Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ούτε φέτος Παιδικές Κατασκηνώσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Κλειστές θα παραμείνουν και φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη, που προορίζονται για την κατασκήνωση παιδιών, αν και ο Δήμος Μυτιλήνης είχε ανακοινώσει από το 2020 ότι ο χώρος θα επαναλειτουργήσει και μάλιστα έχει λάβει χρηματοδότηση, ύψους 300.000 ευρώ, γι’ αυτό τον σκοπό από το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως γράφαμε και χθες, η Πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης των εγκαταστάσεων, Δήμητρα Αλεξανδρή, είναι έντονα δυσαρεστημένη με αυτή την εξέλιξη και επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, που έχει αναλάβει την εκτέλεση των επισκευαστικών εργασιών, για την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγιάννης, δηλώνει ότι αιτία της καθυστέρησης είναι η γραφειοκρατία που τηρείται σε κάθε στάδιο του έργου, ενώ αισιοδοξεί ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις επισκευής των ξύλινων σπιτιών, περίφραξης και καθαρισμού του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κατασκηνώσεις δεν θα λειτουργήσουν ούτε και φέτος, αφού εκκρεμεί η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (κρεβάτια, ηλεκτρικές συσκευές, κλινοσκεπάσματα, κλπ.) και η εξασφάλιση των προβλεπόμενων πιστώσεων.

Όπως είναι γνωστό, ο χώρος απελευθερώθηκε από την ΜΚΟ που φιλοξενούνταν εκεί τον Οκτώβριο του 2020 και λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 300.000 ευρώ για την επισκευή των εγκαταστάσεων. Η επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων ήταν το πρώτο έργο με το οποίο καταπιάστηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός όταν πήρε τον φάκελο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τον Δεκέμβριο του 2021, με σκοπό να προχωρήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες. Στην πορεία όμως προέκυψαν αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις επειδή η νομοθεσία ως προς την αδειοδότηση και την λειτουργία των χώρων των παιδικών κατασκηνώσεων έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια.

Η Διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, στην σύνταξη των τοπογραφικών, στην μελέτη σκοπιμότητας του έργου και στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά όταν έφθασε η ώρα να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις για την επισκευή των εγκαταστάσεων η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την εκτέλεση του έργου αποφάνθηκε ότι απαιτείται η διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό οι διαδικασίες “κόλλησαν” για αρκετό χρονικό διάστημα και οι εργασίες ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Η σύμβαση προέβλεπε ότι το έργο θα παραδιδόταν στο τέλος Μαΐου και δόθηκε παράταση ενός μήνα για τις ξυλουργικές εργασίες και για τον καθαρισμό του χώρου. Και πάλι όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού, παρουσιάστηκαν εμπόδια και καθυστερήσεις στην έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα που έπρεπε να περάσει από το Τεχνικό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και γι’ αυτό δόθηκε και νέα παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Δεν είναι στο δικό μας χέρι η χρονική προθεσμία εκτέλεσης ενός έργου, αφού ακολουθούμε το γράμμα του νόμου και όλες τις τυπικές διαδικασίες, ως οφείλουμε. Αυτό το γνωρίζει η κ. Αλεξανδρή, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία ήταν παρούσα σε όλες τις ενέργειες που κάναμε, στις αυτοψίες και στην επικύρωση κάθε σταδίου του έργου από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης και συνέχισε: «Αυτά που αναλάβαμε έχουν γίνει και πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους. Από κει και πέρα, υπάρχει και το ζήτημα του εξοπλισμού, που απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν μπορεί να καλυφθεί με την χρηματοδότηση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας».

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χατζηγιάννης θα προτείνει να λειτουργήσει φέτος ο χώρος στη Νεάπολη ως Κέντρο Ημερήσιας Ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων, μέχρι να βρεθεί λύση και για την προμήθεια του εξοπλισμού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img