Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

«Οικολογικό Σχολείο» το Δημοτικό Κάτω Τρίτους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μια ακόμη διάκριση σημειώθηκε για σχολείο της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα για το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Τρίτους, το οποίο βραβεύτηκε σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα για την συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα «Οικολογικά Σχολεία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. 

Μεταξύ των 114 σχολείων από όλη την Ελλάδα που βραβεύτηκαν, περιλαμβάνεται και το Δημοτικό Κάτω Τρίτους, το οποίο έλαβε την Πράσινη Σημαία, ως επιβράβευση για τις δράσεις που υλοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος. Το σχολείο υλοποιώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκπαιδευτικές δράσεις προωθώντας τις αξίες της οικολογίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης κέρδισε επάξια αυτήν την επιβράβευση. 

Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου η διευθύντρια του σχολείου, Αναστασία Παλιβάνη: «Είχαμε συμμετάσχει από το 2021 στο πρόγραμμα και στο δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία». Από τότε κάνουμε περιβαλλοντικές δράσεις στο σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος, ανακυκλώσεις καπακιών και άλλων υλικών, φροντίζουμε και ασχολούμαστε με τον λαχανόκηπο από τον οποίο παίρνουμε τα εσπεριδοειδή που παράγονται και φτιάχνουμε μαρμελάδες και χυμούς. Γενικά έχουμε προχωρήσει σαν σχολείο σε αρκετές δράσεις τέτοιου χαρακτήρα. Και με αφορμή την επίσκεψή μας στην Αθήνα και στην Βουλή συμμετείχαμε και στην εκδήλωση στην οποία μας βράβευσαν Είναι μια προσπάθεια των μαθητών του σχολείου αλλά και των εκπαιδευτικών, η οποία επιβραβεύτηκε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε και η πρώην διευθύντρια του σχολείου, Χριστίνα Βογιάνη». 

Το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Έλαβαν την Πράσινη σημαία ως επιβράβευση για τις δράσεις που υλοποίησαν

Το πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Δίκτυο. 

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών και των μαθητριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ενός συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό). Το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. 

Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης. Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα: Ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: Μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.ά.). Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας. Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης και αφού αξιολογηθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου, ονομάζεται «Οικολογικό Σχολείο» και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία του Δικτύου που φέρει το σήμα του Δικτύου. Μετά από δύο χρόνια από την βράβευσή του, επαναξιολογείται, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να φέρνει επάξια τον τίτλο του.

spot_img

More articles

spot_img