Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Όλη η Λέσβος μια αγκαλιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Σημαντική η προσφορά συλλόγων και ιδιωτών, συνεπικουρικά των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Λέσβου
  • Βοήθεια πρόσθετη σε εκείνη των εκατοντάδων εθελοντών που με αυτοθυσία ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες
Βοήθεια υπήρξε και πέραν όσων εθελοντών ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου και η οποία έφτασε έως τη θάλασσα των Βατερών, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ απείλησε σοβαρά και τους οικισμούς της σεισμόπληκτης Βρίσας και του Σταυρού, ενεργοποίησε γρήγορα τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης φορέων, σωματείων, συλλόγων, αλλά και απλών πολιτών. Όλοι αυτοί έδρασαν συνεπικουρικά των εκατοντάδων εθελοντών, που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς και συνέβαλαν στις προσπάθειες των Πυροσβεστών, των Αστυνομικών και των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζοντας εν πολλοίς και τον περιορισμό της έκτασης της καταστροφής μέχρι χθες το μεσημέρι.

Η βοήθεια ήρθε σχεδόν από κάθε γωνιά της Λέσβου και ο καθένας απ’ όσους συμμετείχαν και συμμετέχουν σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης, πρόσφερε ό,τι μπορούσε, από λίγο νερό ή φαγητό, μέχρι και φιλοξενία για όσους και όσες είχαν ανάγκη.

Από την προσφορά νερών και φαγητού σε όσους επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιά

Φαγητό και νερό

Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ» έκανε κάλεσμα στα μέλη του και όχι μόνο για να προσφέρουν νερό και άλλες προμήθειες, για όσους επιχειρούν ή έχουν ανάγκη στα μέτωπα της φωτιάς. Η ανταπόκριση ήταν σημαντική, και από το Σάββατο έως και χθες, μέλη του Συλλόγου μετέφεραν προμήθειες στα σημεία που είχαν διαμορφωθεί ως «κέντρα» των επιχειρήσεων σε Βρίσα, Βατερά και Σταυρό. 

Αντίστοιχη βοήθεια πρόσφεραν και τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, η Λέσχη Τετρακίνησης, η εταιρεία Elaitis, η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο και άλλοι ιδιώτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και οι προμήθειες που θα προσφέρονταν στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης του νυχτερινού αγώνα δρόμου, που διοργάνωναν το βράδυ του Σαββάτου οι Lesvos Runners και άλλοι σύλλογοι και φορείς, η οποία ακυρώθηκε λόγω των εξελίξεων, προσφέρθηκαν επίσης στα μέλη των δυνάμεων και των εθελοντών, που επιχειρούσαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Λέσβου.

Πέρα από φαγητό και νερό, πολύπλευρη είναι η προσφορά και του προσωπικού και των εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης του Ερυθρού Σταυρού, σε όλους όσους δίνουν την άνιση μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού, όπως επίσης και συνολικά 20 πιστοποιημένα και εκπαιδευμένα μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Εθελοντές με δικά τους μέσα πήγαιναν από το ένα μέτωπο της φωτιάς στο άλλο, για να βοηθήσουν όπως
μπορούσαν.

Φιλοξενία

Με τις αποφάσεις εκκένωσης στους οικισμούς, που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και από τις καταστροφές σε σπίτια στην περιοχή των Βατερών, όπου μεταξύ άλλων θυμίζουμε είχαν «μεταναστέψει» και αρκετοί κάτοικοι της Βρίσας έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 2017, κατέστη μεταξύ άλλων αναγκαία και η παροχή φιλοξενίας για κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και για τουρίστες, οι οποίοι είχαν καταλύσει στα Βατερά όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Σε αυτό το πλαίσιο, το ξενοδοχείο Elysion στη Μυτιλήνη προσφέρει δωρεάν φιλοξενία σε όσους και όσες χρειάζονται (επικοινωνία 22510 61531).

Πέραν των ανθρώπων, όμως, ανάγκες προκύπτουν και για τα ζώα και γι’ αυτό φιλοξενία προσφέρει η Φάρμα Καριοφύλλη στον Λεπέτυμνο που έχει ετοιμάσει χώρο και μπορεί να τα υποδεχτεί (επικοινωνία στο 6979458991), το Κτηνιατρικό Κέντρο Παλαιολόγου – Πέρρου στη Μυτιλήνη (επικοινωνία στα 6944206723, 6981846719, 6944790131 και 6987680221) και το αγρόκτημα του Χρήστου Γρηγοριάδη, γνωστό ως «Εδέμ του Μπέη» (επικοινωνία 6983602785).

Ο Δήμος

Όπως ήταν φυσικό, βέβαια, μεταξύ όλων ενεργοποιήθηκαν άμεσα και οι μηχανισμοί του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ήδη από το πρωί του Σαββάτου, με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου ενημέρωσαν τους δημότες ότι παρέχεται στέγαση και σίτιση σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες, ψυχολογική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων. 

Ειδικότερα για τη στέγαση των δημοτών, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου, είτε με τα στελέχη του Δήμου που βρίσκονταν στο Στάδιο Πολιχνίτου, προσφέρθηκε διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολιχνίτου και στην Καλλονή. Σε ό,τι αφορά στον χώρο φιλοξενίας και περίθαλψης των ζώων, αυτές ήταν οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου στον δρόμο Πολιχνίτου -Βρίσας έναντι καταστήματος «Σαλταμάρα», όπου βρισκόταν κτηνίατρος. Παράλληλα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατέθηκαν για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του  Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τα τηλέφωνα επικοινωνίας που είναι 2253350219, 220, 221.

Σημαντική ποσότητα ζωοτροφών στους Προέδρους των δοκιμαζόμενων κοινοτήτων του Σταυρού και της Βρίσας πρόσφερε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Προσφορά ζωοτροφών

Έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε άμεσα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρέδωσε χθες το μεσημέρι και σημαντική ποσότητα ζωοτροφών στους Προέδρους των δοκιμαζόμενων κοινοτήτων του Σταυρού και της Βρίσας, μέσω της Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Ασανούλας Γιαννή – Κοκκινέλλη. Στόχος είναι μέρος των ζωοτροφών (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, αλλά και ξηρά τροφή για σκυλιά και γάτες) να πέσει στα δάση για τα ζώα που δοκιμάζονται και αυτά από την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή από το Σάββατο, αλλά και σε σημεία εντός των δύο χωριών, καθώς και στα Βατερά.

Από τον Δήμο τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί αρκετή ποσότητα ζωοτροφών που μπορεί να διατεθεί όμως και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι και μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος 22533-51552, 553, 554, 556.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img