Στη Λέσβο δεν πας για να ξεφαντώσεις, να κάνεις clubbing ή να βρεθείς στα celebrity πάρτι. Πας για να χαλαρώσεις.
Ηρεμία, καλό φαγητό, χαλαρές παραλίες, βόλτες σε πόλη και χωριά. Υπέροχες εκκλησίες, μοναστήρια, δάση, πετρώματα, λιμανάκια.
Αυτό είναι η Λέσβος. Και δεν μας χαλάει καθόλου.
Είτε πας για ένα μικρό ολιγοήμερο ταξίδι, είτε για περισσότερες μέρες, οι συγκινήσεις και οι ομορφιές που μπορεί να σου προσφέρει είναι πολλές και διάφορες. Μια τεράστια ποικιλία που σίγουρα είναι κάτι που δεν περιμένεις από αυτό τον τόπο, που τα τελευταία χρόνια έχει στιγματιστεί από τις ροές της μετανάστευσης και από τη μια την επισκέφτηκαν οι διάσημοι φιλάνθρωποι (Suzan Sharandon, Angelina Jolie, ο Πάπας, κλπ. κλπ.) κι απ’ την άλλη όλοι ξαφνικά την ξέχασαν και την άφησαν με κάποιες χιλιάδες ανθρώπους που διέσχισαν με βάρκες το Αιγαίο για να περάσουν και να βρεθούν στην Ευρώπη.
Εδώ Ευρώπη.
Η Λέσβος είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά που δεν πήζει από τους τουρίστες, ενώ οι ομορφιές και οι συγκινήσεις που μπορεί να σου προσφέρει είναι σίγουρα πολλές. Αριστοκρατική, γοητευτική, κοσμοπολίτικη, το νησί τούτο είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και μεγάλη παράδοση.
Εδώ κυριαρχεί απόλυτα η δύναμη της απλότητας, η μαγεία της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, τα έντονα χρώματα της θάλασσας και του καλοκαιριού.
Νησί ανυπέρβλητης γοητείας, με ιστορία και μακρά παράδοση, αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό που προσφέρει αφειδώς στον ταξιδιώτη ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας.
Το φως στη Λέσβο είναι μοναδικό.
Οι γωνιές στην πόλη και στα χωριά είναι συναρπαστικές. Τα όμορφα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα ανθοστόλιστα σπίτια με τα γιασεμιά και το αγιόκλημα, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, συνθέτουν μια μοναδικότητα.
Η Λέσβος είναι το νησί που σε προσκαλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, να περπατήσεις στα γραφικά μονοπάτια, να θαυμάσεις τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Αυτή η Λέσβος είναι άγνωστη για πολλούς
-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Καράβια και αεροπλάνα στην πιο ακριβή τιμή της χώρας.
-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
-ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑ Brad NAME … πατρίδα του Ελύτη κι όχι μόνον!
-ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ και δεν ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ.
Γιατί ρε παιδιά το αφήνουμε αυτό το νησί στην τύχη του;
Αντιπαθώ την γκρίνια, αλλά έχω εξοργιστεί με την κατάσταση αυτή. Πόσα χρόνια θα περάσουν για να ξαναδούμε το νησί αυτό στη θέση που του αρμόζει;
Ασχολείται κανείς;
Πιλάφι με καλοκαιρινές χάντρες
Υλικά
500 γρ. φρέσκα φασόλια χάντρες, καθαρισμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ
1 πιπεριά κόκκινη και μια πράσινη κομμένες σε μέτρια καρέ
4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κουρκουμά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το ρύζι, το ξεπλένουμε καλά μέχρι το νερό να γίνει διαυγές, το καλύπτουμε με ζεστό νερό και το αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει. Η διαδικασία αυτή για να φύγει το περιττό άμυλο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις χάντρες για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, την ντομάτα και κουρκουμά, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις χάντρες μαζί με 1/2 φλιτζ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις χάντρες μαζί με άλλο 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.