Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ούτε έδειραν, ούτε έσπασαν τα ΜΑΤ στη “μάχη” της Καράβας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Απορρίπτεται ως αβάσιμη από τη δικαιοσύνη η μήνυση που είχαν καταθέσει στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 18 δικηγόροι της Λέσβου για τις βιαιοπραγίες και τις φθορές σε βάρος των διαδηλωτών της Καράβας, ενώ διώκονται διαδηλωτές

Ήταν Φεβρουάριος του 2020, 24, 25 και 26 του μηνός, όταν επί τρεις μέρες σύσσωμη η κοινωνία της Λέσβου διαδήλωνε αντιδρώντας, με επικεφαλής τους αυτοδιοικητικούς της εκπροσώπους ενάντια στην προοπτική κατασκευής ΚΥΤ στην περιοχή Καράβα, δεχόμενη χημικά, χτυπήματα, αλλά και σπασίματα αυτοκινήτων από τις ξενόφερτες δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν έρθει στη Λέσβο για να καταστείλουν την αντίδραση και χτύπησαν «στο ψαχνό» επί δικαίων και άδικων, ενώ το πανελλήνιο παρακολουθούσε συγκλονισμένο τις τηλεοπτικές εικόνες που έκαναν το γύρο της Ελλάδας δείχνοντας την αθλιότητά τους να σπάζουν τα τζάμια σταθμευμένων αυτοκινήτων χωρίς να γνωρίζουν σε ποιους ανήκαν αυτά τα οχήματα, κάποια από τα οποία τα είχαν αφήσει εγκλωβισμένοι οδηγοί από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στον κεντρικό δρόμο για Καλλονή στο ύψος Διαβολόρεμα. 

Την τελευταία ημέρα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, όταν το απόγευμα τα ΜΑΤ λαμβάνοντας εντολή από την Αθήνα (κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι αυτό είχε γίνει με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφευχθεί η αιματοχυσία) αναχωρούσαν από το δρόμο που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ, όπου είχε μεταφερθεί τη δεύτερη και την τρίτη μέρα η “μάχη” της Καράβας, στο ύψος της Παγανής «άναψε μία σπίθα» και έγινε νέα «έκρηξη» που κράτησε όλη τη νύχτα με οδοφράγματα και φωτιές πάνω στο δρόμο, μπροστά από το στρατόπεδο του πυροβολικού. 

Τι είχε συμβεί; Επιστρέφοντας οι κλούβες των ΜΑΤ με κατεύθυνση το στρατόπεδο της Παγανής κάποιοι αστυνομικοί των Αθηνών κατέβηκαν και άρχισαν να χτυπούν αυτοκίνητα πολιτών, τα οποία ακολουθούσαν με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, καθώς η κινητοποίηση είχε λήξει. Αυτή «η σπίθα ήταν που προκάλεσε την έκρηξη» της κοινωνίας και έγινε μία νέα κινητοποίηση στην Παγανή, η οποία έδειξε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και γι’ αυτό είχε σπεύσει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, όπου επικοινωνώντας μαζί του επιτελείς της κυβέρνησης να θυμίσουμε ότι έκανε την γνωστή «χειρονομία» για το “πού είχε γραμμένο” εκείνες τις κρίσιμες ώρες τον Πρωθυπουργό, εικόνα που έκανε και αυτή το γύρο της Ελλάδας μέσα στην ένταση.

Όλα αυτά που συνέβησαν, καταγράφηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες και τα είδαν στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα, όλα αυτά που τεκμηριώνονται από καταγγελίες πολιτών πέρασαν στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν τεκμηριώνονται στοιχεία και δεδομένα που να δικαιολογούν την άσκηση διώξεων, ενώ δεν έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από παθόντες πολίτες. Η απόφαση αυτή γίνεται γνωστή σχεδόν 3 χρόνια μετά τα γεγονότα της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου του 2020, οπότε και απευθύνθηκαν με μήνυσή τους τότε στη δικαιοσύνη 18 δικηγόροι του τόπου μας!

 

Με το Δ κεφαλαίο!

18  δικηγόροι της Λέσβου που έζησαν σχεδόν 3 χρόνια πριν αυτές τις καταστάσεις εκφράζοντας  τον αποτροπιασμό τους και θέλοντας ταυτόχρονα να προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές διαπιστωθεί ότι υπάρχουν για το χτύπημα που δέχτηκε από το Κράτος η τοπική κοινωνία, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με μήνυσή τους μία ημέρα μετά τη λήξη των γεγονότων στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. 

