Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

«Ορεξάτη», παρά τα προβλήματα, η εστίαση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • «Φιλί της ζωής» η απελευθέρωση των μέτρων, αλλά η ακρίβεια σαρώνει τις επιχειρήσεις

Μπορεί ο κλάδος τους να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης στη Μυτιλήνη έχουν «πολλή όρεξη» για να υποδεχτούν τον κόσμο τις επόμενες ημέρες, μετά την Μεγάλη Εβδομάδα και καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που οι επιχειρήσεις τους θα είναι ανοικτές αυτή την περίοδο του χρόνου, γεγονός που ενισχύει τη διάθεσή τους, όπως ενισχύει και εκείνη των πελατών, που θα εκμεταλλευτούν τις γιορτινές μέρες για εξόδους με οικογένεια και φίλους.

«Έχουμε πολλή όρεξη για να υποδεχτούμε τον κόσμο και να τον βοηθήσουμε από την πλευρά μας να φτιάξει η διάθεσή του. Ήδη πολλές επιχειρήσεις κάνουν τις προετοιμασίες τους και διαμορφώνουν τους χώρους τους, γιατί ουσιαστικά είμαστε και στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής σεζόν», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ», Νίκος Γιαννάκας. Όπως σημειώνει, η απελευθέρωση των μέτρων τις επόμενες ημέρες φυσικά και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, καθώς και ο κόσμος θα νιώθει πιο άνετα να βγει έξω και να διασκεδάσει, έστω και αν πρακτικά με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αυτό το διάστημα έτσι κι αλλιώς οι πελάτες θα βρίσκονταν περισσότερο στους εξωτερικούς και πολύ λιγότερο στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. «Και πάλι, είμαστε ο τελευταίος ίσως κλάδος στον οποίο απελευθερώνονται τα μέτρα. Πρώτα ξεκίνησε ο κόσμος να πηγαίνει στα γήπεδα και πιο μετά στις επιχειρήσεις εστίασης. Ακόμη κι έτσι όμως, η αλλαγή θα βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκας.

 

Παραμένουν τα προβλήματα

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης, λόγω των διαδοχικών κρίσεων της πανδημίας και της ακρίβειας παραμένουν και μάλιστα γίνονται ακόμη πιο έντονα. «Η προβληματική κατάσταση όχι απλά παγιώνεται, αλλά γίνεται και χειρότερη. Αυτή την περίοδο μάλιστα βρισκόμαστε εν αναμονή των επόμενων λογαριασμών ρεύματος. Δεν αισιοδοξούμε ότι θα είναι πιο χαμηλοί από τους προηγούμενους, και αν όντως τα ποσά που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι και πάλι υψηλά, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ».

Ήδη η ακρίβεια και τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε λουκέτο αρκετές επιχειρήσεις εστίασης. «Ουσιαστικά, μέσα σε ένα χρόνο έχουν κλείσει μία στις δέκα επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν» αναφέρει ο κ. Γιαννάκας. Το ποσοστό αυτό αφορά γύρω στις 20 επιχειρήσεις, που είναι ιδιαίτερα υψηλό, τονίζει όμως πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι τόσο εύκολο να το αντιληφθούν οι πελάτες: «Περίπου οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις άλλαξαν ιδιοκτησία. Δηλαδή μπορεί ο πελάτης να μην το αντιληφθεί, καθώς συνεχίζει πρακτικά να λειτουργεί, αλλά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης αναγκάστηκε από τις συνθήκες να πουλήσει την επιχείρησή του»

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το κύμα ακρίβειας σαρώνει τις επιχειρήσεις τους. «Κάνουμε το παν ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα μας, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα και αν δεν υπάρξει σημαντική βοήθεια, αυτό είναι δύσκολο. Η βοήθεια που ανακοινώθηκε είναι πρακτικά μηδαμινή, δεν αλλάζει την κατάσταση…», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις