Έχοντας αναλάβει τον Νοέμβριο του 2022 τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ είδε το κόμμα του, καλοκαίρι του 2023, να ανεβάζει τα ποσοστά του και πλέον το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις εκλογές. Ο Βουλευτής επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής, ξεκίνησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέκτορας Συνταγματικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ δίδαξε Συνταγματικό, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο και Δίκαιο Πολιτικών Κομμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μόλις 33 ετών και η πολιτική του πορεία ξεκίνησε μέσα από το φοιτητικό κίνημα από την παράταξη της ΠΑΣΠ, ενώ στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κόμματός του.
Στις 3 Ιουλίου ορίστηκε Β’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και επί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), καθώς και η επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής.
Η καταγωγή του είναι από το Μεσότοπο, σήμερα βρίσκεται στη Μυτιλήνη, καθώς είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του ΠΑΣΟΚ, στις 19:30, στο Βlock cafe στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης.
Με αφορμή την έλευσή του για άλλη μία φορά δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα μας και απαντά στα ερωτήματα που εσείς θα θέλατε να του θέσετε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Δουδωνή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ οριακά στην δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω το ΣΥΡΙΖΑ, σε μία εποχή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε άλλη μία διάσπαση, έχοντας και τα εσωτερικά προβλήματα που τροφοδοτήθηκαν από τη νέα ηγεσία. Η οριακή διαφορά είναι κατώτερη των προσδοκιών σας για τη συγκυρία;
«Νομίζω πως αν πέρυσι τέτοιον καιρό σας έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σήμερα δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα θα με θεωρούσατε αιθεροβάμονα. Όμως εμείς συνεχίζουμε με έναν μόνο άξονα: Τη σκληρή δουλειά και τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση, αλλά κοιτάμε τις Ευρωεκλογές ως την αρχή και όχι ως την κατάληξη μιας πορείας που θα μας καταστήσει τον κύριο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας».
-Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μαζί φαίνεται να υπολείπονται κατά τουλάχιστον 10 μονάδες από τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σας προβληματίζει; Πιστεύετε ότι γρήγορα θα ανατραπεί;
«Η λειτουργία της ελληνικής πολιτικής είναι κατά βάση δικομματική από το 1875. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν τις εκλογές του Μαΐου, γιατί όλα αυτά κρίνονται από την απόφαση του ελληνικού λαού και όχι από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι έπρεπε δηλαδή να ακουστούμε ως τρίτο κόμμα μέσα σε ένα δικομματικό σκηνικό. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές βιώσαμε το πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά φαινόμενο το δεύτερο κόμμα να απέχει από το πρώτο και κυβερνών κόμμα κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ αύξησε το εκλογικό ποσοστό του κατά 50%. Στόχος μας τώρα είναι να αποτελέσουμε μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική, με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα».
-Αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ζήτημα από διαρροές; Είδαμε, για παράδειγμα, πρόσφατα την ένταξη της κ. Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία με αιχμές ότι προτίμησε τον κ. Μητσοτάκη από ένα ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε και το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου στο οποίο προφανώς θα ενταχθούν και στελέχη και του δικού σας κόμματος που πάντα τους άρεσε να βλέπουν προς τα δεξιά.
«Νομίζω ότι είναι καλύτερο να κάνουμε πολιτική και να βλέπουμε τους συσχετισμούς και τη δυναμική του κάθε κόμματος με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ας πούμε, η κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν για καιρό εκτός του πλαισίου του ΠΑΣΟΚ, όντας σε στενή συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2022 της προτάθηκε να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), στη θέση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, αρμόδιας μεταξύ άλλων, όπως αποδείχτηκε ένα μήνα μετά, για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών».
-Πάντως εκτιμώ ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ από τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και οι τωρινές αποχωρήσεις αφορούν κόσμο που ευθύνεται για την καθοδική πορεία του κόμματός σας μετά το 2012.
«Η καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα για μας χρόνια είχε να κάνει με το γεγονός ότι μόνο του σήκωσε στις πλάτες του την εθνική ευθύνη της αποφυγής της χρεωκοπίας και αυτό το πλήρωσε, καθώς απαιτήθηκαν θυσίες από τους Έλληνες πολίτες, θυσίες και κόποι που δυστυχώς πλήγωσαν πολύ. Πάντως νομίζω ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κόμματος που βρέθηκε να χάνει το 90% της δύναμής του και πια να έχει ήδη τριπλασιάσει τις δυνάμεις του από τότε, βαδίζοντας δημοσκοπικά ακόμα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ άντεξε γιατί παρά τις δυσκολίες είχε και έχει μια βαθιά σχέση με την ψυχή του ελληνικού λαού».
-Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μία μεγάλη νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, πολύ γρήγορα όμως άρχισαν τα προβλήματα, καθώς η ακρίβεια έχει βαθύνει, ενώ τώρα στο κάδρο μπαίνουν και οι αγρότες λόγω της βίαιης εφαρμογής της ΚΑΠ. Η αίσθηση που έχω είναι ότι πολλοί κλάδοι στη χώρα μας μοιάζουν με καζάνι που βράζει και ότι η Ελλάδα παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας δεν έχει χρήματα για να ανταποκριθεί.
«Θα αρχίσω την απάντησή μου από τους αγρότες: Η θεωρία ότι τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών οφείλονται σε αλλαγές που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ιδίως η πράσινη μετάβαση που δήθεν εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως μόνη αιτία των προβλημάτων των αγροτών επηρεάζει κυρίως τους μεγάλους κλήρους, ενώ η διάρθρωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής είναι στηριγμένη στους μικρούς κλήρους. Έχουμε αντίθετα μια δραματική ολιγωρία της κυβέρνησης στο επίπεδο της πληρωμής αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και επιδοτήσεων. Μη ξεχνάτε έχουμε λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ 536 δις λιγότερα στους Έλληνες αγρότες σε άμεσες πληρωμές. Από την άλλη με έναν βαθιά νεοφιλελεύθερο νόμο, η κυβέρνηση φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες για εισοδήματα που δεν έχουν, κάτι που πλήττει την περιφέρεια πολύ περισσότερο από ό,τι την Αθήνα, λόγω της διαφοράς στα πραγματικά εισοδήματα. Και ενώ οι μισθοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος καλπάζουν, πλήττοντας δυσανάλογα τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Όλο αυτό το τοξικό μείγμα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει στις εκλογές να λάβει μιαν απάντηση».
-Στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη και μπορώ να σας πω ότι εδώ στο Βόρειο Αιγαίο με την υστέρηση που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, τα προβλήματα είναι εντονότερα. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο παραμένει απλήρωτο τρία εξάμηνα για τις επιχειρήσεις και ένα χρόνο για τους επιβάτες, γενικά τα προγράμματα που χειρίζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως το Αμάλθεια για τους αγρότες, είναι βαλτωμένα.
«Η ίδια ολιγωρία για την οποία μίλησα πριν επιδεικνύεται και στο ζήτημα της καθυστερημένης πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις νησιωτικές επιχειρήσεις και στους νησιώτες, αλλά και σε σειρά άλλων ζητημάτων. Είναι ένας συνδυασμός ασυνέπειας, αδιαφορίας και ανικανότητας, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και πλήττει τελικά το βιοτικό επίπεδο εδώ στη Λέσβο, κάνοντας τους συμπατριώτες μας να περιμένουν μήνες για ένα κεκτημένο τους δικαίωμα. Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει διαχρονικά τη σημασία του μεταφορικού ισοδυνάμου για την τοπική κοινωνία. Έχουμε, μάλιστα, υποστηρίξει και την περαιτέρω ενίσχυσή του, προτείνοντας την επέκτασή του σε νέες κατηγορίες δικαιούχων, όπως π.χ. οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά, οι οικογένειες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά.».
– Ποιο είναι το μείγμα των πολιτικών και των μέτρων που θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση φέρνοντας πιο κοντά στη σύγκλιση τις μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες;
«Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίζει και δρα με γνώμονα την ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και του Υπουργείου Αιγαίου έλαβαν χώρα επί των ημερών μας. Για μας, λοιπόν, η ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη ήταν και παραμένει προτεραιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά, ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη σημαίνει κίνητρα στους νέους να μένουν στον τόπο τους, σημαίνει κατανομή των πόρων με γεωγραφικά κριτήρια αλλά και με αντίληψη του τι σημαίνει για μας νησιωτικότητα. Σημαίνει ενεργειακές κοινότητες για τους αγρότες, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, σημαίνει καλύτερη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, με μειωμένο κόστος εισιτηρίων, αλλά και με ανανέωση του στόλου που εκτελεί τα δρομολόγια. Σημαίνει αποφυγή της αποψίλωσης των δημόσιων υπηρεσιών στην Περιφέρεια. Σημαίνει στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο επίπεδο και των Νοσοκομείων, αλλά και των Κέντρων Υγείας. Σημαίνει τη συνεπή μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις περιοχές αυτές, μη ξεχνάμε τη Λήμνο μας, και αποσύνδεση της παρεχόμενης σε κάποιες περιπτώσεις μείωσης του ΦΠΑ από το μεταναστευτικό. Σημαίνει, επίσης, κίνητρα για ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης στις περιοχές αυτές».
-Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Υπάρχει βάσιμη ανησυχία ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για εθνικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία. Η δική σας θέση ποια είναι;
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε το νομοσχέδιο με κριτήριο τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και γεωγραφικά κριτήρια με κύριο μέλημα τη διασφάλιση της ποιότητας των περιφερειακών μας δημόσιων πανεπιστημίων. Σήμερα, το δημόσιο Πανεπιστήμιο υποφέρει από σοβαρή υποχρηματοδότηση, φαινόμενο το οποίο εμποδίζει την αποτελεσματική επιτέλεση του λειτουργήματός του. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα έργο του ΠΑΣΟΚ, ένας βασικός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και ένας ισχυρός πυλώνας γνώσης που βγάζει εξαιρετικούς επιστήμονες. Πρόσφατα, ήμουν στο Λονδίνο και με μεγάλη περηφάνια άκουσα έναν διαπρεπή Έλληνα που δουλεύει εκεί να λέει πως τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο μας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι για μας κριτήριο είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο όχι απλώς δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά να ενισχυθεί, τόσο όσον αφορά στην χρηματοδότησή του όσο και στην ενίσχυση της αυτονομίας του».
-Μεταναστευτικό. Οι ροές έχουν αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των αλλοδαπών στη Λέσβο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κατασκευάζει μία φαραωνική δομή στην καρδιά του νησιού μας μέσα στο δάσος και όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τους νόμους… τόσο το χειρότερο για τους νόμους, αλλάζουν για να ανοίγουν οι δρόμοι! Η κοινωνία της Λέσβου παρακολουθεί ένα χορό εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δαπανώνται εκατομμύρια και για την επέκταση του υφιστάμενου ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ. Να τολμήσω να πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκάθαρη θέση – πρόταση σε αυτό το θέμα ή θα με αποστομώσετε;
«Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για μικρές δομές. Φαραωνικού τύπου έργα δεν αποδίδουν και προκαλούν προβλήματα και εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Εξαρχής η θέση μας ήταν και είναι η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιωτικών δομών, με τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης έως 1.500 ατόμων και δυνατότητα προώθησης των προσφύγων και στην ηπειρωτική Ελλάδα για την εν συνεχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα νησιά κατά τη διαδικασία εξέτασης ασύλου, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, χωρίς να είναι απαραίτητο να τελεσφορήσει, δεδομένου ότι πολλοί αιτούντες δεν δικαιούνται τελικά άσυλο, ενώ λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας και των περιστασιακά αυξημένων ροών δομές καταλήγουν να λειτουργούν πολύ πέραν της χωρητικότητάς τους. Δεν γίνεται η Λέσβος να πληρώνει μόνη της, μαζί με μερικά ακόμα νησιά το τίμημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
-Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, παρακολουθεί όμως ένα γαϊτανάκι για το γάμο των ομοφυλόφιλων και την τεκνοθεσία το τελευταίο διάστημα. Ο Βουλευτής του κόμματός σας στη Λέσβο έχει πει ότι το δημογραφικό στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται με τους γάμους των ομοφυλόφιλων και χρειάζεται στήριξη η οικογένεια. Η δική σας θέση ποια είναι;
«Το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων είναι ένα ζήτημα δικαιωμάτων και η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα, πράγματι χρειαζόμαστε παρεμβάσεις για το δημογραφικό. Τα νέα ζευγάρια δεν έχουν πια στις πόλεις στέγη να μείνουν με την έκρηξη των τιμών των ακινήτων, οι μισθοί δεν επαρκούν για να ξεκινήσεις οικογένεια (πιστέψτε με, ήδη πριν γίνω βουλευτής την γνώριζα πολύ καλά αυτή την κατάσταση) και η κοινωνία μηδενικών προσδοκιών την οποία συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν οδηγεί τους νέους σε μια θετική προοπτική για να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, ένα πρόβλημα εθνικής επιβίωσης και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να δώσουμε κίνητρα στις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά».
-Ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε.
«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου».