Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Ομιλία Κύτελη στο Βελλίδειο

Σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Μυτιλήνης, τη Λέσβο αλλά και όλο το Βόρειο Αιγαίο θα αναφερθεί ο Στρατής Κύτελης στην ομιλία του, κατά την διεξαγωγή του ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αυτή την Πέμπτη, 14 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, ενώ εκτός από την Διοίκηση της ΚΕΔΕ και τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν και να δώσουν απαντήσεις στα αιτήματα των Δήμων ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

Η ομιλία του Στρ. Κύτελη, ως Προέδρου της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης και όπως είπε ο ίδιος στα “Νέα της Λέσβου”, θα θίξει καίρια ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας και δη τον Δήμο Μυτιλήνης. Μεταξύ αυτών είναι: 

-Η επανακτηματογράφηση περιοχών όπου διαπιστώθηκαν λάθη χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά με την ανάληψη των ευθυνών από το κράτος

– Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελαιώνα και η αποζημίωση των αγροτών για την απώλεια εισοδήματος

– Τα προβλήματα στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης

– Οι επιπτώσεις από την πανδημία και η ανάγκη στήριξης των Δήμων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

– Η αναβάθμιση των συγκοινωνιών και η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την βόρεια Ελλάδα

– Τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων

– Η κάλυψη των αναγκών από τις σχολικές καθαρίστριες.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, «εκπροσωπώντας όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα θέσω αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν, Δήμους και πολίτες, και θα απαιτήσω απαντήσεις και λύσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς. Διανύουμε μια περίοδο με ιδιαίτερες και ειδικές συνθήκες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί για να στηρίξει με την σειρά της τους δημότες».

Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι η λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα και τα καύσιμα, όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Επίσης θα τεθούν επί τάπητος οι αλλαγές στις αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών μετά από την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Σε αυτό το σημείο αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση από το Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων σχετικά με την διατήρηση της τέταρτης κάλπης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τους Δημάρχους στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και τις εντάξεις έργων που έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε γι’ αυτό το θέμα, παρακάμπτονται οι ημερομηνίες και δίνεται προτεραιότητα στους Δήμους που δεν έχουν εντάξει κανένα έργο. 

Εξάλλου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα τεθεί και το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών: «Όλοι οι Δήμαρχοι έχουν κάνει τα δέοντα έτσι ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με ασφάλεια. Ωστόσο υπάρχει έλλειμμα σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας καθώς το Υπουργείο κατένειμε τα χρήματα που υπάρχουν, αλλά δεν φτάνουν και απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί τα χρήματα αυτά για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στα σχολεία, όπου υπάρχουν».