Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πάει πίσω» το κλείσιμο του δημοτικού Καρά-Τεπέ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Η  επεισοδιακή παραταξιακή συνεδρίαση  της Δημοτικής Αρχής, οι εντάσεις και το αίτημα για «κόκκινες γραμμές» 

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Νέων της Λέσβου» την Παρασκευή έφερε τα πάνω-κάτω στις εξελίξεις όσον αφορά το νέο ΚΥΤ, αλλά και «κραδασμούς» στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής που συνεδρίασε εν μέσω αντιδράσεων και διαφωνιών, και κατέληξε σε μια κοινή ανακοίνωση των μελών της μέσω της οποίας ο Δήμος Μυτιλήνης εκφράζει τη διαφωνία του στην δημιουργία δομής 5.000 ατόμων και τονίζει ότι θα πρέπει η δομή να είναι μέγιστης χωρητικότητας μέχρι 3.000 ατόμων

 

Νέα στοιχεία

Τα «Νέα της Λέσβου» φέρνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σχετικά με τον προγραμματισμό για τη μετακίνηση 1.200 αιτούντων άσυλο από τη Μυτιλήνη απευθείας με πτήσεις για Γερμανία, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο – Απρίλιο του 2021. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «πάει πίσω» το κλείσιμο του δημοτικού Καρά-Τεπέ. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσων στο Δήμο Μυτιλήνης, όπως αναφέρεται η νέα δομή στη σχετική απόφαση για την προκήρυξη μίσθωσης της έκτασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι το όνομα που θα έχουν όλες οι δομές στα νησιά. Δηλαδή σε κάθε νησί το νέο ΚΥΤ θα ονομάζεται ΚΕΔΝ. Έτσι αναφέρει και το άρθρο 30 παρ. 4 ν. 4686/20 του σχετικού νόμου. Στο μνημόνιο συνεργασίας πάντως ονομάζεται «Πολλαπλών Χρήσεων Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» Multi-Purpose Reception and Identification Centre (MPRIC) on Lesvos.

Το δεύτερο στοιχείο που αποκάλυψαν τα «Νέα της Λέσβου» είναι ότι με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η νέα δομή θα είναι χωρητικότητας 5.000 ατόμων. Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλες αυτές τις ημέρες δεν έγινε καμιά απολύτως αναφορά στη χωρητικότητα της νέας δομής. Η Δημοτική αρχή Μυτιλήνης χαιρέτισε τη συμφωνία, όμως, δεν ανέφερε πουθενά – αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κοινωνία του νησιού – ποια θα είναι η χωρητικότητα και ποια θα είναι η έκταση αυτής της δομής. Και αυτό σημειώνεται ξεκάθαρα στο μνημόνιο συνεργασίας, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει ασφαλώς να γνωρίζει ο Δήμος.

 

Η διαφωνία φορέων 

Το ζήτημα της χωρητικότητας αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνιών και από πλευράς φορέων της Λέσβου, που στήριξαν την πρωτοβουλία του Δήμου Μυτιλήνης για εξεύρεση θέσης για νέο ΚΥΤ προκειμένου να κλείσει η υπερδομή του Καρά-Τεπέ και να δημιουργηθεί μια οργανωμένη δομή μακριά από κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε τηλεφωνήματα που έγιναν τέθηκε ότι «θα άρουν τη στήριξή τους» για τη νέα δομή, σε περίπτωση που αυτή είναι άνω των 2.500 -3.000 ατόμων. 

 

«Κόκκινες γραμμές» στον Κύτελη

Το θέμα της χωρητικότητας της δομής αποτέλεσε σημείο τριβών στην παραταξιακή συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου «άστραψε και βρόντηξε» το Παλαιό Δημαρχείο από τις αντιδράσεις των μελών της παράταξης της Δημοτικής αρχής, που δεν είδαν με καλό μάτι τη χωρητικότητα της νέας δομής. Εκτός των γνωστών «διαφωνούντων», Παναγιώτη Βάλεση,  Έφης Γιαννάκα και Συμεών Χαραλάμπους και άλλα μέλη της παράταξης διαφώνησαν όπως ισχυρός Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης που έθεσε τις ενστάσεις του αλλά και οι  Κώστας Κουνέλλης, Παράσχος Μανούσος όπως επίσης και ο  Γιώργος Φλώρος, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δεχθεί ο Δήμος τα όσα το Υπουργείο Μετανάστευσης και η ΕΕ αλλά να μπουν «κόκκινες γραμμές». Αντιδράσεις υπήρξαν και για τις συνεργασίες που προωθεί το στενό περιβάλλον του Δήμαρχου με άλλες παρατάξεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι εκλεγμένοι της Δημοτικής Αρχής που δεν επιθυμούν σύμπραξη με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση κατέληξε ενωτικά σε μία ανακοίνωση για την οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της παράταξης Κύτελη (ακόμα και όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα «όχι σε κάθε δομή») και μέσω της οποίας τίθεται όριο μέχρι 3.000 ατόμων για τη νέα δομή, ενώ ο Δήμος καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις για αποσυμφόρηση και κλείσιμο όλων των δομών και φύλαξη των συνόρων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου ανέφερε τα εξής: 

