Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Οι μαθητές μπροστά για τους σεισμοπαθείς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Μέχρι σήμερα το μεσημέρι η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στα σχολεία, ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στα χωριά καθώς οι κάτοικοι συνδράμουν την εκπαιδευτική κοινότητα 
  • Το υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός προωθώντας το την επόμενη εβδομάδα στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών από κάθε γωνιά της Λέσβου στην έκκληση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για την συγκέντρωση ειδών πρώτης βοήθειας, με σκοπό την ανακούφιση των σεισμόπληκτων συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία.

Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου συνέδραμαν άμεσα την πρωτοβουλία αυτή από την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας στο χώρο τους κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό. 

Η σημερινή ημέρα μάλιστα αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας, αφού οι πολυάριθμες κούτες αγάπης και αλληλεγγύης θα αποσταλούν στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού στο υπόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και κουβέρτες μαζί με ζωγραφιές συγκεντρώνονται και θα σταλούν στην Τουρκία από σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Καρέκος: «Η ανταπόκριση όλων των Συλλόγων Γονέων σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σχολείων ήταν συγκινητική, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς το λιγοστό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο έπρεπε να δράσουμε. Τα σχολεία μας αυτές τις ημέρες έγιναν σημεία έκφρασης της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς απέναντι στους γείτονές μας. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων»

Επιπλέον επικοινωνήσαμε με στελέχη των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που μας μετέφεραν την εικόνα των πυρετωδών ετοιμασιών για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως πολύτιμη στάθηκε η αρωγή από μέρους των Δήμων που ανέλαβαν την μεταφορά των υλικών προς τα κεντρικά σημεία στην Καλλονή για τη Δυτική Λέσβο και αντίστοιχα το χώρο του Ερυθρού Σταυρού απευθείας για το Δήμο Μυτιλήνης.

Όπως μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άγρας, Δέσποινα Σαχτούρη: «Την περασμένη εβδομάδα τόσο το Δημοτικό Σχολείο στην Άγρα, όσο και το Γυμνάσιο και οι λυκειακές τάξεις του χωριού, σε συνεργασία με τους συγχωριανούς μας, γεμίσαμε ένα φορτηγάκι με σακούλες και κούτες γεμάτες  τρόφιμα και ρούχα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κούτες στη Δυτική Λέσβο. Τα δέματα συνόδευσαν ζωγραφιές μαθητών που ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη και την συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Αντίστοιχα στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο τις αξιέπαινες προσπάθειες σχολείων, όπως το Δημοτικό των Παμφίλων «Βοστάνειο», το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, τα οποία μέχρι και σήμερα το μεσημέρι θα δέχονται είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να τα μεταφέρουν στον Ερυθρό Σταυρό.

Μεγάλη η ανταπόκριση από το Δημοτικό Παμφίλων και τα Σχολεία της Άγρας

«Προσέφεραν όλοι»

Το επόμενο βήμα, μετά την περισυλλογή όλων των δεμάτων από όλα τα σχολεία της Λέσβου, το έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού. Όπως μας είπε ο πρόεδρός του, Θεόδωρος Βαλσαμίδης: «Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποστείλουμε τις κούτες που δεχτήκαμε στα κεντρικά σημεία του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, και από εκεί οι εθελοντές μας θα αποστείλουν όλα μαζί τα δέματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην αντίστοιχη ανθρωπιστική οργάνωση στην Τουρκία, την Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία θα αναλάβει και τη διανομή των υλικών στους πληγέντες από τους φονικούς σεισμούς». 

Ο κ. Βαλσαμίδης τόνισε επίσης την μαζική προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που σημειώθηκε στο νησί μας: «Με την εκπαιδευτική κοινότητα να μπαίνει μπροστά, μέσω των σχολείων, αλλά και μεμονωμένα, πάρα πολλοί συμπολίτες μας, και απλός κόσμος, με κάτι λίγο ή πολύ προσφέρθηκε να συνδράμει στο έργο αυτό, και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Για λίγες ημέρες ακόμα θα συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επιδέσμους, φυσιολογικούς ορούς), τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, ζυμαρικά, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι), κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακους, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε επιπλέον αυτή τη στιγμή είναι ρούχα, εκτός κι αν οι εθελοντές επιθυμούν να φέρουν καινούργιο ρουχισμό, όπως μπουφάν, πουλόβερ, γάντια κτλ.».

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού έχει συγκεντρώσει μέσα σε μια εβδομάδα εκατοντάδες δέματα

Η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζεται στο υπόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img