Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι υγρότοποι της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου συμμετείχε στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO για την προβολή της αξίας των υδάτινων πόρων και υγροτόπων της Λέσβου, ως περιοχής που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO. 

Μέσα από το βίντεο της UNESCO μοναδικές εικόνες από τη Λέσβο ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας τις μοναδικές ομορφιές και τα ανεξερεύνητα τοπία του Γεωπάρκου.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και προώθηση της γνώσης σχετικά με τα υδάτινα συστήματα και τις λεκάνες απορροής σε αναγνωρισμένες περιοχές της UNESCO, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα αποθέματα της Βιόσφαιρας και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Η δράση υλοποιείται παράλληλα με την υλοποίηση του Στόχου 6 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Καθαρό νερό – Αποχέτευση).

Το Μουσείο προετοίμασε ειδικό βίντεο μέσα από το οποίο προβάλλει τα μοναδικά φυσικά μνημεία της Λέσβου όπως οι υγρότοποι, τα ποτάμια, οι καταρράκτες κ.ά., το οποίο είναι επισκέψιμο στο YouTube στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=40qpvqk0aas 

 

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» την Δευτέρα 22 Μαρτίου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Σκοπός του ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τους υγροτόπους της Λέσβου και την υψηλή βιοποικιλότητα που συντηρούν. 

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ.

Ο Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου & Βιοποικιλότητα» παρουσίασε την σημασία του νερού και των υγροτόπων, η διαχείριση των οποίων απαιτεί πολύ-επίπεδη και πολύ-κριτηριακή προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε δράσεις και εκδηλώσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο.

Στην συνέχεια η Ηλέκτρα Καλδέλλη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου «Υγρότοποι της Λέσβου, μια πλούσια Εθνική κληρονομιά». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά τόσο την θεωρητική γνώση όσο και την δράση στο πεδίο, καθώς οι ενημερωμένοι μαθητές γίνονται οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Στην ομιλία του Δρ. Καλούστ Παραγκαμιάν από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας με θέμα «Νησιωτικοί υγρότοποι – Υγρότοποι της Λέσβου» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του από το πρόγραμμα καταγραφής και χαρτογράφησης των νησιωτικών υγροτόπων που οδήγησε στην προστασία τους, καθώς η σημασία τους είναι αναντικατάστατη για τα οφέλη που προσφέρουν.

Η Δρ. Μαρία Δημάκη από Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσίασε τα ερπετά και τα αμφίβια που εντοπίζουμε στους υγρότοπους της Λέσβου, όπως βάτραχοι, φρύνοι, σαύρες, χελώνες και φίδια. Επεσήμανε επίσης την συμβολή των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην διασταύρωση πολύτιμων πληροφοριών και παραγωγή σημαντικών συμπερασμάτων μέσω της μελέτης των συλλογών τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Ελένης Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου» και παρουσίασε είδη που η επιβίωσή τους είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των υγροτόπων, καθώς τα μισά από τα είδη που συναντώνται στην Λέσβο χαρακτηρίζονται ως «υγροτοπικά». 

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, τους τρόπους δράσης για την προστασία τους, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου με γνώμονα τον σεβασμό στο σπάνιο και ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού που είναι χαρακτηρισμένο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

 

Προηγούμενο άρθρο«Οι γραφές του ’21»
Επόμενο άρθροΗ μέρα του μπακαλιάρου