Πρόκειται για τους δικηγόρους Γιάννη Πετρέλλη, Αντώνη Πρίμο, Γιάννη Βαβλαδέλλη, Αναστάσιο Χατζηγιάννη, Στρατή Πέτρου, Χριστόφορο Χατζηβασιλείου, Παναγιώτη Τσακύρη, Χάρη Πέτσικο, Νίκο Χωριατέλλη, Δημήτρη Μοιρασγεντή, Ραλλού Τσακαρέλλου, Μαρία Ταμτάμη, Παναγιώτη Ελευθερίου, Ταξιαρχούλα Ζυγούκη, Ταξιάρχη Κουφέλο,  Δημήτρη Ζουμπίλη, Γεώργιο Πετρέλλη και Κλεοπάτρα Πατερέλλη

Οι 18 δικηγόροι με τη μήνυσή τους στράφηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων αξιώνοντας την άσκηση διώξεων και την απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύνη για επικίνδυνη σωματική βλάβη, χρήση ληγμένων δακρυγόνων – χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σπρέι πιπεριού κατά πλήθους πολιτών. Επίσης οι δικηγόροι στρέφονταν κατά των αστυνομικών που συμμετείχαν στα γεγονότα ζητώντας την έρευνα της δικαιοσύνης για φθορά ξένης ιδιοκτησίας (εννοώντας τα σπασμένα αυτοκίνητα), εξύβριση και απειλή σε βάρος πολιτών και εμπρησμό σε δασική έκταση. Με την ίδια μήνυσή τους οι δικηγόροι στρέφονταν κατά δύο δημοσιογράφων κεντρικών Μέσων Ενημέρωσης για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Συγκεκριμένα ότι υπήρχε νεκρός στα γεγονότα της Καράβας, κατηγορία για την οποία απαλλάχτηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος αρνήθηκε ότι ανέφερε κάτι τέτοιο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση που ο δημοσιογράφος είπε ότι υπήρχαν διαδηλωτές με κυνηγετικά όπλα το σκέλος της μήνυσης για την διασπορά ψευδών ειδήσεων απορρίπτεται, καθώς έχουν ασκηθεί διώξεις από τη δικαιοσύνη σε διαδηλωτές γι’ αυτό το λόγο.

Για τους αστυνομικούς

Για τους αστυνομικούς η Εισαγγελία απορρίπτει τη μήνυση των 18 δικηγόρων σημειώνοντας καταρχάς ότι το θέμα δεν είναι ουσίας, αλλά δικονομικό καθότι η μήνυση κανονικά υποβάλλεται από αυτόν που έχει υποστεί τη ζημία, δηλαδή από τους παθόντες και δεν βρέθηκε κάποιος από τους διαδηλωτές να στραφεί στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την αστυνομία ότι τον έβλαψε. 

Όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη «για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δεν αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα που έφεραν σωματικές βλάβες ούτε και συγκεκριμένες ιδιοκτησίες που καταστράφηκαν ή βλάφθηκαν και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση της δίωξης για τα αδικήματα αυτά. Όσον αφορά δε, τη χρήση ληγμένων χημικών δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης – σπρέι πιπεριού κατά πλήθος πολιτών δεν υπάρχουν επίσης επαρκείς ενδείξεις για τη χρήση πιθανόν παράνομων όπλων, ενώ σε κάθε περίπτωση η χρήση νόμιμων όπλων κατά το επίμαχο περιστατικό αποτελεί ενάσκηση δικαιώματος και λόγο άρσης του αδίκου, αφού κατά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη με πολλά θύματα και έπρεπε να περιοριστεί, ενώ δημιουργήθηκε δικογραφία για πληθώρα αδικημάτων που έλαβαν χώρα την ημέρα εκείνη και προκύπτει ότι όντως ήταν απαραίτητη η κατ’ αρ. 20 του Ποινικού Κώδικα χρήση όπλων από αρμόδιους αστυνομικούς. Όσον αφορά πιθανώς εμπρησμούς που ίσως έλαβαν χώρα εξαιτίας των επεισοδίων σε κάθε περίπτωση η αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία θα είχε λάβει γνώση και θα είχε υποβληθεί προανακριτικό υλικό για τη διερεύνηση οποιασδήποτε πράξης», αναφέρει η διάταξη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα των δικηγόρων για την εξύβριση και την απειλή κατά των πολιτών, η εισαγγελική διάταξη αναφέρει ότι αυτά διώκονται κατ’ έγκληση, η οποία υποβάλλεται αποκλειστικά από τους παθόντες των πράξεων αυτών και εν προκειμένω δεν υπάρχει τέτοια μήνυση από παθόντες της Λέσβου.

Κατόπιν των παραπάνω η δικαιοσύνη απορρίπτει τη μήνυση των 18 δικηγόρων ως αβάσιμη τρεις μήνες πριν τη συμπλήρωση τριών ετών από τα γεγονότα της Καράβας και ενώ εν τω μεταξύ εκκρεμούν διώξεις σε βάρος διαδηλωτών που συμμετείχαν στα γεγονότα.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img