ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΔΕΥΑΛ: Στον Εισαγγελέα όσοι κλέβουν νερό!

Spread the love


  • Τέλος στις παράνομες συνδέσεις και παροχές μέσω των οποίων παρατηρείται κατασπατάληση του πολύτιμου αγαθού εν μέσω λειψυδρίας βάζει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ με ελέγχους σε όλο το νησί και επιβολή προστίμων

Πονοκέφαλος έχει πιάσει την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας ότι το καλοκαίρι ξεκίνησε με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν την κατανάλωση νερού, νόμιμα αλλά και παράνομα, και δημιουργούν προβλήματα στα ήδη χαμηλά αποθέματα που υπάρχουν από τον χειμώνα. Ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Βάλεσης, έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει τις καταμετρήσεις να προχωρούν αμέσως στην διακοπή κάθε παράνομης παροχής, ενώ το προσεχές διάστημα θα συγκροτηθεί Ομάδα Κρούσης της Δημοτικής Επιχείρησης που θα διενεργεί ελέγχους σε όλη τη Λέσβο για να σταματήσει διά παντός η κλοπή νερού με παράνομες συνδέσεις. Οι παρανομούντες θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα και ταυτόχρονα θα καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα στη ΔΕΥΑΛ για την ζημιά που προκάλεσαν όχι μόνο στην Επιχείρηση, αλλά και στην ομαλή υδροδότηση όλου του νησιού.

Το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας δεν απασχολεί μόνο την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου αλλά πολλές ΔΕΥΑ της χώρας που τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδώσει ανακοινώσεις απευθύνοντας έκκληση στους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση του νερού, δεδομένου ότι προβλέπεται ένα δύσκολο καλοκαίρι. Στο νησί μας όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται και από τις παράνομες συνδέσεις και παροχές, ακόμη και με γραμμές που έχουν τραβήξει κάποιοι από ξωκλήσια για να ποτίζουν τις αυλές και τους μπαξέδες τους με πόσιμο νερό και χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ! 

Ο Π. Βάλεσης μιλά για εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις που είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλά έχουν μπει στο στόχαστρο της Διοίκησης για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ήδη έχουν κοπεί οι πρώτες παράνομες παροχές στην Αγιάσο, ενώ ακολουθούν έλεγχοι στην Γέρα, το Πλωμάρι, την Καλλονή και στο υπόλοιπο νησί. «Τόσο οι προηγούμενες Διοικήσεις της ΔΕΥΑΛ όσο και εμείς, παρακολουθώντας τα στοιχεία και την κατανάλωση στα χωριά, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές παράνομες παροχές που εντείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχαν εντοπιστεί αυτές οι περιπτώσεις και να υπήρχε κάποιου είδους ανεκτικότητα, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για σπατάλη νερού, παράνομα ή ακόμη και νόμιμα, για ανεξέλεγκτα ποτίσματα. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη κοπεί συνδέσεις που εντοπίστηκαν από τους καταμετρητές και οι έλεγχοι θα ενταθούν από την Ομάδα Κρούσης που θα συστήσουμε για τον σκοπό αυτό», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Η Ομάδα Κρούσης θα αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους και τεχνικούς οι οποίοι θα ελέγχουν τις παροχές και θα κόβουν επί τόπου τις παράνομες συνδέσεις. Ταυτόχρονα, σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ θα καθοριστούν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παρανομούντες, με τους φακέλους να κατατίθενται στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για το νησί μας σε ότι αφορά τα αποθέματα νερού από τον χειμώνα. Στα Ύδατα καταγράφονται 20 ίντσες νερού αυτή την περίοδο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες και για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30 ίντσες. Αυτή είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά με καθοδική πορεία των αποθεμάτων, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και μάλιστα σε μια σεζόν κατά την οποία αναμένεται σημαντική αύξηση των τουριστών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης. Παράλληλα, πολλές πηγές έχουν ξεραθεί, θυμίζοντας Αύγουστο μήνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι αυξήθηκε τους τελευταίους 2 μήνες η χρήση νερού και μάλιστα πόσιμου, για αρδευτικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται λύση ούτε από τα φράγματα που υπάρχουν στη Λέσβο και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ήδη η στάθμη στο φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι έχει αρχίσει να κατεβαίνει από τον προηγούμενο μήνα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο φράγμα της Ερεσού. Σε ότι αφορά την λιμνοδεξαμενή του Βαφειού, στον Μόλυβο, που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα στις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής, υπολειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω φθορών στις μεμβράνες οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει συντάξει μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών και αναμένει την δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή της πρότασης. 

Θυμίζουμε ότι η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού κατασκευάστηκε το 1996 με σκοπό όχι μόνο  την άρδευση του Μολύβου και της Πέτρας, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών ύδρευσης. Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ύδρευσης ήταν η ταυτόχρονη κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων, που όμως δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Η λιμνοδεξαμενή του Βαφείου είναι χωρητικότητας 600.000 κυβικών μέτρων και κατασκευάστηκε παράλληλα με το αρδευτικό δίκτυο το 1996 επί δημαρχίας, Δημητρίου Βατή. Χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα μόνο για την άρδευση των περιοχών της Μήθυμνας και της Πέτρας συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων. Με βάση την αρχική μελέτη της λιμνοδεξαμενής, τα 150.000 κυβικά από τα 600.000 θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες της ύδρευσης των όμορων χωριών.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση