Ξύπνησα αχάραγα.
Γίνεται ένας χαμός.
Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ.
Κάθε μέρα και κάτι.
Ευτυχώς, εδώ που τα λέμε.
Τι θα έκανε ο άνθρωπος “χωρίς τους βαρβάρους“;
Έχω μαγειρέματα, μαζέματα, στησίματα, οργανωτικά, μπαξέ και κήπο να περιποιηθώ και περιμένω τα αλογάκια να φάνε τα χορταράκια του ελαιώνα.
Η Έρμαια και η Γιασεμή, δυο όμορφες αλογίνες.
Ο φούρνος καίει.
Θα ρίξω μια πίτα με άγρια χόρτα, μια φρατζόλα ψωμί και λίγες πατάτες με τη φλούδα.
Σήμερα θα ‘ρθουν τα κορίτσια για μπιρίμπα, να έχω κάτι να τσιμπολογήσουμε στο διάλειμμα.
«Τίποτα κακό δεν μπορεί ποτέ να σου συμβεί στο Τίφανις», έγραφε ο Τρούμαν Καπότε στο breakfast at Tiffany’s για την οικειότητα που σου δημιουργούν τα μέρη που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, στις αλλαγές.
Ένα τέτοιο, αιώνιο καταφύγιο είναι για μένα το νησί μου και η θάλασσα του Αιγαίου που θέλω να τη βλέπω πάντα, άσχετα αν είναι γαληνεμένη ή αγριεμένη, με θολούρα ή ήλιο.
Έχουμε θέματα.
Γκρεμίζονται τα αρχοντικά μας.
Οι πλατείες μας δεν είναι όμορφες.
Μια τεράστια κατασκευή στη μέση της Πλατείας Σαπφούς με θόρυβο χαλάει την ομορφιά του λιμανιού.
Το πάρκινγκ βρίσκεται στην ωραιότερη πλευρά της πόλης, όπου εκεί θα αγναντεύαμε αν ήταν ένα όμορφο πάρκο με καφέ και ρεστορανάκια.
Γιατί την παραμελούμε αυτή την πόλη τόσο;
Καλό είναι να ξέρουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια κατάσταση που δικαιωματικά και νομοτελειακά την κληρονομούμε, ο πολιτισμός είναι κάτι που με κόπο, με γνώση, με δύναμη και κουράγιο κατακτούμε.
Γιατί ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένας δρόμος και όχι ένας προορισμός.
Θέλω ν’ αλλάξουν πράγματα.
Τα πράγματα που θεωρώ τις σταθερές της ζωής μου, οφείλουν να αλλάξουν κι αυτά.
Καλαισθησία μας λείπει;
ΕΜΑΣ;
ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΑΝΤΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΠΙΤΙΑ;
Για να το πάρουμε αλλιώς.
Καρυδόπιτα της Μαρίτσας
Υλικά
Α. Μείγμα βάσης
- 320 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο
- 320 γραμμάρια ζάχαρη
- 320 γραμμάρια αλεύρι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 10 κρόκους
- βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Β. Μείγμα από πάνω
- 10 ασπράδια
- 320 γραμμάρια ζάχαρη
- 320 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
- βανίλια
- 1 κ.σ. κανέλα
- ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο ΜΙΞΕΡ το βούτυρο με τη ζάχαρη για να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και τους κρόκους εναλλάξ, το κονιάκ με το μπέικιν, τη βανίλια.
- Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο καλά στα πλάγια απλώνουμε το λευκό μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και μετά κατεβάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε καρύδια, κανέλα, βανίλια, ξύσμα.
- Σκεπάζουμε με το β’ μείγμα τη βάση και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να μην κολλάει το ξυλάκι.