Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ώθηση σε ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή μετάβαση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Η έγκριση τριών τομεακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί αναμφισβήτητα την σημαντικότερη είδηση, που μοιράστηκαν στελέχη της Κυβέρνησης κατά τις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Καλαμάτα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πρόκειται για τα προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα», «Πολιτικής Προστασίας» και «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», τα οποία θα δώσουν αναμφισβήτητα ώθηση σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας της χώρας και που σε σημαντικό βαθμό αγγίζουν και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι ευχάριστες αυτές ειδήσεις ανακοινώθηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027», που σηματοδότησε την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης. Το Βόρειο Αιγαίο εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας, Γιώργο Πλακωτάρη, και στελέχη της υπηρεσίας. 

O κ. Μουτζούρης, μάλιστα, σε σχετική του ανακοίνωση με αφορμή τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, στάθηκε στο ύψος των πόρων για το Βόρειο Αιγαίο στη νέα προγραμματική περίοδο, που μπορεί να μην έφτασαν τα ποσά που προόριζε γι’ αυτό η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά είναι αισθητά αυξημένα. «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχοντας την τελευταία τριετία απορροφήσει το σύνολο των πόρων της προηγούμενης περιόδου, εξασφάλισε αυξημένους πόρους κατά 40%, ήτοι 394 εκατομμύρια ευρώ και το 5% του συνόλου του προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, όταν ο πληθυσμός του είναι μόνο το 2% της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Τα προγράμματα

Το μεγαλύτερο από τα τρία τομεακά προγράμματα είναι φυσικά εκείνο της Ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί την μετονομασία του παλιού ΕΠΑνΕΚ, και το οποίο αφορά αμιγώς χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Το σύνολο των πόρων για το πρόγραμμα είναι στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 26,2 του νέου ΕΣΠΑ) και η Κυβέρνηση «καιγόταν» για την έγκρισή του, αφού και λόγω της πανδημίας οι πόροι του ΕΠΑνΕΚ είχαν εξαντληθεί. Η στρατηγική του προγράμματος οργανώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο των αντίστοιχων Ταμείων και ειδικότερα σε εκείνους της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, της βελτίωσης πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται μια σειρά δράσεων, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, η στήριξη επενδύσεων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, η ενίσχυση νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης και υιοθέτησης καινοτομιών, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται επίσης εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, το Equifund και το Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Επιπλέον αυτού, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» ύψους 0,71 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και εκείνο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», ύψους 1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μπορεί εκ πρώτης όψης να αφορά περισσότερο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αγγίζει όμως και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτρική διασύνδεση και τη σταδιακή αποφόρτιση των κατά τόπους εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. 

Πέραν αυτού όμως, σήμερα αναμένεται η έγκριση του Τομεακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» ύψους 0,93 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα τομεακά προγράμματα «Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής» (3,61 δισ. ευρώ), «Μεταφορών» (2,22 δισ. ευρώ), «Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής» (4,16 δισ. ευρώ) και «Αλιείας» (0,45 δισ. ευρώ) αναμένεται να εγκριθούν μέσα στον Ιούλιο. 

 

Εγκρίνονται τα Περιφερειακά

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ο κ. Χριστόφας χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι τόσο νωρίς εγκρίνονται τα συγκεκριμένα τομεακά προγράμματα, σημειώνοντας πως εντός του καλοκαιριού αναμένεται και η έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου. «Την ερχόμενη Πέμπτη, ως Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή θα έχουμε μια συνάντηση με κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συζητήσουμε για το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Παρόμοιες συναντήσεις γίνονται σε όλες τις περιφέρειες και εντάσσονται στο πλαίσιο των τελικών εγκρίσεων των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις