Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ούτε διπλώματα για μηχανάκια δεν βγάζουν

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ένα μήνα δέσμιοι οι υποψήφιοι για δίπλωμα δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις λόγω αποχής των δασκάλων τους και αδράνειας της Περιφέρειας 
  • Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Διεύθυνση Μεταφορών και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται

Όχι μόνο δεν φαίνεται να κλείνουν οι ανοιχτές πληγές στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με την Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, αλλά η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη καθώς δεν είναι μόνο οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων που καρκινοβατούν, αλλά εδώ και ένα μήνα η υπηρεσία δεν βγάζει ούτε διπλώματα για δίκυκλα. 

Τι σημαίνει αυτό; Όποιος χρειάζεται δίπλωμα για μηχανάκι, μοτοποδήλατο και μοτοσικλέτα θα πρέπει να επιλέξει άλλη περιφέρεια για να το βγάλει αν επείγεται, καθώς στη Λέσβο από τις 15 Δεκεμβρίου οι  Σχολές Οδηγών απέχουν από τις εξετάσεις δεδομένου πως η Περιφέρεια δεν έχει τηρήσει τα υπεσχημένα ως τώρα για την εξασφάλιση ενός χώρου που θα μπορούν να εξετάζονται οι υποψήφιοι για δίπλωμα δικυκλιστές.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει 

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού με τη Διεύθυνση Μεταφορών και παρά το γεγονός ότι η ανάληψη των καθηκόντων Αντιπεριφερειάρχη από τον Κώστα Αστυρακάκη με αρμοδιότητα αυτόν τον τομέα έχει τροφοδοτήσει τις ελπίδες ότι θα γίνει κάποια αλλαγή, μέχρι τώρα η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται. Κι αυτό όπως έχουμε γράψει ήδη, καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί η Απόφαση για την ανάληψη των καθηκόντων του, με συνέπεια να μην μπορούν, πλην του Περιφερειάρχη, άλλοι να υπογράφουν ταξινομήσεις αυτοκινήτων και αυτό δεν αφορά μόνο τα επαγγελματικά αλλά και τα ΙΧ.  

Μέχρι τώρα πρόβλημα υπήρχε στην υπηρεσία για τις ταξινομήσεις των επαγγελματικών αυτοκινήτων καθώς δεν φτάνει το προσωπικό και οι υποθέσεις προχωρούσαν με το στανιό. Εδώ και 15 μέρες από την αλλαγή του χρόνου έχουν προστεθεί και τα ΙΧ, καθώς ακόμα να δημοσιευθούν οι αποφάσεις για την νέα Περιφερειακή Αρχή. Και σαν να μη φτάνουν αυτά έχουμε και το «πάγωμα» εξετάσεων για έκδοση διπλωμάτων για τους δικυκλιστές λόγω αποχής των δασκάλων από τις εξετάσεις.

Οι δάσκαλοι

Όπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο δάσκαλος οδήγησης, Στρατής Φλώρος «από τις 15 Δεκεμβρίου έχουμε σταματήσει τις εξετάσεις για τα διπλώματα. Δεν συμμετέχουμε οι δάσκαλοι καθώς εδώ και χρόνια εξαντλήσαμε κάθε διάλογο κάνοντας και προτάσεις για να βρεθεί ένας χώρος για να γίνονται αυτές οι εξετάσεις και παρά τις υποσχέσεις που έχουμε πάρει δεν έχουμε αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τους δασκάλους οδήγησης, ο χώρος που χρόνια τώρα γίνονται οι εξετάσεις των δικυκλιστών για να πάρουν διπλώματα και συγκεκριμένα στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης εκεί που βρίσκεται η αφετηρία των αστικών λεωφορείων δεν ενδείκνυται, καθώς την ώρα των εξετάσεων γίνονται δρομολόγια των λεωφορείων τα οποία βγαίνουν και μπαίνουν από το χώρο, με συνέπεια οι υποψήφιοι οδηγοί την ώρα της εξέτασης βλέποντας το λεωφορείο «να τα χάνουν» και να απορρίπτονται.  

Οι δάσκαλοι οδήγησης έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και χρόνια γι’ αυτήν την κατάσταση και παρά τις υποσχέσεις που έχουν πάρει ότι το θέμα θα λυθεί και η Περιφέρεια θα μίσθωνε κάποιο χώρο για να λειτουργεί ως πίστα εξέτασης των δικυκλιστών, μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία πρόταση που έγινε είναι να μισθωθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ένας χώρος που βρίσκεται μεταξύ του πάρκινγκ και του εμπορικού λιμανιού, που είναι από χώμα, ώστε να λειτουργήσει αυτόνομα πίστα εξέτασης των δικυκλιστών. Ενώ η Περιφέρεια αποδέχτηκε αυτή την πρόταση δεσμεύοντας και τους πόρους, πέρασαν μήνες χωρίς να προχωρήσουν οι διαδικασίες, με συνέπεια στις 15 Δεκεμβρίου οι δάσκαλοι να ξεκινήσουν αποχή από τις εξετάσεις για διπλώματα στα δίκυκλα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις δικές τους επιχειρήσεις καθώς έχουν απώλεια εσόδων. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν αυτό το ακραίο μέσο διαμαρτυρίας καθώς δεν είναι δυνατόν να εξετάζονται οι δικυκλιστές σε ένα χώρο που μπαινοβγαίνουν λεωφορεία όλη την ώρα.

Αν και η αποχή των δασκάλων από τις εξετάσεις ξεκίνησε παραμονές των Χριστουγέννων 15 Δεκεμβρίου, τροφοδοτώντας την ελπίδα ότι αυτό θα διαρκούσε μέχρι τις γιορτές (οπότε θα ήταν μικρό το κακό και λόγω των αργιών και θα επανέρχονταν στις εξετάσεις από το νέο έτος), μέχρι χθες συνεχιζόταν η αποχή των δασκάλων και οι υποθέσεις ανθρώπων που περιμένουν να εξεταστούν για να αποκτήσουν δίπλωμα δικύκλου λιμνάζουν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι διαμαρτυρίες των δικυκλιστών έφτασαν μέχρι τα Νέα της Λέσβου, καθώς οι υποψήφιοι που περιμένουν να εξεταστούν για να πάρουν δίπλωμα έχουν αγανακτήσει αφού βρίσκονται στην αναμονή ένα μήνα. Όπως είπαν υποψήφιοι για δίπλωμα επικοινωνώντας με τα Νέα της Λέσβου «αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα να μένουν χωρίς εξετάσεις για δίπλωμα και να μην μπορεί η Περιφέρεια να ξεχωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα, να δεσμεύσει ένα χώρο να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται ως πίστα εξέτασης δικυκλιστών ένας χώρος που μπαινοβγαίνουν αυτοκίνητα. Δεν μπορεί ο δικυκλιστής να μείνει προσηλωμένος σε αυτά που πρέπει να ακολουθήσει για να εξεταστεί από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Μεταφορών. Επιπλέον όταν μπαίνουν τα λεωφορεία, η διαδικασία των εξετάσεων διακόπτεται καθώς ο χώρος καταλαμβάνεται από αυτά τα οχήματα. Είμαστε αναγκασμένοι να υπομένουμε τέτοιες καταστάσεις».

Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ακόμα τυπικά δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στην Περιφέρεια, ενώ το γραφείο του Περιφερειάρχη δεν προχωρά στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, με συνέπεια οι δάσκαλοι να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία κι εδώ και ένα μήνα να έχει «παγώσει» κάθε εξέλιξη στην έκδοση διπλώματος οδήγησης για δίκυκλο. 

Ολόκληρη Μυτιλήνη να μην μπορεί να βρεθεί ένας χώρος για να εξετάζονται οι υποψήφιοι για δίπλωμα, οι δάσκαλοί τους να απέχουν εδώ και ένα μήνα και ουδείς αρμόδιος να μην παρεμβαίνει για να δώσει ένα τέλος σε αυτό το Γολγοθά των δικυκλιστών. Αυτό ενδεχομένως όπως ισχυρίζονται αγανακτισμένοι κάποιοι υποψήφιοι μπορεί πράγματι να μην ισχύει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αλλά να αποτελεί λεσβιακό… προνόμιο και πραγματικότητα. Όπως και να έχει πάντως, όσο τραγελαφικά και αδιανόητα κι αν ακούγονται τα παραπάνω, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως στη Λέσβο δεν μπορεί να βγάλει κανείς δίπλωμα ούτε για μηχανάκι!

spot_img

More articles

spot_img