Πάνος Σόμπολος: «H είδηση είναι ιερή, το σχόλιο ελεύθερο»

Spread the love

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Πέλλη Γιακουμή

Στη Μυτιλήνη θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο πατριάρχης του Αστυνομικού ρεπορτάζ, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος-ερευνητής που έχει αφήσει εποχή στην πορεία του στα ΜΜΕ, Πάνος Σόμπολος, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του, του πέμπτου κατά σειρά με τίτλο «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του στα «Νέα της Λέσβου» ο Πάνος Σόμπολος μιλάει για το νέο του βιβλίο που αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα καταγραφή για εγκλήματα με πρωταγωνίστριες γυναίκες, ξεκινώντας πολλές δεκαετίες πίσω, από το 1931! Μιλάει επίσης για τη δουλειά του δημοσιογράφου, την έρευνα, ενώ σχολιάζει και πρόσφατα εγκλήματα με θύματα γυναίκες που έχουν προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο.

Τι σας έκανε να επιλέξτε σαν θεματολογία στο νέο βιβλίο σας,  τα εγκλήματα γυναικών;

«Από παλιά, στο ρεπορτάζ που έκανα όταν είχαμε γυναίκα δράστιδα για οιαδήποτε εγκληματική πράξη, έλεγα πολλές φορές ότι θα ασχοληθώ κάποτε με τη γυναικεία εγκληματικότητα. Τώρα που άφησα το καθημερινό ρεπορτάζ για τους νεότερους συναδέλφους κι έχω χρόνο για συγγραφή βιβλίων, έκανα πραγματικότητα αυτή την επιθυμία. Και φυσικά ένοιωσα  ικανοποίηση όταν πήρα στα χέρια μου το τελευταίο (5ο κατά σειρά) βιβλίο».

 – Είναι οι λόγοι που οδηγούν στο έγκλημα μια γυναίκα διαφορετικοί σε σχέση με τον άνδρα;

«Σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετικοί οι λόγοι. Άλλες σκέψεις κάνει ο άνδρας όταν φτάνει να εγκληματήσει κι άλλες η γυναίκα. Οπωσδήποτε και ο τρόπος που χρησιμοποιεί η γυναίκα για τη διάπραξη ενός εγκλήματος, διαφέρει από του άντρα, Ειδικότερα πολλά από τα εγκλήματα σχεδιάστηκαν από γυναίκα, αλλά δεν τα διέπραξε η ίδια. Έβαλε π.χ. τον εραστή της κι έστειλε στον άλλο κόσμο τον σύζυγό της ενώ η ίδια δήλωνε αμέτοχη! Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποίησε δηλητήριο για να ξεκάνει τον σύζυγο ή όποιον άλλο είχε βάλει στόχο της! Πάντως διαβάζοντας κανείς το βιβλίο «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα» θα τα διαπιστώσει όλα αυτά που σας αναφέρω, καθώς κι άλλα πολλά».

Ποιο από τα εγκλήματα που  παρουσιάζετε στο βιβλίο σας, θα ξεχωρίζατε ως το πιο συγκλονιστικό;

«Από τα 39 εγκλήματα (ανθρωποκτονίες) που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, είναι αρκετά αυτά που πραγματικά συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω:Το έγκλημα με θύμα τον εργολάβο Αθανασόπουλο και δράστες την πεθερά του, τη σύζυγό του, τον ανιψιό τους και την υπηρέτρια.Τον σκότωσαν, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα, δεν τα κατάφεραν και στη συνέχεια το κομμάτιασαν, το έβαλαν σε δύο τσουβάλια και το πέταξαν στον Κηφισό ποταμό για να το πάρουν τα νερά και να μην αποκαλυφθεί το τερατούργημά τους. Όμως τα τσουβάλια με το πτώμα σταμάτησαν (φράκαραν) σε κάποιο αβαθές σημείο κι ένα παιδάκι που περνούσε από τη γέφυρα, είδε ανθρώπινο μέλος που εξείχε από το τσουβάλι κι έτσι αποκαλύφθηκε η υπόθεση! Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και τέσσερις υποθέσεις με εκτέλεση των γυναικών που είχαν εγκληματήσει. Στήθηκαν δηλαδή στο εκτελεστικό απόσπασμα όσο ίσχυε η θανατική ποινή στην Ελλάδα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει είναι ανατριχιαστικά!»

– Γιατί η ελληνική κοινωνία  δείχνει να «αντέχει»  περισσότερο ή με κάποιο τρόπο να ψάχνει να δικαιολογήσει  τα εγκλήματα ανδρών, ενώ κατακρίνει  και στιγματίζει τις γυναίκες εγκληματίες ;

«Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος βλέπει με περισσότερο ενδιαφέρον ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από γυναίκα παρά εκείνα που διαπράττονται από άνδρα. Αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο διάπραξης από τη γυναίκα, που όπως σας εξήγησα πιο πάνω, είναι διαφορετικός σε πολλές περιπτώσεις. Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η γυναικεία εγκληματικότητα στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ανέρχεται περίπου στο 10% στο σύνολο των εγκλημάτων.

