Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανηγυρικά αθώος ο καθηγητής από τη Γέρα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Απίστευτη ήταν η ανατροπή της δίκης του εκπαιδευτικού από τη Γέρα, που πριν από δύο χρόνια είχε καταδικαστεί σε 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του και προσβολή γενετήσιας πράξης εις βάρος τους. Το Εφετείο απάλλαξε τον εκπαιδευτικό από κάθε κατηγορία κρίνοντας αβάσιμες τις καταγγελίες και η εξέλιξη αυτή ήταν λυτρωτική για τον κατηγορούμενο, ο οποίος επέστρεψε στο χωριό του στη Γέρα με ψηλά το κεφάλι, ενώ μετά από αυτήν την εξέλιξη αναμένεται να επανέλθει και στα σχολικά του καθήκοντα το επόμενο διάστημα. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την πλευρά των καταγγελλουσών δεδομένου πως πρωτοδίκως του είχαν επιβληθεί 28 μήνες φυλάκιση, ενώ για μέρος του κατηγορητηρίου που τον είχε απαλλάξει το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο άσκησε έφεση ο εισαγγελέας Εφετών ανοίγοντας τον δρόμο για δυσμενέστερη απόφαση. Το Εφετείο ξεκίνησε τον Οκτώβριο και μετά από 4 συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. 

Τα όσα είπαν στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλουσες έχουν καταγραφεί στα ρεπορτάζ μας, όπως και οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης. Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς του κατηγορουμένου και κυρίως η κόρη του, που όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε δίπλα στον πατέρα της και κατέθεσε και στο δικαστήριο ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ και ο εκπαιδευτικός απέφυγε τις δηλώσεις περί δικαίωσής του αφήνοντας να μιλήσει ο δικηγόρος του, Δημήτρης Συμεωνίδης, ενώ ο έτερος δικηγόρος υπεράσπισης, Παναγιώτης Ελευθερίου, είχε αναχωρήσει από το δικαστήριο αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους. 

Ο κ. Συμεωνίδης τόνισε στα Νέα της Λέσβου ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελεί για τον ίδιο ούτε έκπληξη, ούτε ανατροπή, καθώς όπως είπε: «Το δικαστήριο εξετάζοντας με ψυχραιμία την υπόθεση αποφάσισε την απαλλαγή του πελάτη μου κάνοντας στο δεύτερο βαθμό ό,τι έπρεπε να έχει γίνει ήδη κατά την πρωτόδικη δίκη, καθώς οι καταγγελίες δεν έχουν καμία υπόσταση και βασιμότητα». Σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου αν η πλευρά του κατηγορουμένου σκοπεύει να κινηθεί νομικά, ο δικηγόρος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή ο πελάτης μου θέλει να ηρεμήσει δίπλα στους ανθρώπους της οικογένειάς του και στους φίλους του, καθώς και στην κοινωνία όπου δραστηριοποιείται και συνέχισε να δραστηριοποιείται με αξιοπρέπεια και κατόπιν της πρωτοδίκου αποφάσεως, καθώς στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι της μικρής αυτής κοινωνίας γνωρίζουν ποιος είναι».

Από την πλευρά του δικηγόρου των καταγγελλουσών δεν έγινε κάποια δήλωση, καθώς αναμένουν να πάρουν καθαρογραμμένη την απόφαση στα χέρια τους προσδοκώντας σε νέα παρέμβαση με έφεση του εισαγγελέα των Εφετών, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναιρεσιβάλλουν την απόφαση, δηλαδή να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.   

Αυτό που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αθώωση του εκπαιδευτικού εκτός από τους μάρτυρες υπεράσπισης είναι η ίδια η απολογία του, καθώς μίλησε στους δικαστές για πάνω από δύο ώρες χωρίς να διστάσει να απαντήσει σε καμία ερώτηση, ενώ έθεσε και ζητήματα για τον ρόλο και την στάση των εκπαιδευτικών στην τάξη, καθώς για παράδειγμα πιάνοντας το χέρι ενός παιδιού, ενός μαθητή την ώρα που κρατάει το ποντίκι για να του δείξει τη λειτουργία του υπολογιστή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, θα πρέπει να θεωρείται επιλήψιμο. 

Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή δεν είχε τίποτα να κρύψει, ούτε να φοβηθεί. Ενδεχομένως για την αθώωσή του να έπαιξε ρόλο το γεγονός πως στο Εφετείο, καθώς έχουν ενηλικιωθεί, κατέθεσαν και οι μαθήτριες οι οποίες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δικαστές και κάθε κίνηση ή λέξη που είπαν μέτρησε θετικά ή αρνητικά στην κρίση των έμπειρων δικαστών. Στην πρώτη δίκη καθώς οι μαθήτριες ήταν ανήλικες δεν προβλεπόταν να καταθέσουν και είχαν καταθέσει οι γονείς τους. 

 

Η απολογία του εκπαιδευτικού

Με μια μακροσκελή απολογία του εκπαιδευτικού ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις για την δίκη του. Ο εκπαιδευτικός από την αρχή της ομολογίας του μέχρι και το τέλος της αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος του, ισχυριζόμενος πως η ομάδα των εφήβων μαθητριών έπλασαν την ιστορία περί σεξουαλικής παρενόχλησης για να τον πλήξουν. Τόνισε το γεγονός πως για όλα τα περιστατικά που τον ενοχοποιούν κατέθεσαν μόνο οι συγκεκριμένες μαθήτριες, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου αλλά και οι καθηγητές είτε τα διέψευσαν, είτε δεν είδαν τίποτα. Επικαλέστηκε όλα όσα έχει προσφέρει ο ίδιος στον χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγητής πληροφορικής, όπως η επιμέλεια του εργαστηρίου πληροφορικής του σχολείου. Μίλησε για την κατάρτιση και την εκπαίδευσή του, αλλά και για την διαγωγή του καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σαν εκπαιδευτικός. 

Παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν οικογενειάρχη που έχει καταβάλει τα μέγιστα ώστε να επιτελέσει το έργο του σωστά από όσα σχολεία και να πέρασε. Αντέκρουσε τις κατηγορίες των μαθητριών επισημαίνοντας πως οι μαθήτριες που τον κατηγορούσαν ήταν σε διαφορετικά τμήματα και έτσι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διδάξει την ίδια στιγμή σε διαφορετικά τμήματα. «Πώς γίνεται να κάνω μάθημα σε δύο διαφορετικά τμήματα ταυτοχρόνως;», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του. Επίσης για να αντικρούσει το επιχείρημα της μαθήτριας που ισχυρίστηκε ότι την σήκωσε στον πίνακα και της άγγιξε το στήθος, ανέφερε πως οι πίνακες που χρησιμοποιούσε κατά την διάρκεια του μαθήματος ήταν διαδραστικοί, οπότε δεν χρειαζόταν να σηκώσει κάποιον μαθητή στον πίνακα για να γράψει κάτι. Παραδέχτηκε πως ήταν αυστηρός αλλά και δίκαιος με όλους τους μαθητές του ανά τα χρόνια, ενώ τόνισε και το γεγονός πως όταν έμαθαν οι μαθητές του, παλιοί και νέοι, για τις κατηγορίες εις βάρος του δέχτηκε πολλά μηνύματα υποστήριξης από χιλιάδες μαθητές του. Για το περιστατικό που κατηγορείται ότι συνέβη κατά την διάρκεια της θεματικής εβδομάδας ισχυρίστηκε πως κανείς άλλος πλην των συγκεκριμένων μαθητριών που τον κατηγορούν δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό. «Η γυναίκα μου και η κόρη μου ήταν δίπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του. 

Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι στο σύστημα του my school, όπου περνιούνται καθημερινά οι απουσίες, δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος και να αλλάξει τα δεδομένα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη που δέχτηκε από παλιούς μαθητές που είχε, αλλά και από ανθρώπους της κοινότητας της Γέρας. «Όλα είναι ασύστολα ψεύδη. Και από τις μαθήτριες και από τους γονείς τους», τόνισε στο τέλος της απολογίας του. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img