Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη την Κυριακή 12 Μαΐου

Για μια ακόμα χρονιά όλες οι Ποδηλατικές πόλεις της Ελλάδας ενώνονται και βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την ανυπαρξία ποδηλατικής πολιτικής στον τόπο τους.

Την Κυριακή 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ποδηλατοπορεία που έχει γίνει ποτέ στο νησί: Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2024. Από τις 17:00 στην Πλατεία Σαπφούς θα βρίσκεται η Ντέπυ Χατζηκαμπάνη που θα μας συντροφέψει με τις μουσικές της μέχρι το τέλος της ποδηλατοπορείας. Την Ποδηλατοπορεία θα προσφωνήσουν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου, Ιγνάτης Λασκαρίδης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ποδηλατοπορείας από την προσυγκέντρωση έως τη λήξη της εκδήλωσης, θα διεξαχθούν στην Πλατεία Σαπφούς, ποδηλατικά παιχνίδια και δράσεις για μικρά παιδιά.

Το μήνυμα της Πανελλήνιας Ποδηλατοπορείας του 2024 είναι ότι «η υπάρχουσα “ανυπαρξία” στρατηγικής για το ποδήλατο ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Η πόλη μας το έχει ανάγκη. Ήρθε η ώρα που οι δρόμοι μας δεν αντέχουν άλλο και απαιτείται νέα στρατηγική που θα βρει τρόπο να μειώσει τα αυτοκίνητα. Σε ολόκληρο τον κόσμο που σκέφτεται τον πολίτη, ευνοούνται οι μετακινήσεις με ποδήλατο, πόδια, ΜΜΕ για το καλό της πόλης. Εμείς είμαστε ακόμα δέσμιοι της απαρχαιωμένης πολιτικής του περασμένου αιώνα. Κάποτε αυτό πρέπει να αλλάξει, ο κόσμος με τη συμμετοχή του το δείχνει σε όλες τις Πανελλαδικές Ποδηλατοπορείες από το 2009. 

Πάγιο αίτημα του ποδηλατικού κόσμου του νησιού η ύπαρξη υποδομών και ασφάλειας για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μέσα που εντάσσονται στην έννοια της μικροκινητικότητας, πεζούς, γονείς με καροτσάκι, ΑμεΑ, ανθρώπους που έχουν επιλέξει το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Φετινό σύνθημα, η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για το ποδήλατο και Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Να ξυπνήσει ο “ελέφαντας” της τοπικής αυτοδιοίκησης και μαζί του κι ο Δήμος μας, που από σχέδια του 2015 κι ενώ μετά από 3 θητείες δεν έχει παραδώσει πλήρως ακόμα το έργο του ποδηλατόδρομου αναψυχής πίσω από το κάστρο, ενώ αδιαφορεί για έργα (κάγκελα) που αποκλείουν την πρόσβαση μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας, σ’ αυτόν. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει τα επόμενα ποδηλατικά έργα, για να ολοκληρωθούν κι αυτά με τη σειρά τους (ευχόμαστε) 8 χρόνια μετά… Αντί αυτών και μετά από 4 ανύπαρκτα και χαμένα χρόνια, χρόνια που όλες οι πόλεις του κόσμου (2020-2021) εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην κατασκευή ποδηλατόδρομων, εδώ δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Πρέπει να δράσουμε σήμερα για την πόλη της Μυτιλήνης σε μια δεκαετία. Ό,τι έργα εκπονηθούν σήμερα με τους ρυθμούς που παραδίδονται, θα ολοκληρωθούν σε 6-8 χρόνια. Αυτό να σκεφτούμε και να πιέσουμε να παρθούν αποφάσεις σήμερα για τη Μυτιλήνη που θέλουμε το… 2030.

Ο ποδηλατικός κόσμος και γενικότερα ο κόσμος της μικροκινητικότητας είναι μετά από μια δεκαετία διαμαρτυριών, πλέον αρκετός στη Λέσβο και δεν πρέπει να τον αγνοεί καμία διοίκηση. Η Λέσβος αλλάζει. Γίνεται πιο ποδηλατική. Το μόνο που μένει είναι να ασπαστεί αυτή την ιδέα και η πολιτεία και να μας παραδώσει υποδομές, να μας παραδώσει ένα πλήρες δίκτυο ασφαλών ποδηλατόδρομων μέσα στην πόλη, για τις αστικές μας μετακινήσεις. Κάντε μας ν’ αφήσουμε το αυτοκίνητο σπίτι, κάντε μας να ζήσουμε με υγεία, να είμαστε ενεργοί, αλλάξτε τώρα την πόλη, για να μην είναι υποχρεωμένοι όλοι να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο.

Την Κυριακή 12 Μαΐου οι πολίτες της Μυτιλήνης, διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους να μετακινούνται με ασφάλεια στους δρόμους. Διεκδικούν υποδομές, διεκδικούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και πάνω από όλα διεκδικούν Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, που θα προωθήσει την χρήση του, αλλά και θα δημιουργήσει συγκεκριμένη προοπτική για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Την εκδήλωση θα συντροφέψει με τις δυνατές μουσικές επιλογές της η Ντέπη Χατζηκαμπάνη, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μετά από αδικαιολόγητη διακοπή ενός έτους, η Πανελλήνια Ποδηλατοπορεία αναβιώνεται δυναμική και διεκδικεί ό,τι δεν κατάφερε με καμία κυβέρνηση 15 χρόνια. Η Μεγάλη Βόλτα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα 12/5 στους δρόμους της Μυτιλήνης με εκκίνηση όπως πάντα την πλατεία Σαπφούς».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img