Ουίσκι με πάγο

Spread the love

Τον αξεπέραστο Τζέιμς Μποντ τον έχουμε συνδέσει με τα dry Μartini coctail stired not mixed που έπινε, αλλά πολύ καλά ξέρουμε πως ο Ιαν Φλέμινγκ έφτιαξε τον ήρωά του δυνατό και στα εκλεκτά ουίσκι. 

Πότε ένα old fashioned, πότε ένα bourbon ή ένα rye whisky. Εκείνο το γοητευτικό Macallan 1962 «Fine and Rare» Vintage, όπως το έπινε στην ταινία ο Ντάνιελ Κρεγκ το ουίσκι δίνει και παίρνει στις ταινίες του ήρωα.

Την αφορμή για το κομμάτι αυτό μου την έδωσε μια φωτογραφία που ξεπήδησε από το META (FACEBOOK) που μου θύμισε ένα παλιότερο ταξίδι μου στο αγαπημένο μου Λονδίνο, που δεν απέχει και πολύ από την πατρίδα του ουίσκι, την Γηραιά Σκωτία. 

Έρχονται γιορτές, πίνουμε πιο εκλεκτά και κάπως πιο συχνά.

Τα ουίσκι είναι από εκείνα τα ποτά που μας χαλαρώνουν και μας δίνουν αυτήν την αίσθηση της χαράς, όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά σε σωστές δόσεις.

Το ουίσκι είναι ένα χειροποίητο ποτό που φτιάχνεται από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση. 

Οι Master Blender αφιερώνουν τη ζωή τους στη βιομηχανία whisky.

Μην το πιεις όμως ποτέ με τη μία. Μύρισέ το – μη το κουνήσεις, δεν είναι κρασί – βάλε νερό ή πάγο, κράτησε μια γουλιά στο στόμα για λίγα δευτερόλεπτα και μόλις καταπιείς, θα νιώσεις τη διαφορά.

Το χρώμα στο ουίσκι παίζει σπουδαίο ρόλο.

Ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα δηλώνει την ωρίμανσή του σε δυσεύρετα βαρέλια που πριν περιείχαν πριν από αυτό ισπανικό ή sherry.

Τα ουίσκι βέβαια που συναντάς στα pub και τις κάβες του Λονδίνου είναι απίστευτα. Φτηνά ή ακριβά, γνωστά ή άγνωστα, μικρών ή μεγάλων παραγωγών όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Είναι όλα με ονομασία προέλευσης.

Τα καλά ουίσκι είναι premium προϊόντα, που τα δημιούργησαν με μεράκι, αφοσίωση και πολύ δημιουργικό χρόνο οι πιο εξειδικευμένοι experts του πλανήτη.

Περίεργα, περίτεχνα ή λιτά μπουκάλια, που μέσα τους κρύβουν την σκοτσέζικη γη, την τύρφη, την υγρή της ατμόσφαιρα, τη μυρωμένη θαλασσινή αύρα του βορρά.

Δυο βασικές κατηγορίες

Blended ουίσκι, προέρχονται από την ανάμιξη malt και grain ουίσκι.

Malt ουίσκι προέρχονται από απόσταξη μόνο κριθαριού, από ένα συγκεκριμένο αποστακτήριο, με νερό από συγκεκριμένη πηγή. Παλαιώνουν πολλά χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που έχουν πριν χρησιμοποιηθεί για cherry ή για bourbon.

Ένα singlemalt από τα Lowlands παρακαλώ!!!!!!!!

Ένα από τα πιο in πράγματα σήμερα είναι να ζητάς Μalt ουίσκι με την περιοχή.

Εσείς ποιας περιοχής malt προτιμάτε;

Τα singlemalt που παράγονται στα αποστακτήρια της Σκωτίας έχουν τέσσερις κατηγορίες από τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Χώρα πανέμορφη, ήρεμη με γραφικές εξοχές, ατέλειωτα λιβάδια και ποτάμια που κυλούν ανάμεσα σε αρχαίες πόλεις, επιβλητικούς πύργους και αγγίζουν τις φυτείες από κριθάρι.

  1. Highlands –  Dalwhinnie
  2. Lowlands – Glenkinchie
  3. Speyside – CARDU
  4. Islands – Tallisker

Η  διαδικασία

Το κριθάρι τοποθετείται σε δεξαμενές με επιλεγμένο νερό πηγής για να μαλακώσει. Η υγρασία ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα και εμφανίζονται τα πρώτα σάκχαρα. Το κριθάρι μοσχομυρίζει και αρχίζει να βλασταίνει. Τότε μετατρέπεται σε βύνη= malt.

Μόλις ο σπόρος βλαστήσει, οι ειδικοί σταματάνε τη βλάστηση και στεγνώνουν τη βύνη για να μην σαπίσει. Στην συνέχεια την τοποθετούν σε θαλάμους ερμητικά κλειστούς και ανεβάζουν την θερμοκρασία με την βοήθεια κάρβουνου και τύρφης. Σήμερα το γκάζι έχει αντικαταστήσει το κάρβουνο. Τύρφη είναι η σκωτσέζικη γη που χαρίζει στον καρπό και στη συνέχεια στο ποτό το άρωμα του καπνού. 

Μέσα στις τεράστιες δεξαμενές και σε θερμοκρασία 60οC το κριθάρι μαζί με το νερό της πηγής, γίνεται ένας αρωματικός χυλός σαν porridge. Το νερό ξεπλένει τον πολτό, κατεβαίνει η θερμοκρασία στους 20οC και ανακατεύεται με  μαγιά έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ζύμωσης. Μέσα σε δυο μέρες το καφετί υγρό που βγαίνει είναι  καθ’ όλα… μπίρα! Η διαδικασία μέχρις εδώ είναι ίδια ακριβώς με την παραγωγή της μπίρας.

Από δω και πέρα παίρνουν σειρά οι περίτεχνοι χάλκινοι αποστακτήρες= άμβυκες. Το σχήμα του άμβυκα είναι καθοριστικό για το όποιο αποτέλεσμα και το τελικό στιλ του ουίσκι. Ο κάθε οίκος έχει το δικό του σχήμα άμβυκα, πάντα το ίδιο, για να εξασφαλίσει μια σταθερή γεύση. 

Σε γενικές γραμμές τα δυναμικά και πλούσια malt προέρχονται από μικρούς άμβυκες και αποστάζονται δυο φορές πριν μπουν σε βαρέλια για ωρίμανση. 

Τα βαρέλια μέσα στα οποία παλαιώνουν τα ουίσκι είναι πάντα χρησιμοποιημένα γιατί το φρέσκο ξύλο είναι πολύ αρωματικό και επηρεάζει το απόσταγμα. Αντίθετα, δηλαδή, με το κρασί που πρέπει να μπαίνει πάντα μόνο σε καινούργια βαρέλια. Ο νόμος είναι αυστηρός. Για να ονομαστεί  ένα απόσταγμα σκωτσέζικο ουίσκι, πρέπει να έχει ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον τρία χρόνια. 

Master blender

Είναι ο ειδικός αλχημιστής που ανακατεύει τα διάφορα βαρέλια από τα malt για να κατασκευάσει τα blended ουίσκι. 

Σοδειές τώρα και στα Μalt ουίσκι

Σε μια περίφημη pub του θρυλικού Soho, διέκρινα πολλά  malt ουίσκι, να διατίθενται σε… χρονιές όπως τα καλά παλιά κρασιά!

Τώρα τελευταία ανακαλύπτω συνεχώς τη μαγεία των MALT.

Τα σπάνια παλαιωμένα αυτά διαμαντάκια, κυκλοφορούν πια και στη χώρα μας, δημιουργώντας καθημερινά όλο και περισσότερους οπαδούς, με ευαίσθητους ουρανίσκους, που παραδίδονται, χωρίς αντίσταση, στα φρουτώδη αρώματά τους, στις βανιλάτες ευωδιές τους, στα πικάντικα μπαχαρικά τους, στις γεμάτες γεύσεις τους.

Macallan ένα malt… χρονιάς! 

Να λοιπόν που πρώτη η Macallan ξεκίνησε να διαθέτει στην αγορά ουίσκι χρονιάς. Λέτε να μπαίνουμε σε μία νέα εποχή που θα παραγγέλνουμε όχι απλά ένα ουίσκι, αλλά “ένα Macallan του ‘88 παρακαλώ” και θα το συγκρίνουμε με εκείνο του ‘81 ή του ‘65, ανάλογα με το πόσο βαστάει… η τσέπη μας;

Διότι οι τιμές για τους πολύ απαιτητικούς είναι αρκετά… τσουχτερές. 


Μαρκίζ σοκολάτας με ουίσκι 

Υλικά

Για μια φόρμα 

  • 500 γρ. κουβερτούρα bitter 
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ουίσκι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα  κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε  την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και περιχύνουμε την κουβερτούρα.
  3. Ανακατεύουμε  καλά για να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το ουίσκι. Ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε μεμβράνη σε μια φόρμα του κέικ που να εξέχει από τα τοιχώματά της. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το καλύπτουμε με τη μεμβράνη που εξέχει. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
  5. Προτού το σερβίρουμε το αφήνουμε 20 λεπτά εκτός κατάψυξης. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση