Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Ώρα επιστροφής στα θρανία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Με self-test επιστρέφουν στα σχολεία τα παιδιά και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και με rapid-test οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί

Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα, που τα σχολεία ανοίγουν ξανά χωρίς κάποια αναβολή σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Παιδιά και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις αίθουσες ακολουθώντας λίγο-πολύ τα ίδια μέτρα προστασίας που ακολουθούσαν μέχρι και το κλείσιμό τους δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τη σημαντικότερη αλλαγή να αφορά τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να εντάξουν στην εβδομαδιαία ρουτίνα τους τα self-test, αλλά και το πώς αντιμετωπίζεται ένα κρούσμα στην τάξη.

 

Περισσότερα τεστ

Πριν το πρώτο κουδούνι για το 2022 θα πρέπει όλοι οι μαθητές και μαθήτριες αλλά και οι εκπαιδευτικοί που είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιήσουν self-test. Αυτά διατίθενται ήδη στα φαρμακεία και μπορούν να τα προμηθευτούν έως το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιανουαρίου για να καλύψουν τις ανάγκες των πρώτων δύο εβδομάδων, δηλαδή από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. 

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Ειδικά για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς παραμένει η υποχρέωση πραγματοποίησης δύο rapid test την εβδομάδα, αλλά την πρώτη εβδομάδα προστίθεται και για αυτούς ένα self-test, όλα με δική τους επιβάρυνση. Πιο συγκεκριμένα το rapid-test θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

Θυμίζουμε ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

 

Εμφάνιση κρούσματος

Διαφοροποιημένο είναι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα σχολικό τμήμα, αφού οι έλεγχοι σε αυτό θα είναι αυξημένοι. Για την ακρίβεια εγκαταλείπεται η λογική του «σταυρού», που ήθελε ως τώρα μόνο τους μαθητές και τις μαθήτριες που κάθονταν γύρω από το κρούσμα να κάνουν περισσότερους ελέγχους για να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει τον ιό και οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν test κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 test σε 5 ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Αντίστοιχα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 test σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας που ανακοινώθηκε, εξακολουθεί να ισχύει το ότι πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών και μαθητριών ενός τμήματος για να ανασταλεί η λειτουργία του. 

Σημειώνεται πως όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img