ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ: «Να γίνονται σε δίμηνη ή τρίμηνη βάση οι πληρωμές»


Τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων των νησιωτικών επιχειρήσεων και των επιβατών νησιωτών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο θέτει, με αναφορά του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, καταθέτοντας την επιστολή του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της αναφοράς.

Ο κ. Παρασκευαΐδης επισημαίνει ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο που υπήρξε αίτημα δεκαετιών των νησιών μας, αποτελεί πλέον νησιωτικό κεκτημένο και πολύ θετικό μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής χώρας.

Μάλιστα ο βουλευτής επαναφέρει προς τον Υπουργό εκτός από το ζήτημα της πληρωμής και το ζήτημα της επίσπευσης του διαστήματος πληρωμών, σημειώνοντας: «Επειδή η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος έχουν εκτινάξει το κόστος των Μεταφορών και των εισιτηρίων, θα περίμενε εύλογα ο κάθε νησιώτης το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να επισπεύσει τις διαδικασίες άμεσης εκκαθάρισης όλων των παραπάνω οφειλών και να προγραμματίσει πλέον σε σταθερή δίμηνη ή τρίμηνη βάση όλες τις πληρωμές, όπως γινόταν στο παρελθόν». 

Την ίδια ώρα κάνει λόγο για αδικαιολόγητη ασυνέπεια, που εκθέτει τα κράτος και την κυβέρνηση στα μάτια των κατοίκων των νησιών, αποτελώντας κακό πρότυπο για την συνέπεια των Ελλήνων φορολογούμενων. «Εκτός και αν ο ετεροχρονισμός των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου αλλά και άλλων αθροιστικά πληρωμών του κράτους στοχεύει στην βελτίωση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού με δημιουργική λογιστική», επισημαίνει ο βουλευτής υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί η πολιτεία να απαιτεί την συνέπεια των φορολογουμένων πολιτών στις οφειλές τους και η ίδια να είναι προκλητικά ασυνεπής στις δικές της οφειλές.