Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι αυτοσυστήνονται

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Το όραμά μας είναι κανένας ναρκομανής να μην χρειαστεί να πεθάνει, χωρίς την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος από τα ναρκωτικά», δηλώνουν μέλη του προγράμματος

Την μεταφορά του μηνύματος της ανάρρωσης από τον εθισμό στα ναρκωτικά θέλει να μεταδώσει η ομάδα Ναρκομανείς Ανώνυμοι με την παρουσίασή της στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 18.30. Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που βοηθάει κάθε ναρκομανή, οποιονδήποτε ναρκομανή, να σταματήσει την χρήση, να χάσει την επιθυμία για χρήση και να βρει έναν καινούργιο τρόπο ζωής μακριά από τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ.

Στη Μυτιλήνη

Από το 2015 λειτουργεί ομάδα και στην Μυτιλήνη, η οποία πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, λειτουργώντας σαν καταφύγιο για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τον εθισμό. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Δευτέρα, 20.00 – 21.30, στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η Πολεοδομία (Μίλτου Κουντουρά 1 και Στρατή Μυριβήλη γωνία). 

Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν με μέλη των Ναρκομανών Ανωνύμων, που μίλησαν για την φιλοσοφία της ομάδας και για τον τρόπο λειτουργίας της. «Στην ομάδα των Ναρκομανών Ανωνύμων δεν εξετάζουμε ηλικία, φυλή, σεξουαλική ταυτότητα, δόγμα, θρησκεία ή έλλειψη θρησκείας, κοινωνική ή πολιτική ταυτότητα. Μόνη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα είναι η δική του ειλικρινής διάθεση να απεξαρτηθεί από τις ουσίες». 

Στην ερώτησή μας για το πώς διεξάγονται οι συναντήσεις των συμμετεχόντων, τόνισαν ότι «το πρόγραμμα απευθύνεται από ναρκομανείς προς ναρκομανείς. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε έμφαση στην ανωνυμία και την ισοτιμία των μελών της ομάδας. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη καθοδήγηση από ειδικούς, αλλά οι συμμετέχοντες αλληλοστηριζόμαστε σε ένα ασφαλές μέρος όπου καταθέτουμε τις εμπειρίες μας και ακούμε ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι σε όλο αυτό». 

Στη συνέχεια της συζήτησης ρωτήσαμε ποια είναι η επίδραση που έχουν οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και μας είπαν: «Είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στα επτά χρόνια που λειτουργεί η ομάδα, υπάρχουν μέλη, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι  συμμετέχουν σταθερά στο πρόγραμμά μας και έχουν καταφέρει την πλήρη απεξάρτησή τους από τα ναρκωτικά. Παράλληλα, υπάρχουν άλλα μέλη τα οποία λόγω της ιδιότητάς τους (π.χ. φοιτητές, νέοι κ.ά.) δεν μένουν μόνιμα στο νησί, αλλά κρατούν επαφή με την ομάδα». 

Ποιοι είναι 

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ξεκίνησαν στις Η.Π.Α. το 1953. Είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός του είδους στον κόσμο. Μετά την πρώτη συγκέντρωση της ομάδας στο Λος Άντζελες, η αδελφότητα μεγάλωνε και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Ασία, καθώς και σε χώρες της Αφρικής. Σήμερα πραγματοποιούνται  περισσότερες από 76.000 συγκεντρώσεις την εβδομάδα  σε 145 χώρες.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η πρώτη ομάδα Ναρκομανών Ανωνύμων ξεκίνησε το 1987 στην Αθήνα, με δύο συγκεντρώσεις την εβδομάδα. Σήμερα υπάρχουν 62 ομάδες και γίνονται 140 συγκεντρώσεις την εβδομάδα, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Κόρινθο, Λάρισα, Kέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης, Μύκονο κ.ά.. Επίσης, γίνονται ομάδες παρουσίασης σε εβδομαδιαία βάση σε σωφρονιστικά ιδρύματα, και θεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, δηλαδή δεν έχει έξοδα εγγραφής ή συνδρομές. 

Στο Δημοτικό Θέατρο

Όπως τονίζουν μέλη των Ναρκομανών Ανωνύμων, η παρουσίαση της άλλης Παρασκευής στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, στην γνωστοποίηση της ύπαρξης της ομάδας στην τοπική κοινωνία της Λέσβου, και κατ’ επέκταση στην ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την εξάρτηση από τις ουσίες, αλλά και τους ίδιους τους χρήστες ναρκωτικών. Η ομάδα, σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Λέσβου, καθώς και ειδικούς ψυχικής υγείας, επιθυμεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι «οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι δεν αποτελούν την μοναδική λύση, αλλά πάντως μια λύση στο αδιέξοδο κάποιων συνανθρώπων μας. Μέσα από την πληροφόρηση του κοινού θέλουμε να ακουστούμε σε ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια, άσχετα αν θα την αναζητήσουν σε εμάς ή αλλού»

Το πρόγραμμα της παρουσίασης θα περιλαμβάνει την ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό και την λειτουργία των Ναρκομανών Ανωνύμων, καθώς και προσωπικές  ιστορίες πρώην χρηστών, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους στον δρόμο για την απεξάρτηση, με την στήριξη της ομάδας. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τρόπος λειτουργίας μιας συγκέντρωσης των Ναρκομανών Ανωνύμων, μέσα από παιχνίδι ρόλων (role-play). Στο τέλος θα ακολουθήσουν τυχόν ερωτήσεις του κοινού που τα μέλη της ομάδας θα απαντήσουν. 

Ρωτήσαμε ακόμη, πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει την ομάδα: «Στους Ναρκομανείς Ανώνυμους, όπως τονίσαμε, είναι βασική η αρχή της αυτοσυντήρησης και της αυτονομίας. Δεν δεχόμαστε, με άλλα λόγια, εξωτερικές συνεισφορές, και δεν ενθαρρύνουμε την προώθηση και την διαφήμιση της ομάδας. Εάν κάποιος όμως επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να μιλήσει για εμάς ώστε να γίνει ακόμα ευρύτερα γνωστή η παρουσία μας». 

Πού μπορεί λοιπόν να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια είτε για τον ίδιο, είτε για κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο; «Αυτή την στιγμή στη χώρα λειτουργούν τρεις τηλεφωνικές γραμμές, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και για τα τηλέφωνα επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα μας https://www.na-greece.gr/, η οποία ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά», μας είπαν.

Κλείνοντας, τα μέλη της ομάδας μας μετέφεραν ότι «η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι κανένας ναρκομανής που αναζητά ανάρρωση, να μην χρειαστεί να πεθάνει, χωρίς να έχει μια ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος από τα ναρκωτικά». 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img