Οι πρωτιές των πανελληνίων

Συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση μαθητών που διακρίθηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών την Παρασκευή. Η ενημέρωση για τις επιτυχίες των μαθητών γίνεται μόνο από κάθε σχολείο χωριστά, καθώς στις αναρτημένες καταστάσεις πλέον φαίνονται μόνο κωδικοί και όχι ονόματα, στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εν μέσω θερινής περιόδου και με κλειστά τα σχολεία η ενημέρωση αυτή από τα σχολεία γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ από την άλλη μεριά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «σηκώνει τα χέρια» ελέω προσωπικών δεδομένων και δεν κάνει ούτε στατιστική ενημέρωση για τα αποτελέσματα.

 

Ταξιαρχούλα Καραγιάννη, 18.506 μόρια

Η Ταξιαρχούλα Καραγιάννη από το Λύκειο Παμφίλων με 18.506 μόρια «χτυπάει» Ιατρική κατακτώντας με το σπαθί της μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους καλύτερους σε επιδόσεις μαθητές της Λέσβου. Η Ταξιαρχούλα έγραψε 20 βιολογία και 18,2 έκθεση. Από την θετική κατεύθυνση με βιολογία, στόχευσε στην Ιατρική και το πέτυχε. «Στερήθηκα πολλά πράγματα, δούλεψα πολύ όλη αυτή τη χρονιά και δικαιώθηκα. Ήξερα ότι τα είχα πάει καλά, δεν περίμενα όμως ότι θα πήγαινα τόσο καλά. Είχα στο πλευρό μου σε όλη αυτή τη διαδρομή τους γονείς μου και τους καθηγητές μου που με στήριξαν πάρα πολύ και ψυχολογικά».

 

Μαρία Χατζηνικολάου, 18.020 μόρια

Η Μαρία Χατζηνικολάου από το ΓΕΛ Μανταμάδου συγκέντρωσε 18.020 μόρια και από την κατεύθυνση  ανθρωπιστικών σπουδών, βάζει πλώρη για Αγγλική φιλολογία. «Διάβαζα πολύ φέτος, όπως έκανα όμως και τα προηγούμενα χρόνια. Στερήθηκα τις εξόδους και τον ελεύθερο χρόνο μου αλλά το αποτέλεσμα ήταν η ανταμοιβή μου. Είχα προετοιμαστεί καλά, αλλά δεν περίμενα ότι θα τα πήγαινα τόσο καλά», μας λέει.

 

Κλαίρη Χατζημαθιού, 17.918 μόρια

Η Κλαίρη Χατζημαθιού είναι η πρώτη σε επίδοση από το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, καθώς με 17.918 μόρια έφθασε μια ανάσα από το 18άρι και μπορεί να ονειρεύεται πλέον και τη Νομική.

«Είχα σαν σκοπό μου την ψυχολογία, όμως τώρα στοχεύω και στη Νομική. Αυτές ήταν οι δυο επικρατέστερες επιλογές μου». Σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους, η Κλαίρη λέει ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν χρειάσθηκε ούτε να αγχωθεί, ούτε να στερηθεί τον ελεύθερο χρόνο της: «Δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν. Είχα χρόνο και για ξεκούραση και για τις βόλτες μου. Φρόντιζα να διαβάζω μεθοδικά και με πρόγραμμα».

 

Μαρία Πάστου, 17.722 μόρια

Από το 4ο ΓΕΛ και η Μαρία Πάστου, η οποία επέλεξε την κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών  και με 17.722 μόρια, σκέφτεται να επιλέξει ανάμεσα σε νομική και ψυχολογία.

Η Μαρία έγραψε 19,8 λατινικά, παρότι όπως σχολιάζει «έπεσε» περσινό θέμα που λογικό ήταν να μην είναι στα sos και αιφνιδίασε όσους δεν είχαν προετοιμαστεί. «Ήταν δύσκολα φέτος, αγχώθηκα, πιέστηκα, αλλά άξιζε τελικά τον κόπο γιατί δικαιώθηκα. Το αποτέλεσμα τώρα με κάνει να ξεχάσω και την κούραση και τις θυσίες». Όσο για το μυστικό της επιτυχίας  μας λέει: «Χρειάζεται καλή προετοιμασία και καλή διαχείριση του άγχους ώστε να είναι δημιουργικό και όχι να λειτουργεί αρνητικά στην απόδοση».

