτό επιβραδύνει τα εμβόλια. «Όταν είχαν ξεκινήσει την επιχείρηση της γαλάζιας ελευθερίας, όπως έλεγαν μέσα στο καλοκαίρι άφησαν τα Κέντρα Υγείας μόνο με το εμβόλιο της astrazeneca, αφαιρώντας τη δυνατότητα για εμβολιασμούς με pfizer ή με Johnson & Johnson, με συνέπεια και λόγω της περιόδου οι εμβολιασμοί να απαξιωθούν», είπε επαγγελματίας από την περιοχή της Μήθυμνας. Και συνέχισε: «Τώρα που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και πάλι ενδιαφέρον τα ραντεβού τραβούν σε μάκρος καθώς δεν είναι δυνατόν ν’ απευθύνεσαι πριν τις 20 για να κλείσεις το ραντεβού σου και να σε παραπέμπουν ένα μήνα αργότερα, προπαραμονές Χριστουγέννων».
Αυτό καταγράφεται στην Δυτική Λέσβο, καθώς στη Μυτιλήνη τουλάχιστον με τα μέχρι χθες δεδομένα για ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν άτομα με την τρίτη δόση η αναμονή είναι 3-4 μέρες και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στις μεγάλες δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο Μυτιλήνης να κάνει ημερησίως μέχρι και 670 εμβόλια, καθώς επίσης και στον δεύτερο πόλο που κάνει εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Ρfizer και της Johnson & Johnson που είναι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα.