- Ενώ έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει μετά από πέντε μήνες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο Εξοικονομώ, προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν επιτρέπουν να κλείσει το προηγούμενο (Εξοικονομώ – Αυτονομώ)
Τελευταία ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων για να εκδοθούν οι αποφάσεις ένταξης και να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά από τον καινούργιο χρόνο να «πέφτει» χρήμα στην αγορά μέσω του προγράμματος.
Κανονικά το πρόγραμμα θα είχε λήξει από τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτό το διάστημα ανακοίνωσε παράταση για άλλους 2 μήνες, όπως είχαν γράψει από το Σεπτέμβριο τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ με αναλυτικό ρεπορτάζ, ενημερώνοντας τους αναγνώστες τους. Μάλιστα τότε αναφέραμε ότι θα επανέλθουμε, πράγμα που κάνουμε σήμερα, υπενθυμίζοντας τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν και άλλοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα, το οποίο σημειωτέον επιδοτεί και αυτοματισμούς για τις λεγόμενες έξυπνες κατοικίες (smartphone).
Η προθεσμία, διάρκειας 5 μηνών, για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα είναι εξωπραγματική ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, ενδεχομένως όμως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση θέλοντας να διευκολύνει περιοχές που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα.
Αρχικά το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε στις 12 Ιουνίου είχε προθεσμία τριών μηνών για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε η παράταση. Αυτό ουσιαστικά μεταθέτει και τις προθεσμίες υλοποίησης προς τα πίσω, καθώς όσοι πάρουν εγκρίσεις θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στις παρεμβάσεις τους μέσα στο 2024, δεδομένου πως εκτιμάται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή σε 1,5 μήνα από τη λήξη της προθεσμίας.
Η παράταση που έχει δοθεί στο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν ακόμα και τώρα οι δικαιούχοι που θα αποφασίσουν να κάνουν ενεργειακές παρεμβάσεις στα σπίτια τους και προλαβαίνουν να υποβάλουν αιτήσεις, καθώς έχουμε μπροστά μας πάνω από δύο εβδομάδες για να κλείσει η πλατφόρμα.
Ο Κώστας Σωτηράκης
Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Κώστας Σωτηράκης, ο οποίος δραστηριοποιείται και επαγγελματικά στον κλάδο των υλικών/κατασκευών «είναι προτιμότερο το αρμόδιο Υπουργείο να φέρνει πιο κοντά τις προκηρύξεις των προγραμμάτων Εξοικονομώ παρά να παρατείνει για 5 ολόκληρους μήνες τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων σε ένα πρόγραμμα. Καταλαβαίνετε ότι όσοι περίμεναν να πάρουν εγκρίσεις και να προλάβουν να κάνουν κάποιες εργασίες στα σπίτια τους τώρα θα πρέπει να το αναβάλουν για του χρόνου. Ενώ θα μπορούσε να είχε κλείσει το πρόγραμμα κανονικά στην ώρα του και να προκηρυσσόταν πιο σύντομα το επόμενο ή ένα συμπληρωματικό αν η απόφαση των παρατάσεων έχει να κάνει με την κάλυψη κάποιων περιοχών της Ελλάδας που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Το σημειώνω αυτό καθώς εκτός από την εμπορία των προϊόντων για μονώσεις κι άλλα στάδια της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ενεργειακής αναβάθμισης, υπάρχουν και οι επαγγελματίες που περιμένουν από αυτά τα προγράμματα για να εργαστούν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το Εξοικονομώ αποτελεί μία τονωτική ένεση για την αγορά», είπε καταλήγοντας ο κ. Σωτηράκης.
Το πρόγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει αυξημένο όριο των επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% λόγω της αύξησης των υλικών που μεσολάβησε, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα παρέχει επιδοτήσεις έως 5% για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι προδιαγραφές
Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο Εξοικονομώ 2023 στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να υφίστανται νόμιμα
- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες
- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ
- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολίτες που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».
Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.
Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, την παλαιότητα του ακινήτου, την κοινωνική κατάσταση κ.ά..
Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:
- Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ / οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: Επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ / οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: Επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ / οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: Επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ / οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: Επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ / οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: Επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
Κωλυσιεργία για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να κλείσει η πεντάμηνη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το νέο Εξοικονομώ, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει η υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος που είχε τίτλο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, για το οποίο μάλιστα πρόσφατα δόθηκε παράταση στους δικαιούχους για να μπορέσουν να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη άνεση τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων τους. Ωστόσο αυτό που επισημαίνει το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου, Κώστας Σωτηράκης, είναι ότι ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υλοποιήσει τα σχέδιά τους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος παραμένει κλειστή και δεν μπορούν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις τα τιμολόγια και να καταχωρηθούν στο σύστημα. Όπως τόνισε ο ίδιος «αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, καθώς έχουμε πελάτες που έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους και δυστυχώς όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με αυτές τις παρεμβάσεις δεν μπορούμε να υποβάλλουμε τα τιμολόγια στο σύστημα για να προχωρήσουν οι πληρωμές και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί από την Αθήνα άμεσα». |