Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ξανά σε καραντίνα η Λέσβος λόγω καταρροϊκού πυρετού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ξανά σε καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού η Λέσβος, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα από την Περιφέρεια ότι έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στη Βόρεια Λέσβο προφανώς στο πλαίσιο των ελέγχων που ξεκίνησαν με αφορμη το κρούσμα ευλογιάς από τη Δυτική Λέσβο σε όλο το νησι.

Πρόκειται για την περιοχή του Μανταμάδου και μάλιστα καταγράφεται διάσπαρτος σε τρεις εκτροφές ο καταρροϊκός πυρετός ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχουμε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε άλλες περιοχές της Λέσβου τροφοδοτεί την αισιοδοξία του Αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου ότι η καραντίνα μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας από τα 2 χρόνια που είναι το μίνιμουμ σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Επί του παρόντος έχουμε απαγόρευση εξαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων από τη Λέσβο καθώς μπορούν να βγαίνουν μόνο τα αρνιά και τα πρόβατα που θα κατευθύνονται για άμεση σφαγή.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νήσο Λέσβο»

Ενημερώνουμε ότι σε αιμοληψία που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου σε εκτροφή αιγοπροβάτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μανταμάδου  βρέθηκαν επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου.

Η Υπηρεσία ενεργοποίησε άμεσα την με αριθ. Πρωτ. 519/102535/04.04.2023(Β 2500/18.04.2023) Απόφαση του Υφπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Πρόγραμμα επιτήρησης Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου».

Επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων και βοοειδών ώστε να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα τα οποία συστήνει η Δ/νση Κτηνιατρικής τα οποία και επισυνάπτονται.

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.
Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου στα τηλέφωνα: 2251047427 – 22510-42236.

spot_img

More articles

spot_img