Οι πρώτες τιμές για τα φρέσκα λάδια

Spread the love


  • Στα ίδια επίπεδα με την Κρήτη και την Πελοπόννησο το άνοιγμα των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στη Λέσβο
  • Ποια είναι τα “παιχνίδια” που γίνονται στην αγορά και τι θα πρέπει να περιμένουν οι αγρότες

Πέρυσι στις 9 Νοεμβρίου όταν είχε ανακοινωθεί ο πρώτος τιμοκατάλογος για τα ελαιόλαδα εσοδείας 2022 – 2023 τα Νέα της Λέσβου μέσα από το ρεπορτάζ τους έκαναν τότε λόγο για «ιστορικό ρεκόρ στις τιμές» του προϊόντος, καθώς για πρώτη φορά τα 3 δέκατα έφταναν όσον αφορά την τιμή παραγωγού στα 4,35 ευρώ το κιλό, όπως και ο άσος στα 3,75 ευρώ το κιλό τότε. 

Οι τιμές αυτές του ελαιολάδου στη χώρα και τον τόπο μας ήταν τιμές Ιταλίας των τελευταίων 3-4 ετών, ωστόσο αν και οι τάσεις και πέρυσι φαίνονταν από την αρχή ανοδικές, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το ράλι ανόδου που θα ακολουθούσε! Κι αυτό καθώς είναι ελλειμματικό το ισοζύγιο της προσφοράς. Με απλά λόγια η αγορά ζητά περισσότερο λάδι από αυτό που παράγεται και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, τα οποία στη χώρα μας έχουν αρχίσει να αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. 

Φαίνεται πως το δέντρο της ελιάς είναι ο ισχυρός δείκτης της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να σημειωθεί πως ίσως η Λέσβος ήταν η πρώτη περιοχή όπου οι τοπικοί φορείς μίλησαν εδώ και 5 χρόνια για την κλιματική αλλαγή όταν τίποτα ακόμα τότε δεν μπορούσε να προϊδεάσει γι’ αυτό που θα ακολουθούσε στις τιμές του προϊόντος. Προκαλεί δε προβληματισμό ότι ο τόπος μας τα τελευταία 15 χρόνια σημειώνει μεσαίες και μικρές παραγωγές και προς τούτο έχει αναληφθεί η δέσμευση από τον ΕΛΓΑ για την υλοποίηση μελέτης, που θα καταγράφει μέσα από την έρευνα τα αίτια που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.

Οι τιμές ένα χρόνο μετά

Ένα χρόνο μετά από τον περσινό Νοέμβριο, από σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου αρχίζει να ισχύει ο νέος τιμοκατάλογος που είναι και ο πρώτος για τα λάδια νέας εσοδείας.

Τα 3 δέκατα πληρώνονται προς 7,40 ευρώ το κιλό, τα 4 δέκατα προς 7,25  ευρώ το κιλό, τα 5 δέκατα 7,10 ευρώ το κιλό, τα 6 δέκατα 6,95 ευρώ το κιλό, τα 7 δέκατα προς 6,80 ευρώ το κιλό, τα 8 δέκατα προς 6,65 ευρώ το κιλό, τα 9 δέκατα προς 6,50 ευρώ το κιλό. Η τιμή του άσου στα 6,40 ευρώ το κιλό, το δυάρι 5,15 ευρώ το κιλό, το τριάρι 4,96 ευρώ το κιλό, το τεσσάρι 4,93 ευρώ το κιλό και το πεντάρι 4,90 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί στην Ελλάδα μέχρι και τον Οκτώβριο για τα περσινά λάδια, αν και όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρα μας τυπικά θεωρείται αδόκιμη η σύγκριση του πρώτου τιμοκαταλόγου μιας χρονιάς με τον τελευταίο της προηγούμενης, καθώς η σύγκριση γίνεται στους τιμοκαταλόγους των δύο αντίστοιχων περιόδων, δηλαδή Νοέμβριο του 2023 με Νοέμβριο του 2022.

Ποιες είναι οι προοπτικές

Οι προοπτικές περαιτέρω ανόδου στο ελαιόλαδο είναι εμφανείς και πολύ σύντομα οι τιμές θα ανέβουν, καθώς για όσους μπορούν να διαβάζουν καλά τους συσχετισμούς και τις κινήσεις που γίνονται από την αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί με πρωτεργάτες την Ισπανία και την Ιταλία μία αρνητική ψυχολογία, δεδομένου πως στο χρηματιστήριο του ελαιολάδου, όπως έχει δείξει η εμπειρία τόσων δεκαετιών, οι αγρότες πουλούν το λάδι τους όταν πέφτουν οι τιμές. 

Και στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η αγορά χρειάζεται λάδια όχι μόνο φετινά, αλλά ακόμα και περσινά είναι καλοδεχούμενα και γι’ αυτό πληρώνονται και αυτά πολύ ακριβά και με ασυνήθιστα μικρή διαφορά σε σχέση με τα φρέσκα λάδια.

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας παρατηρείται μία στασιμότητα στις αγοραπωλησίες και αυτό, όπως ήδη εξηγήσαμε, γίνεται για ψυχολογικούς λόγους ώστε να πέσουν οι τιμές, οι οποίες βρίσκονται  στα επίπεδα της Λέσβου, καθώς τα 3 δέκατα πληρώνονται κατά μέσο όρο στα 7,40 ευρώ το κιλό και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Στην Ιταλία ο μέσος όρος χώρας βρίσκεται στα 8,20 ευρώ το κιλό καταγράφοντας μία μείωση 17 λεπτών  (-2,03%) σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν. Πτωτική η τάση και στην αγορά της Ισπανίας καθώς οι μέσες τιμές στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας καταγράφουν μείωση της τάξης του 5,79%, ώστε τα έξτρα παρθένα να πληρώνονται προς 7,65 ευρώ το κιλό έναντι της τιμής 8,12 ευρώ το κιλό που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι οι τιμές κάνουν μία μικρή «κοιλιά» στην έναρξη της περιόδου σε Ελλάδα και Ευρώπη (για τη Λέσβο η πορεία είναι ανοδική!), αυτό όμως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κάθε χρονιά (με εξαίρεση την περσινή) και στην συνέχεια βελτιώνονται, όπως αυτό αναμένεται να γίνει και τώρα καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο ελαιόλαδο και αργά ή γρήγορα θα αντιστραφεί η τελευταία αυτή προσπάθεια να απορροφήσει η αγορά λάδια σε χαμηλότερες τιμές. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση