Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής


Οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής ανοίγουν τις πόρτες τους για 12η χρονιά. Ένας μαθητικός αγώνας μουσικής-θεσμός των τελευταίων χρόνων που διοργανώνουν το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα», ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης. Θα περιλαμβάνει μαθητικούς αγώνες σε Ατομικό Μουσικό Όργανο,  Ατομικό Τραγούδι και στα Μουσικά Σύνολα Σχολείου. 

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης που διοργανώνει το διαγωνισμό

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και μπορούν να λάβουν μέρος με ένα μουσικό κομμάτι ελεύθερης και δικής τους επιλογής σε μια ή περισσότερες κατηγορίες. Τα έξοδα μετακίνησης θα επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες. Οι αιτήσεις συμμετοχής  υπάρχουν στην ιστοσελίδα  του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και θα στέλνονται με mail: [email protected] από τους κηδεμόνες των υποψηφίων το αργότερο μέχρι 29 Μαρτίου 2024. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, οι αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές. 

Οι αγώνες θα διεξαχθούν, όπως κάθε χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 11 και 12 Απριλίου. (Το πρόγραμμα των αγώνων θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της τελικής ημερομηνίας των αιτήσεων.) Για τους διακριθέντες προβλέπονται βραβεία και ειδικές διακρίσεις σε κάθε κατηγορία, καθώς και αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους μαθητές. 

Την πενταμελή Κριτική Επιτροπή που ορίζεται με ευθύνη της Οργανωτικής επιτροπής, συγκροτούν μουσικοί με διαφορετικές ειδικότητες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις διαφορετικές συμμετοχές που επιλέγουν οι μαθητές, με κατοχυρωμένες γνώσεις στο αντικείμενό τους, με πτυχίο, δίπλωμα, ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους και φυσικά με την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ήθος τους, την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, την παιδαγωγική τους ευαισθησία και κυρίως, την αγάπη τους για τα παιδιά. Η κριτική Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα παρακάτω: Γενική εικόνα, Ομαδικότητα, Συγχρονισμός, Ερμηνεία, Έκφραση, Πρωτοτυπία, Δημιουργικότητα, Τεχνική, Βαθμός δυσκολίας, Επιλογή ρεπερτορίου, Αυθεντικότητα. Η προσκόμιση του μουσικού κειμένου (παρτιτούρας) των διαγωνιζόμενων μαθητών, δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν αυτό ζητηθεί από την κριτική Επιτροπή για περιπτώσεις άγνωστων μουσικών έργων.  

Από παλιότερες εκδηλώσεις του σχολείου

Οι καθηγητές των διαγωνιζομένων επιτρέπεται να συνοδεύσουν τους μαθητές τους με μουσικό όργανο ή τραγούδι σε χαμηλή ένταση. Επιτρέπεται στο ατομικό τραγούδι και στη χορωδία, η χρήση CD με μουσική χωρίς λόγια, αρκεί να δοθεί στην επιτροπή εγκαίρως (20 λεπτά πριν αρχίσει ο αγώνας σε αυτήν την κατηγορία). Στο cd να αναγράφεται το όνομα του διαγωνιζομένου και ο αριθμός του τραγουδιού. Στα Μουσικά Σύνολα (χορωδία, ορχήστρα) επιτρέπεται η σύμπραξη σχολείων αρκεί στην αίτηση να ορίζεται ένα σχολείο ως κύριο. Ένσταση για οποιοδήποτε θέμα επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη του αγώνα. Για την ορθότητα της ένστασης θα αποφασίσει η οργανωτική και η κριτική Επιτροπή των Αγώνων. 

Οι αποφάσεις της κριτικής Επιτροπής είναι τελεσίδικες και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της και να βοηθούν στην ομαλή διεκπεραίωση των αγώνων. Με την αίτησή τους οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν συγχρόνως ότι αποδέχονται τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι Αγώνες και προπάντων ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, που είναι η συμμετοχή και η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας, μιας και ο τομέας της μουσικής είναι το προσφορότερο έδαφος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img