Η ώρα της Ευρώπης για την πολύπαθη Λέσβο

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει στα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων ώστε να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του έργου της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων της Βρίσας και των άλλων οικισμών που υπέστησαν ζημιές στο νησί μας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έδειξε ξεκάθαρα χθες από το νησί μας πως με το κύρος του σκοπεύει να αξιοποιήσει κάθε επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, εμπόδια και καθυστερήσεις, κυρίως όμως να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από τους εταίρους ώστε να γίνει σύντομα πράξη η ανοικοδόμηση του χωριού.

Υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο από την Περιφερειάρχη

Ο κ. Παυλόπουλος η επίσκεψη του οποίου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό όπως έγραψαν από την περασμένη εβδομάδα πρώτα τα “Νέα της Λέσβου”, έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος στις 9:30 χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι. Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου και μαζί επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σινούκ με το οποίο μετέβησαν στα Ψαρά της Χίου, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του μικρού νησιού από τους Τούρκους το 1824 και ανακηρύχθηκε από τον Δήμαρχο επίτιμος δημότης.

Στις 15:00 νωρίς χθες το απόγευμα το ελικόπτερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πολιχνίτου, όπου τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ευχαριστώντας τον για τη συμπαράστασή του και ενημερώνοντάς τον για τα μηνύματα συμπαράστασης που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στο Δήμο από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθως μετέβη στον οικισμό της Βρίσας όπου είδε το μέγεθος της καταστροφής, περπατώντας μαζί με την Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου, το Δήμαρχο κ. Γαληνό, τον Βουλευτή Γιώργο Πάλλη, το Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη και άλλους τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστήμονες στο κατεστραμμένο οικισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη Βρίσα βρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος συνομίλησε με τον κ. Παυλόπουλο και συμμετείχε και στην ενημέρωση που ακολούθησε στο Πολύκεντρο του Πολιχνίτου.

Στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου

Κατά την άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Βρίσα η κ. Καλογήρου απευθυνόμενη στον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε ότι το χωριό δοκιμάστηκε από τον σεισμό και οι άνθρωποί του σήμερα βιώνουν τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας.

«Η παρουσία σας εδώ, εκδήλωση του αυθεντικού ενδιαφέροντός σας, γίνεται για όλους εμάς ένα σημείο στήριξης και ελπίδας.

Σήμερα κύριε Πρόεδρε, η αγωνιώδης μέριμνα όλων μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων με τον ταχύτερο και καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε η Περιφερειάρχης ευχαριστώντας τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού περπάτησε στον κατεστραμμένο οικισμό και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τους επιστήμονες στο Πολύκεντρο του Πολιχνίτου, επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης, όπως παρατήρησε με νόημα.

«Σε ένα νησί, με την ιδιαιτερότητα του ότι φέρει το τεράστιο βάρος του προσφυγικού. Που επέδειξε πρωτόγνωρα αισθήματα αλληλεγγύης. Και η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μια γενική αρχή, είναι ένας θεσμικός κανόνας ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρέπει λοιπόν τώρα να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της σ’ αυτό το δοκιμαζόμενο λαό της Λέσβου, και κυρίως σ’ αυτό το κομμάτι του, το νότιο νησί και τη Βρίσα που ας μην το ξεχνάμε είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως προς τη στάση που πρέπει πλέον να κρατήσουν για την πολύπαθη Λέσβο.

Σημειώνοντας κατά τις επαφές που είχε ο κ. Παυλόπουλος πως και η δική του οικογένεια έχει βιώσει τις συνέπειες του Εγκέλαδου όταν κατέρρευσε το πατρικό του σπίτι στην Μεσσηνία από τον μεγάλο σεισμό της Πελοποννήσου, εξέφρασε την πίστη του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η πολιτεία αναλαμβάνει τη μελέτη του έργου για την ανοικοδόμηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως για την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει βοήθεια. Όπως είπε άλλωστε χαρακτηριστικά  «θα υπάρξει μια βοήθεια και το πιστεύω απόλυτα, από τους δυο αρμόδιους Επιτρόπους. Ο ένας ο οποίος είναι αρμόδιος και για την πολιτική προστασία, ο κ. Στυλιανίδης. Ο άλλος, ο κ. Αβραμόπουλος με τον οποίο επίσης επικοινώνησα. Και το ξέρουν αυτό και ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να μπουν μπροστά όλοι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της σε αυτό το έργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όλοι μας, η πολιτεία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν. Δεν μας χωρίζει τίποτα σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο παραδοσιακός οικισμός της Βρίσας θα ξαναγίνει όπως ήταν, κάτι που επανέλαβε απευθυνόμενος και στον Νίκο Σηφουνάκη κατά την ενημέρωση που έγινε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, επί ημερών του οποίου στο Υπουργείο Αιγαίου εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής.

Λίγο μετά την υποδοχή στον Πολιχνίτο από το Δήμαρχο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε στις 5 το απόγευμα από το νησί μας, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του την ώρα που αποχαιρετούσε τους τοπικούς φορείς και κατοίκους της Βρίσας. «Σας παρακαλώ όλους σας, ειλικρινά να αντέξετε. Έχετε αντιμετωπίσει πολλά, έχετε ζήσει πολλά εδώ στη Λέσβο. Το ξέρετε. Σας διαβεβαιώ μονάχα ότι αυτά που λέμε τώρα δεν είναι μόνο λόγια. Θα μετατραπούν σε ένα έργο και θα το δείτε. Και σε αυτό, το τονίζω, συνεργάζονται όλοι. Είναι ένα υπόδειγμα πραγματικά συνεργασίας των πάντων σ’ αυτό το νησί το οποίο δείχνει πως στα δύσκολα μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας. Να είναι ο Θεός μαζί σας».