Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πανελλήνια πρωτιά στην Εκπαιδευτική Ρομποτική

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η Λέσβος κατέκτησε το ένα από τα δύο πρώτα βραβεία στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Ρομποτικής, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο και η συμμετοχή έγινε, μέσω τηλεδιάσκεψης, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου συμμετείχαν σχολεία και ομάδες.

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο από την Πολυτεχνική Σχολή – Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με εξαίρεση την περσινή χρονιά, που αναβλήθηκε, λόγω των μέτρων για την πανδημία. Διαγωνίζονται δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Το βραβείο στη Λέσβο

Ο Εκπαιδευτής Μελισσών που απέσπασε το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Η Λέσβος απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου κατάφερε να διακριθεί ένας μαθητής της Β’ Δημοτικού από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ο Δημήτρης, 7,5 ετών, ο οποίος συμμετείχε ως ο Μικρός Ρομποτιστής από τον χώρο μελέτης Ποζιτρόνιο+ με τον εκπαιδευτικό του Προκόπη Τσιτμηδέλλη. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο μικρός μαθητής συμμετείχε ατομικά στο διαγωνισμό, ενώ όλες οι άλλες συμμετοχές ήταν ομαδικές, που σημαίνει ότι είχαν εργαστεί περισσότερα παιδιά του δημοτικού στην κάθε κατασκευή που παρουσιάστηκε.

Ο κ. Προκόπης Τσιτμηδέλλης

Όπως δήλωσε ο κ.Τσιτμηδέλλης στα “Νέα της Λέσβου” «ο μικρός μας φίλος Δημήτρης, αν και μόλις 7,5 ετών, ήθελε να συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 5th Aegean Robotics e-Competition 2021, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας. Υπό την καθοδήγησή μας κατασκεύασε και προγραμμάτισε ένα ρομποτικό σύστημα για την προστασία των μελισσών. Συγκεκριμένα, το ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιεί φως, ήχο και αισθητήρες ώστε να «εκπαιδεύσει» τις νέες μέλισσες να εκτελούν την γονιμοποίηση των φυτών αποτελεσματικότερα. Ο Δημήτρης εμπνεύστηκε τη δημιουργία της κατασκευής του μόλις έμαθε για τη σημασία των μελισσών στα οικοσυστήματα. Η συνολική του προσπάθεια και η παρουσίασή του συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τιμήθηκε με την πρώτη πανελλήνια θέση. Είμαστε σίγουροι πως θα έχει και άλλες παρόμοιες επιτυχίες στο μέλλον».

Μιλώντας για τη δραστηριότητά του στο Ποζιτρόνιο+ ο κ. Τσιτμηδέλλης σημείωσε πως «στο Robotics School Μυτιλήνη, οι μαθητές εκπαιδεύονται σε όλους τους τομείς της νέας εκπαιδευτικής τάσης S.T.E.M. Το ακρωνύμιο S.T.E.M. αναφέρεται στα διδακτικά αντικείμενα Science, Technology, Engineering και Mathematics, με την ρομποτική να προσεγγίζει όλους τους παραπάνω διδακτικούς στόχους με ιδιαίτερα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο». 

Το εργαστήριο της ρομποτικής λειτουργεί από το 2018 στην οδό Υακίνθου 26, στη Χρυσομαλλούσα και εκεί οι μαθητές προσεγγίζουν τις έννοιες της ρομποτικής χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδό τους. Μια τυπική διδασκαλία ρομποτικής περιλαμβάνει κατασκευές ρομποτικών συστημάτων με Lego, εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων προγραμματισμού, πειράματα Φυσικής και Χημείας και δημιουργικές κατασκευές. Το επίπεδο των δραστηριοτήτων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των μαθητών, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό προσπαθεί πάντοτε να δημιουργεί τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των παιδιών.  

Στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 1ο βραβείο απέσπασε ομάδα μαθητών από το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

 

spot_img

More articles

spot_img