«Με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την χωροθέτηση του νέου Κέντρου Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στον Δήμο Μυτιλήνης, συνήλθε και συνεδρίασε εκτάκτως η Δημοτική Παράταξη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μυτιλήνης και αποφάσισε σχετικά τα εξής:

Συμφωνούμε καταρχήν με την χωροθέτηση της συγκεκριμένης θέσης, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Η δομή αυτή να είναι μέγιστης χωρητικότητας έως 3.000 προσφύγων – μεταναστών και να μην έχει τον χαρακτήρα υπερδομής.

β) Η λειτουργία της δομής αυτής θα σημάνει αυτόματα την παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής, όπως αυτές βρίσκονται σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στην περιοχή «Μαυροβούνι» και στον Δημοτικό χώρο στον «Καρά Τεπέ», καθώς και των λοιπών δομών.

γ) Η λειτουργία της συγκεκριμένης νέας Δομής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει την συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και την συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

δ) Η κατασκευή και λειτουργία του νέου ΚΥΤ πρέπει προπάντων να διασφαλίζει άρτιες συνθήκες ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος και των γύρω περιοχών που αυτό θα βρίσκεται.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα παραπάνω θα μας βρει κάθετα αντίθετους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Δημοτική αρχή Μυτιλήνης.

 

Πάει πίσω ο Καρά-Τεπές…

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτουν πρώτα τα «Νέα της Λέσβου», έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά συνολικά περίπου 1.200 αιτούντων άσυλο, από τη Λέσβο απευθείας με πτήσεις για τη Γερμανία. Ήδη υπηρεσιακά στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στη Μυτιλήνη, προκειμένου να προετοιμάσουν τις διαδικασίες. Οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του νέου έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα «πάει πίσω» το κλείσιμο της Δημοτικής Δομής του Καρά-Τεπέ, αφού τα άτομα που θα ταξιδέψουν για Γερμανία θα μετακινούνται πρώτα  κατά ομάδες στη δημοτική δομή για να γίνονται οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα ταξιδεύουν με πτήσεις, που θα γίνουν απευθείας από Μυτιλήνη για Γερμανία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα περίπου τριών μηνών, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο – Απρίλιο του 2021. Τότε αναμένεται να κλείσει και η δημοτική δομή του Καρά-Τεπέ

 

Η αιχμηρή ανάρτηση Καραβασίλη

Σε ανάρτησή του, την Παρασκευή, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Λέσβου του  ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραβασίλης κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του Δημάρχου Μυτιλήνης «ΚΥΤελής» καυτηριάζει το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε για τη χωρητικότητα μέχρι τώρα, παρότι το περιεχόμενο του μνημονίου είναι γνωστό: «Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. ΚΥΤελης, πέρα ότι χρησιμοποιεί την επίσημη σελίδα του Δήμου όπου κοινοποιούνται οι αποφάσεις του Δήμου και όχι οι θέσεις των παρατάξεων, προφανώς ο ίδιος δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο συνεργασίας Μηταράκη – Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε δυσκολεύεται με τις μεταφράσεις ή ακόμα και οι ίδιοι οι συνεργάτες δεν τον έχουν μελετήσει σωστά. ΣΥΜΦΩΝΕΙ καταρχήν!!! με το νέο ΚΥΤ, αλλά λέει βάζει ως προϋπόθεση να μην είναι πάνω από 2.500…. Για να τον διευκολύνω αναρτώ τη σχετική σαφή αναφορά για 5.000 και προτείνω σε όσους επιθυμούν να καταδικάσουν το νησί τους για τις επόμενες δεκαετίες να διαβάζουν πιο προσεκτικά τα κείμενα που υποστηρίζουν και να μην ενημερώνονται μόνο μέσω κυβερνητικών πηγών!! ΥΓ: Καλό θα είναι να διαβάσουν και το υπόλοιπο κείμενο να μην έχουμε άλλες εκπλήξεις…».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img