Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Όταν η Λέσβος αποχαιρετά έναν ιερέα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αυτό που καταγράφηκε χθες νωρίς το απόγευμα στην ενορία της Βαρειάς δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο, καθώς παρά την αυξημένη δύναμη της Αστυνομίας με δύο κλιμάκια, οι δρόμοι φάνηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν τον κόσμο και τα αυτοκίνητα. Πολύ, δε, περισσότερο ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς γύρω από το φέρετρο του π. Κομνηνού θαρρείς και είχε πέσει σκοτάδι από τον κλοιό των ανθρώπων, που με σκούρα ρούχα στέκονταν βουβοί, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν πώς από τη μία στιγμή στην άλλη αποδήμησε ο εφημέριος.

Από τη χθεσινή εξόδιο ακολουθία στη Βαρειά. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε πια να μπει ούτε παιδί μέσα στο ναό

Από χθες το απόγευμα ο π. Κομνηνός αναπαύεται στο κοιμητήριο της Βαρειάς κοντά στην αγαπημένη του Πρεσβυτέρα, η οποία έφυγε πρώτη από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο.  Και φαίνεται πως στα λίγα χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο της Ταξιαρχούλας, η καρδιά του παπά που πάντα άντεχε να ακούει τον πόνο του καθενός, να δίνει κουράγιο στον πλησίον, σε όσους συναντούσε στο δρόμο, σε αυτούς που τον ρωτούσαν, που τον συμβουλεύονταν, σε όσους έδειχναν να έχουν ανάγκη, τελικά δεν άντεξε την απώλειά της και με τον τρόπο της σίγησε ώστε οι δυο τους να συναντηθούν και πάλι, αυτή τη φορά σε έναν πιο αληθινό κόσμο από το δικό μας.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα “μπλακ-άουτ” στην κυριολεξία στην περιοχή της Βαρειάς χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο χωράφι στη βόρεια πλευρά του οικισμού, το οποίο λειτούργησε ως άνετο πάρκινγκ για να κατευθύνει η αστυνομία όλα τα αυτοκίνητα υποχρεωτικά και αυτό αποδείχθηκε ένας άριστος χειρισμός για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που έσπευδε κατά εκατοντάδες με λουλούδια στα χέρια.

Μεταξύ των επισήμων στην κηδεία του εκλιπόντος βρέθηκαν ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στον οποίο ο εκλιπών είχε ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος και Δημήτρης Κουρσουμπάς, οι υποψήφιοι Βουλευτές Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Βάσω Χοχλάκα και Μιχάλης Μαμάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ηλίας Κουνιαρέλλης κ.ά.. Επίσης παρέστη ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Ταξίαρχος, Ηλίας Βαζούρας με τον οποίο ο εκλιπών συνδεόταν στενά, καθώς και η διοικήτρια της Τροχαίας Χρύσα Βακάλη.

Από πλευράς στρατεύματος παρέστη σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της 98 ΑΔΤΕ υπό τον Υποστράτηγο Γρηγόριο Μπουντλιάκη στον οποίο είχε ιδιαίτερη αγάπη ο ιερέας παρά τον ένα χρόνο περίπου παραμονής του στη Λέσβο. 

Τα στεφάνια για τον εκλιπόντα περιορίστηκαν στα πρόσωπα του οικείου στενού περιβάλλοντος καθώς η οικογένεια είχε απευθύνει έκκληση αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και στους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης και Καρκινοπαθών Λέσβου.  Μόνο από τις δωρεές που έγιναν στην ενορία έχει καταρτιστεί μία μακροσκελέστατη λίστα, ενώ ενισχύθηκαν και οι εθελοντικοί φορείς που επιτελούν ένα σπουδαίο έργο στον τόπο μας.

 

Το τελευταίο αντίο

Παρουσία μεγάλου αριθμού κληρικών, για τον αποβιώσαντα ιερέα μίλησαν στο τέλος της κηδείας ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, ο κ. Στεφανής και παράγοντες της Στρατιωτικής διοίκησης Λέσβου, καθώς και από το χώρο των γραμμάτων και της Εκκλησίας. 

