Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

“Παίρνουν μπροστά” υπέρηχος και μαστογράφος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Το πώς μπορεί να αλλάξει ακόμα και ένας γιατρός το σκηνικό στην παροχή της δημόσιας περίθαλψης όχι μόνο για μία μονάδα υγείας, αλλά για μία ολόκληρη πόλη φαίνεται από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα, το οποίο σε μία περίοδο κατά την οποία δύσκολα οι γυναίκες μπορούν να βρουν διαθέσιμα ραντεβού για δωρεάν μαστογραφίες στο Δημόσιο, όπως επίσης και για υπερήχους στο νοσοκομείο, έρχεται να καλύψει ένα μέρος αυτών των αναγκών.

Όχι πως το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης δεν διέθετε υπέρηχο και μαστογράφο καθώς υπάρχει και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, τα οποία ωστόσο βρίσκονται παροπλισμένα τα τελευταία χρόνια μετά την αποχώρηση της ιατρού ακτινολόγου.

Η ίδια γιατρός επανέρχεται μετά από χρόνια ξανά σε γνώριμα εδάφη, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να υπογράψει σύμβαση και να αναλάβει καθήκοντα ως επικουρική καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας της Επάνω Σκάλας. Ταυτόχρονα το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης αναμένεται να δώσει και χείρα βοηθείας στο Βοστάνειο, μια και θα μπορούν στην Επάνω Σκάλα να καλύπτονται κάποιες εξετάσεις σε ασθενείς που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το νοσοκομείο, αφού δεν έχει τους απαιτούμενους ακτινολόγους και ουσιαστικά οι λειτουργίες του στον ακτινοδιαγνωστικό τομέα όχι απλά καλύπτονται οριακά, αλλά υπάρχει έλλειμμα καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν συγκεκριμένοι τομείς, όπως είναι οι υπέρηχοι. Και εδώ τον από μηχανής Θεό έρχεται να παίξει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα για την αποσυμφόρηση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν και ο ιδιωτικός τομέας που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και μάλιστα μόνιμα κακοπληρωμένος από τον ΕΟΠΥΥ, είναι φορτωμένος με ραντεβού.

Η Ελεονώρα Μανιάτη

 Η Συντονίστρια γιατρός της μονάδας Ελεονώρα Μανιάτη έπαιξε τον κρίσιμο ρόλο για την επίσπευση των διαδικασιών και τις εγκρίσεις που έπρεπε να δοθούν από την Αθήνα  και συγκεκριμένα από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για να αναλάβει η γιατρός καθήκοντα στο Κέντρο Υγείας πριν απορροφηθεί από αλλού, καθώς οι ειδικότητες των ακτινολόγων φαίνεται πως είναι δυσεύρετες για τα νησιά μας. «Οφείλω να σημειώσω ότι η διοίκηση της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, χωρίς καθυστερήσεις, προχώρησε τις διαδικασίες ώστε να στελεχωθεί και πάλι η μονάδα μας με ιατρό ακτινοδιαγνώστρια και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολύτιμες υπηρεσίες για τους ασθενείς μας και γενικότερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας έναν δεύτερο πόλο στην Επάνω Σκάλα προς όφελος και του νοσοκομείου», είπε η κ. Μανιάτη διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι εγώ αρμόδια να σας πω περισσότερα, θα συνιστούσα να περιμένετε λίγο καθώς η πρόεδρός μας κ. Μακρή θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις με την υπογραφή της σύμβασης, οπότε και θα ενημερώσουμε την κοινωνία για να μπορεί ο κόσμος να κλείνει ραντεβού και για μαστογραφίες και για υπερήχους σύμφωνα με τα παραπεμπτικά των γιατρών τους. Όπως επίσης θα αξιοποιήσουμε και το διαγνωστικό εξοπλισμό για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Με άλλα λόγια ένας νέος αέρας πνέει πλέον στα ακτινολογικά μας εργαστήρια και είμαι ευτυχής που μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά για να σταθούμε ακόμα πιο κοντά στον άνθρωπο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό έχουμε ταχθεί ως γιατροί να υπηρετούμε», είπε καταλήγοντας συγκινημένη η κ. Μανιάτη. 

Σημειωτέον ότι η Συντονίστρια ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης τα χρόνια που μεσολάβησαν έδωσε αγώνα για να μπορέσει να εξοπλιστεί το 2019 με ψηφιοποιητή ο μαστογράφος που μεταφέρθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2016, δωρεά στη Μυτιλήνη από νοσοκομείο των Αθηνών, μεταχειρισμένος, στα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε εδώ και 5 χρόνια, καθώς επίσης και για τις χρονοβόρες και τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των χώρων, οι οποίοι πρέπει να είναι κατάλληλα μονωμένοι για τη λειτουργία του μαστογράφου και προς τούτο η μονάδα ελέγχθηκε από επιστήμονες του Δημόκριτου.

Και νέος εξοπλισμός

Πριν από λίγες ημέρες το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης ανέλαβε νέο εξοπλισμό για το οδοντιατρείο του το οποίο πλέον διαθέτει μία ειδική καρέκλα τελευταίας τεχνολογίας με όλα τα παρελκόμενα και εργαλεία που την περιστοιχίζουν, καθώς και την δυνατότητα διενέργειας ακτινογραφιών στόματος, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας με τον εξοπλισμό που διέθετε μέχρι πρότινος.

 Όπως είπε η κυρία Μανιάτη «είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια ήμασταν απορροφημένοι στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας την οποία αρχίζουμε σταδιακά να αφήνουμε πίσω μας και αυτό θα είναι προς όφελος της δημόσιας περίθαλψης, καθώς θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε περισσότερο και με όλους τους άλλους τομείς καθώς τώρα σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται τα θέματα του κορονοϊού».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις