Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

«Open Lesvos» στο Αρχοντικό Αλεπουδέλλη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σε έναν μοναδικό χώρο που εκπέμπει ενέργεια και την αύρα μιας άλλης εποχής, στο Αρχοντικό Αλεπουδέλλη στη Σουράδα, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ομάδας Open Lesvos, καθώς και του ειδικού ένθετου αφιερώματος στις δράσεις της ομάδας, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος μαζί με το περιοδικό «Info – Κατοικία».

Στο αρχοντικό όπου περνούσε τα καλοκαίρια ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, φιλοξενώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ιερά τέρατα της εποχής με πρώτο και κύριο τον εθνάρχη  Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, τον σπουδαίο τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη, τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τόσους άλλους, έγινε η παρουσίαση της τελευταίας δράσης της ομάδας «Open Lesvos», ενώ τα διάσημα «πουλιά» της Φερινίκης Τσαμπαρλή εκτέθηκαν στο χώρο και έμοιαζαν να έχουν βρει το αγαπημένο τους σημείο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Πρωτούλης, ο οποίος είναι η ψυχή της ομάδας και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ παρουσίασε τους ομιλητές. Εκ μέρους των «Νέων της Λέσβου» η υπεύθυνη  του περιοδικού «Info», Πέλλη Γιακουμή, παρουσίασε το ένθετο «Κατοικία» και μίλησε για τη συνεργασία με την ομάδα «Open Lesvos», η οποία θα έχει και συνέχεια.

Η Φανή Χιωτέλλη, μέλος της ομάδας «Open Lesvos», παρουσίασε την δράση που υλοποίησαν τον Οκτώβριο του 2017, η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στο ένθετο αφιέρωμα με το «Info», η Έλλη  Καλάργαλη παρουσίασε τα σχέδια για το φετινό Φθινόπωρο, ενώ η Φερενίκη Τσαμπαρλή ενημέρωσε για την εκπαιδευτική δράση «Μια μέρα σ’ ένα πυργόσπιτο με «Το Θήτα της Θερμής» που υλοποιήθηκε από την ομάδα Open Lesvos αυτό το μήνα, στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του Δημοτικού σχολείου Θερμής. Οι μαθητές των  τριών τελευταίων τάξεων προσκλήθηκαν από την κα. Ρένα Αλαμανέλλη, ιδιοκτήτρια του πύργου, να ανακαλύψουν την ιστορία του, με τη βοήθεια της ομάδας «Open Lesvos».

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και αφού εξερεύνησαν το εσωτερικό του πυργόσπιτου και τον αύλειο χώρο, συνέγραψαν τρεις ξεχωριστές εκδοχές της ιστορίας του και τις εικονογράφησαν. Επίσης, οι μικροί μαθητές έμαθαν από την υπεύθυνη της δράσης Φερενίκη Τσαμπαρλή, τα μυστικά της προέλευσης και παρασκευής χαρτοπολτού, τα οποία και εφάρμοσαν κατασκευάζοντας και φιλοτεχνώντας τις προσωπικές τους ροζέτες. Η δράση αποσκοπούσε στο να μυηθούν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική, στον αρχιτεκτονικό πολιτισμό του νησιού.  Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της δράσης η κ. Τσαμπαρλή, στόχος είναι ανάλογες δράσεις να υλοποιηθούν και με άλλα σχολεία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική δράση, καθώς επίσης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αγγελική Σαραντινού.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Αρχοντικό Αλεπουδέλλη αλλά και σε όλες τις δράσεις της ομάδας, πολύτιμη είναι η βοήθεια του ακούραστου μέλους του Open Lesvos, Στρατή Σεραΐδη. Στα  μαγικά χέρια του Χρήστου Κουζέλλη είχε αφεθεί και η μουσική κάλυψη της εκδήλωσης.

spot_img

More articles

spot_img