Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Όσο υπάρχουν άνθρωποι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν και να αυξάνεται από τους διεθνείς οίκους η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, ωστόσο ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και την καθημερινή τους σίτιση, με συνέπεια να απευθύνονται ζητώντας βοήθεια σε κοινωνικούς φορείς. Η εκκλησία του Χριστού έχοντας το λαμπρό παράδειγμα του Μεγάλου Βασιλείου, αλλά και το δικό μας, του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιακώβου του από Δυρραχίου, που είχε αναδείξει τη Λέσβο στα δύσκολα χρόνια ως σημείο αναφοράς της προσφοράς στον συνάνθρωπο, δεν θα μπορούσε να μένει αμέτοχη. 

Το κοινωνικό συσσίτιο της Μητρόπολης Μυτιλήνης φροντίζει για τη σίτιση περίπου 200 οικονομικά αδυνάτων με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιακώβου και την εθελοντική προσφορά γυναικών από διάφορους φορείς. Η ψυχή του κοινωνικού συσσιτίου είναι ο π. Αντώνιος, ο οποίος υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Δεσπότη φέρνει τη βοήθεια της εκκλησίας μέσα στα φτωχά σπίτια, δείχνοντας με τον τρόπο του ότι η ευλογία του Χριστού βρίσκεται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο ιερέας μας παρακάλεσε να μην κάνουμε καμία αναφορά στα ονόματα μεταφέροντας και την επιθυμία του Σεβασμιώτατου, καθώς όπως μας είπε «αυτό που κάνουμε δεν χρειάζεται προβολή γιατί αν προβληθεί θα χάσει την αξία του». 

Πάνω από 10 χρόνια στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου λειτουργεί συσσίτιο, το οποίο με μεγάλο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προσφέρει φαγητό σε άπορους ανθρώπους αφιλοκερδώς. Εθελοντές και εθελόντριες στην πρώτη γραμμή ξεκινάνε από νωρίς το πρωί προκειμένου το μεσημέρι να είναι έτοιμο το φαγητό και να παραδοθεί σε ανθρώπους της Μυτιλήνης που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αξίζει την επιβράβευση όλων μας. Πολλές φορές άνθρωποι χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα και χωρίς την ανάγκη για προβολή, έχουν κάνει την προσφορά καθημερινότητά τους. Και αυτό είναι φυσικά το σημαντικότερο, αυτό που δίνει τεράστια αξία στις πράξεις τους. 

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης ξεκίνησε το 2013 και πλήθος εθελοντών συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο, στηρίζοντας το καθημερινό συσσίτιο. Αρκετοί είναι και οι πολίτες αλλά και τα μαγαζιά της πόλης μας, που κάνοντας χορηγίες και δωρεές δίνουν την δυνατότητα στους εθελοντές να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα. Από εκεί και έπειτα γυναίκες εθελόντριες ξυπνάνε από τα μεσάνυχτα και πιάνοντας δουλειά, μαγειρεύουν όλη μέρα, αφήνοντας πίσω τους υποχρεώσεις, δουλειές και οικογένεια για καλό σκοπό. Η βοήθεια που προσφέρουν είναι ανεκτίμητη και αναδεικνύει την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Οι εθελόντριες που προσφέρουν καθημερινά, παραδίδοντας μαθήματα αγάπης και ανθρωπιάς

Μιλώντας με τις εθελόντριες του συσσιτίου, αλλά και με τον πατέρα Αντώνιο που βοηθάει καθημερινά δίνοντας τα μέγιστα, διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» το μεγάλο έργο που επιτελούν και την σπουδαιότητα αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας. «Στηρίζουμε καθημερινά 200 ανθρώπους. Προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο. Ο αριθμός των ατόμων που έρχονται και προμηθεύονται το φαγητό αυξάνεται. Οι κυρίες που μαγειρεύουν έρχονται καθημερινά. Κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή έρχονται 4 άτομα τα οποία προσφέρουν εθελοντικά. Είναι διαφορετικά τα άτομα κάθε φορά καθώς οι εθελοντές αφήνουν πίσω τους οικογένεια, υποχρεώσεις. Πάσχα, Χριστούγεννα και καλοκαίρια η ανάγκη παραμένει και οι εθελοντές είναι στην πρώτη γραμμή. Από το πρωί στις 7 η ώρα μέχρι τη 1. Πολλές φορές η προετοιμασία για το φαγητό μπορεί να ξεκινήσει και αποβραδίς. Μας βοηθάει αρκετός κόσμος ο οποίος στηρίζει το έργο της Μητρόπολης και προσφέρουν τα μέγιστα για τους άπορους ανθρώπους. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί στην πόλη μας. Αυτό είναι αρκετά δυσάρεστο αλλά εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας να κάνουμε το καλύτερο. Με τις ευχές πάντα του Δεσπότη μας, ο οποίος από παλιά είχε αυτό το όραμα. Να προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», ανέφερε ο π. Αντώνιος στην εφημερίδα μας.

Κάνοντας λόγο και για την τεράστια βοήθεια των πολιτών της Μυτιλήνης που καθημερινά με την προσφορά προϊόντων, υλικών, αλλά και δωρεών συνδράμουν όσο περισσότερο μπορούν ώστε η κοινωνική προσφορά να λάβει «σάρκα και οστά», ο π. Αντώνιος σημείωσε: «Πολλά προϊόντα προσφέρονται από φίλους και από ανθρώπους της πόλης μας, οι οποίοι έχουν δει τι κάνουμε, πόσο προσφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας και θέλουν να συμμετέχουν. Με παίρνουν τηλέφωνο κάθε μέρα και με ενημερώνουν ότι θέλουν να δώσουν όσπρια, ζυμαρικά. Κάποια πράγματα τα πληρώνουμε και εμείς, αλλά είναι ελάχιστα. Πρωτίστως τα περισσότερα πράγματα μας τα δίνουν άνθρωποι που βλέπουν το έργο μας». 

Και συνέχισε: «Δίνουμε πάνω από 170 μερίδες ημερησίως. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Έρχονται εδώ γιατί χρειάζονται πραγματικά μια μερίδα φαγητό. Η Λέσβος παλιά ήταν ένα πλούσιο νησί. Είχε τα λάδια του, είχε τα προϊόντα του. Ο κόσμος σήμερα δυστυχώς πεινάει γιατί και οι καιροί είναι δύσκολοι. Είναι κάποιοι που έχουν 4 και 5 παιδιά και δεν μπορούν να συντηρηθούν. Υπάρχουν άνθρωποι παραπληγικοί. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα».

Η Ατλάντα Χατζησάββα είναι εθελόντρια στο συσσίτιο και δίνει καθημερινά μαζί με τις υπόλοιπες εθελόντριες τεράστιο αγώνα. Από το πρωί στις 7 η ώρα πιάνουν δουλειά έτσι ώστε το μεσημέρι να είναι όλα έτοιμα. Η κ. Χατζησάββα ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Το συσσίτιο έχει ξεκινήσει από το 2013. Εγώ είμαι εδώ από το 2016. Στηρίζουμε το έργο της Μητροπόλεως. Μου αρέσει να προσφέρω και να βοηθάω όσο μπορώ και εγώ από την πλευρά μου. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να προσφέρω στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Σιτίζουμε καθημερινά αρκετούς ανθρώπους. Τα προϊόντα είναι από χορηγίες και από δωρεές ανθρώπων και της Μητρόπολης. Προσφέρουμε και είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού».

spot_img

More articles

spot_img