Το τελευταίο δρομολόγιο για τον πατέρα Κομνηνό από το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι το κοιμητήριο, όπου από χθες αναπαύεται

Στην τελευταία κατοικία του ο π. Κομνηνός οδηγήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα να προπορεύονται και πίσω του ένα ανθρώπινο ποτάμι. Τόσες και τόσες παρουσίες βρέθηκαν βουβές στο χθεσινό τελευταίο του ταξίδι να τον αποχαιρετήσουν, ανταποδίδοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αγάπη τους και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη σε έναν άνθρωπο της εκκλησίας, που ανά πάσα στιγμή τον συναντούσες στο δρόμο είχε και μία ευχή να σου διαβάσει, να σου δώσει κουράγιο για τα προβλήματα και τις αναποδιές της ζωής και να σου δείξει ότι ο Θεός είναι η ελπίδα.  

Ενώ οδηγείται στην τελευταία του κατοικία έχοντας προηγουμένως περάσει το φέρετρο δίπλα από το οστεοφυλάκιο της πρεσβυτέρας

Και αυτό το κατάφερνε ο παπά-Κομνηνός αριστοτεχνικά, να διαδίδει το λόγο του Θεού, να μοιράζει εικονίσματα και σταυρούς από μελισσοκέρι, άλλοτε με αυστηρό ύφος και άλλοτε με το αγιασώτικο καλαμπούρι που τον διέκρινε, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να  διεισδύει και να «ξεκλειδώνει» ακόμα και τις πιο καλά κλειδωμένες  καρδιές των πιστών που συναντούσε. 

Αυτή του την ανθρώπινη παρουσία ήταν που τίμησε από την Κυριακή ο λεσβιακός λαός με μία πρωτόγνωρη σε μαζικότητα εκδήλωση αγάπης για κληρικό και αυτό, αν μη τι άλλο, έρχεται να δώσει το έναυσμα σε όλους τους άλλους συναδέλφους του παπά-Κομνηνού για να κάνουν βήματα, να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στους πιστούς, να συναντηθούν μαζί τους και όπου οι καρδιές των πιστών δεν το επιτρέπουν, οι παπάδες να τολμούν να τις ξεκλειδώνουν με χιούμορ, όπως δίδαξε κατά το πέρασμά του από την επίγεια ζωή ο παπά-Κομνηνός.

 

Από την Κυριακή

Χθες το πρωί ενώ ξεκινά η πομπή από το στρατηγείο για τη Βαρειά

Το φέρετρο από την Θεσσαλονίκη έφτασε με το πλοίο της γραμμής στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου παρόντες ήταν εκτός από τους δυο του γιους, Ταρσίζιο και Ιάκωβο, αξιωματικός της 98 ΑΔΤΕ και ο στρατιωτικός ιερέας, οι οποίοι κάλυψαν το φέρετρο με την Ελληνική σημαία. Ακολούθησε πομπή από το κέντρο της Μυτιλήνης προς την 98 ΑΔΤΕ, όπου εκεί η σορός τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το βράδυ της Κυριακής και χθες το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία (ήταν προγραμματισμένη στη Βαρειά, τελέστηκε όμως στην Παγανή) και ακολούθως το φέρετρο τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα με πομπή.  

Η πομπή σταματά στη Χρυσομαλλούσα έξω από την οικογενειακή επιχείρηση όπου εκτυλίσσονται έντονα φορτισμένες στιγμές με τους γιους του ιερέα, που φωνάζουν τον πατέρα τους να δει τα γραφεία της εταιρείας που καθημερινά επισκεπτόταν για να στηρίζει τα παιδιά του

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας όταν η πομπή σταμάτησε έξω από την οικογενειακή επιχείρηση της εταιρείας καυσίμων και κοινοχρήστων Βράνης, την οποία δημιούργησαν τα παιδιά του εφημέριου με τη στήριξή του. Αυτό μιας και ο ίδιος παρά τις τόσες υψηλές γνωριμίες που είχε, φρόντισε ώστε τα παιδιά του να αναδειχθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και όχι σε αργόμισθες θέσεις.

Από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το βράδυ στις 10:00 που έκλεισαν οι πύλες της 98 ΑΔΤΕ για το ναό, ήταν εκατοντάδες οι πολίτες, άτομα όλων των ηλικιών που ανηφόρισαν στην Παγανή για να αφήσουν ένα λουλούδι και να αποχαιρετήσουν τον εφημέριο. 

Το προσκύνημα της Κυριακής στην Παγανή είχε καταλυτικό ρόλο, καθώς αν όλα άρχιζαν και τελείωναν χθες στην περιοχή της Βαρειάς η κατάσταση στον οικισμό θα έβγαινε εκτός ελέγχου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img