Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Οικονομική στήριξη λόγω κορονοϊού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Το μοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας ζητά να εφαρμοστεί στο Βόρειο Αιγαίο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ 
  • Θετικός ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επισημαίνει ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι και η θέση της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά

Tην οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου λόγω των συνεπειών του κορονοϊού πρότεινε χθες και μάλιστα εγγράφως προς τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στρατής Κυρατζής, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης εξέπληξε θετικά δηλώνοντας ότι εξετάζει ήδη ένα τέτοιο μοντέλο, καθώς – όπως τόνισε – είναι και δική του θέση για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

   

Στο μοντέλο Τζιτζικώστα

H πρόταση Κυρατζή βασίζεται στο μοντέλο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες “τάραξε τα νερά” ανακοινώνοντας πρόγραμμα για την ενίσχυση ρευστότητας 8.000 Πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα μπορούν να επιχορηγηθούν με ποσά από 5.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 150 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. 

Ο κ. Κυρατζής απευθυνόμενος προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υπ’ αριθμ. 4739/03-09-2020 (ΑΔΑ: 6Τ7Λ7ΛΛ-Π6Ν) απόφασή της, προκηρύσσει στο  Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα τη δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία», καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημιές λόγω των επιπτώσεων στον κύκλο εργασιών τους, από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου, προτείνοντας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υιοθετήσει και να προκηρύξει αντίστοιχη δράση και για την περιοχή μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις από αύριο Πέμπτη για ένα μήνα, χωρίς να δοθεί καμία παράταση, ενώ η ενίσχυση θα καταβληθεί στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυρατζής που διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Τζιτζικώστα  βρισκόταν σε επαφή με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον οποίο είναι στενά συνδεδεμένη η Χριστιάνα Καλογήρου) από το προηγούμενο διάστημα, έχοντας ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. «Έχω επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα τον οποίο γνωρίζω από την περίοδο που ήταν βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία και θεωρώ ότι και ως Περιφερειάρχης τιμά το ρόλο του, δείχνοντας το δρόμο για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης για να σταθούμε, ως οφείλουμε, στις πληττόμενες επιχειρήσεις», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κυρατζής.  

Και συνέχισε: «Μέσα από τη δράση που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ουσιαστικά φροντίζει για τη ρευστότητα στην αγορά με επιχορηγήσεις που θα καταβληθούν στην καρδιά του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ως χώρα, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Μ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα κερδίσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσουν στο ερχόμενο καλοκαίρι όπου επικεντρώνουμε τις ελπίδες μας, καθώς από το Φεβρουάριο αναμένεται η ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό αν όλα πάνε καλά. 

Πρότεινα λοιπόν στην Περιφέρεια να εφαρμοστεί και στο Βόρειο Αιγαίο το αντίστοιχο μοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οφείλουμε να σταθούμε και να στηρίξουμε την αγορά», είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωτοποριακή και έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Θετικός ο Μουτζούρης 

Στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου της μείζονος Αντιπολίτευσης θετική είναι η αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής του Κώστα Μουτζούρη και μάλιστα, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” χθες, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης: «Έχω ζητήσει από το προηγούμενο διάστημα και βρίσκεται σε εξέλιξη από τους συνεργάτες μου η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων για να δούμε ποια είναι η εικόνα της αγοράς στο Βόρειο Αιγαίο μετά και το τέλος του Αυγούστου, που φθάσαμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καθώς αποτελεί προτεραιότητά μας η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελούν και την ραχοκοκκαλιά της νησιωτικής μας οικονομίας. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και με λεπτομέρειες», είπε ο κ. Μουτζούρης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζονται οι δυνατότητες για την προσαρμογή αντίστοιχου προγράμματος με αυτό που εφαρμόζεται στην Κεντρική Μακεδονία και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάστηκε μαζί με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ), ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα κριτήρια υπαγωγής

Oι προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και τον καθορισμό του ποσού με το οποίο θα επιχορηγηθεί κάθε μία αντλούν στοιχεία για τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση το 2019, τη σχέση κερδών με τον κύκλο εργασιών για το 2019 και τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και με βάση το ποσοστό που θα προκύψει γίνεται η ερμηνεία και η προσαρμογή σε ετήσια βάση, ενώ δικαιούχοι είναι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

spot_img

More articles