 

Γεωργία Πανταζή, 17.480 μόρια

Η Γεωργία Πανταζή από το 4ο ΓΕΛ επιλέγοντας την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών   συγκέντρωσε 17.480 μόρια και βάζει στόχο για τη Νομική. «Η Νομική είναι η πρώτη επιλογή μου και αμέσως μετά, διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών», μας λέει. Η Γεωργία ξεχωρίζει και εκείνη σχολιάζοντας τη φετινή χρονιά την οποία χαρακτηρίζει «περισσότερο ευνοϊκή για τους φετινούς υποψήφιους. Είχαμε λιγότερη ύλη, δεν είχαμε αρχαία με μετάφραση και νομίζω με την επόμενη χρονιά που τα παιδιά θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν το νέο σύστημα με περισσότερες δυσκολίες εμείς ήμασταν σε καλύτερη μοίρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει ο κάθε μαθητές γερές βάσεις και από εκεί και πέρα με σωστό πρόγραμμα, μπορεί να βγει η ύλη. Ακολουθούσα το πρόγραμμα των καθηγητών που έκανα μάθημα. Διάβαζα τα μαθήματα και την ύλη που είχα κάθε μέρα χωρίς υπερβολές».

 

Ευστρατία Πατσέλλη, 17.078 μόρια

Η Ευστρατία Πατσέλλη, μαθήτρια και εκείνη του 4ου ΓΕΛ από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών σπουδών, συγκέντρωσε 17.078 μόρια και επιλέγει τη Φιλολογία Αθηνών.

«Πιέστηκα πολύ, διάβασα πολύ, αλλά άξιζε τον κόπο. Δεν μπορώ να πω ότι αγχώθηκα πολύ. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και το θέλεις πάρα πολύ τίποτα δεν είναι κουραστικό.  Έπειτα είναι και ο Θεός. Χρειάζεται προσευχή και πίστη. Μπορεί να φανεί κάπως αυτό που θα πω, όμως, το περίμενα ότι θα πήγαινα καλά, γιατί πίστευα στις δυνατότητές μου και δεν φοβήθηκα».

 

Συμεών Αναγνώστου, 17.777 μόρια: Ο επίμονος… Πυροσβέστης 
Ο Συμεών Αναγνώστου, από το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, έχει ένα όνειρο: Θέλει να γίνει πυροσβέστης. Και για να το πετύχει αυτό είναι έτοιμος να κάνει κάθε θυσία αφού εκτός από το σκόπελο των πανελληνίων καλείται να χάσει και αρκετά κιλά, προκειμένου να περάσει στα αθλήματα. Η περίπτωση του Συμεών αποτελεί παράδειγμα δύναμης και αποφασιστικότητας.  Έδωσε πανελλήνιες για δεύτερη χρονιά φέτος, καθώς πέρυσι με 14.500 μόρια είχε περάσει στο Οικονομικό της Παντείου. «Δεν ήταν αυτό που ήθελα, δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή, ξεκίνησα αμέσως προετοιμασία και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσω δεύτερη φορά και να πιάσω τα μόρια της Πυροσβεστικής». Και τα κατάφερε! Πέρυσι η σχολή ήταν στα 17.241 μόρια και εκείνος «έπιασε» φέτος 17.777! Δεν σταματά εδώ, όμως η προσπάθειά του, καθώς κάνει αυστηρή διατροφή και γυμνάζεται εντατικά για να περάσει και στα αθλήματα. «Είχα αρκετά παραπανίσια κιλά για τη σχολή της Πυροσβεστικής. Παράλληλα με το διάβασμα για τις πανελλήνιες ξεκίνησα και διατροφή για να χάσω τα κιλά. Μέσα σε 2,5 μήνες έχασα 20 κιλά και συνεχίζω. Ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα με τη βοήθεια διαιτολόγου και προπονούμαι εντατικά. Αν δεν καταφέρω να περάσω στα αθλήματα που είναι τέλη Ιουλίου, θα δώσω ξανά πανελλήνιες του χρόνου. Είναι το όνειρό μου να γίνω πυροσβέστης. Το θέλω από παιδί. Είναι και ο πατέρας μου πυροσβέστης και δίπλα του αγάπησα αυτή τη δουλειά που έχει σχέση με την προσφορά στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Στο ερώτημα αν τον φοβίζουν οι κίνδυνοι από τη μάχη με τις φλόγες απαντά αμέσως: «Θα έδινα και τη ζωή μου για να βοηθήσω. Δεν με φοβίζει ο κίνδυνος»