Ωστόσο υπάρχουν και ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν από άντρες και έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο με τον τρόπο διάπραξής τους. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το έγκλημα του Φρατζή, ο οποίος στραγγάλισε τη νεαρή σύζυγό του, την τεμάχισε μέσα στο μπάνιο του διαμερίσματός του και πέταξε το κομματιασμένο πτώμα, το οποίο είχε βάλει σε σακούλες σκουπιδιών, μέσα σε κάδο απορριμμάτων!  Εκεί το βρήκε κάποιος συλλέκτης που έψαχνε στα σκουπίδια για γραμματόσημα! Εμείς που ζήσαμε αυτό το έγκλημα μείναμε άναυδοι εκείνη τη μέρα που ανακαλύφθηκε το τεμαχισμένο πτώμα

– Ο δημοσιογράφος χωρίς να είναι αστυνομικός, ούτε εγκληματολόγος, ούτε δικαστής πρέπει να έχει τις ανάλογες γνώσεις για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο  ρεπορτάζ. Η πολύχρονη εμπειρία σας τι σας λέει .Είναι κάτι που μαθαίνεται ή πρέπει ο δημοσιογράφος  να έχει και εκείνο το «προαίσθημα» που πάει την είδηση ένα βήμα πιο μπροστά;

«Συμφωνώ απόλυτα. Ο δημοσιογράφος δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε εισαγγελέας ή δικαστής, ούτε εγκληματολόγος. Δεν θα πρέπει ποτέ στην δημοσιογραφική πορεία της ζωής μας να μπερδεύουμε τους ρόλους. Εμείς καταγράφουμε τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν ή διαδραματίζονται και ενημερώνουμε σωστά κι αντικειμενικά τον αναγνώστη στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα, τον ακροατή στο ραδιόφωνο και τον τηλεθεατή στην τηλεόραση. Δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από κομματικές, παραταξιακές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας το ρηθέν ότι «Η είδηση είναι ιερή, το σχόλιο ελεύθερο».Όταν ο δημοσιογράφος κάνει σωστά τη δουλειά του –δηλαδή αυτό που λέω πάντα στους νεότερους συναδέλφους -να θυμούνται δύο λέξεις «ήθος – εργατικότητα», οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεσαι στο ρεπορτάζ, είτε είναι αστυνομικοί, είτε δικαστικοί, είτε οι απλοί αναγνώστες, θα σου δώσουν την πρωτιά και το μεγάλο θέμα.Αλλά και θα συζητήσεις μαζί τους θετικά για τις περαιτέρω εξελίξεις της όποιας υπόθεσης ασχολείσαι.

-Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο εγκλήματα, με θύματα γυναίκες  έχουν «παγώσει» το πανελλήνιο . Η περίπτωση της φοιτήτριας Ελένης  Τοπολούδη στη Ρόδο αλλά και της Ερατούς εδώ στη Μυτιλήνη,  είναι δυο περιπτώσεις που ενίσχυσαν  το κίνημα κατά της «γυναικοκτονίας» και της ακραίας σεξιστικής βίας. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό;

« Είναι πράγματι συγκλονιστικές οι υποθέσεις ανθρωποκτονίας τόσο της Ερατούς όσο και της φοιτήτριας στη Ρόδο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που απασχόλησαν και θα απασχολούν για πολύ ακόμη την κοινή γνώμη.Ως προς το θέμα της σεξιστικής βίας που αναφέρετε, σας θυμίζω ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες (25 Νοεμβρίου) ήταν η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν είναι τωρινό. Μου δόθηκε η ευκαιρία εκείνη τη μέρα να μιλήσω για το θέμα της «Ενδοοικογενειακής βίας» στην Κρήτη ως προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου. Αυτό που τόνισα περισσότερο ήταν: Οι γυναίκες που υφίστανται βία οιασδήποτε μορφής από τον άνδρα τους, θα πρέπει να μιλάνε και να μην κρατούν κλειστό το στόμα τους. Να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους γι αυτά που τραβάνε από τον δυνάστη – όπως τον χαρακτηρίζουν πολλές – σύζυγό τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, δημιουργήθηκαν ειδικές υπηρεσίες σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, οι οποίες αρμοδιότητα θα έχουν, αυτού του είδους τα αδικήματα. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει μεριμνήσει ώστε αυτές οι υπηρεσίες να στελεχώνονται πάντοτε με αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν ειδίκευση στα θέματα βίας κατά των γυναικών και των παιδιών της οικογένειας».

Ο  δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος θα βρίσκεται  τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου  στις 7.30 στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» για την  παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα».

(φωτο oneman.gr)

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση