Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Παράδοση ηλεκτρικών οχημάτων στην Καλλονή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πρωτιά για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, που μαζί με τα συμβατικά οχήματα απέκτησε σύγχρονο και ασφαλή στόλο για όλες τις Υπηρεσίες του

Η παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου έγινε χθες το απόγευμα στην Καλλονή από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι ο πρώτος Δήμος σε όλη την χώρα που παραλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, αφού υπέβαλλε αμέσως την σχετική πρόταση και κατάφερε να διεκπεραιώσει γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτή ήταν η παραλαβή των πρώτων τεσσάρων οχημάτων, ενώ ακολουθεί η προμήθεια άλλων έξι το επόμενο διάστημα, συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Πρόκειται για ένα σάρωθρο – σκούπα για την πόλη της Καλλονής και τα χωριά, ένα κλειστό βανάκι για τον τομέα της Αυτεπιστασίας, ένα μικρό φορτηγό και ένα ευέλικτο απορριμματοφόρο που μπορεί να κινηθεί σε στενούς δρόμους και πλακόστρωτα, όπως στο Μόλυβο. Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, από την σύστασή του μέχρι σήμερα έχει προμηθευτεί 15 ακόμη απορριμματοφόρα και μηχανήματα μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”, καταφέρνοντας να αποκτήσει σύγχρονο στόλο και εξοπλισμό για τις Υπηρεσίες της Καθαριότητας, της Αυτεπιστασίας, της Πολιτικής Προστασίας και του Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε κατά την εκδήλωση παράδοσης των οχημάτων ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, «η δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν να γυρίσει σελίδα το νησί μετά από την μεταναστευτική κρίση σε μια πορεία ευημερίας και ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς κάνουμε και μαζί με τα μεγάλα έργα, υλοποιούμε μικρότερες παρεμβάσεις σημαντικής προστιθέμενης αξίας, όπως η προμήθεια αυτών των οχημάτων που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, ενώ παράλληλα ο Δήμος θα αφήσει το πράσινο αποτύπωμά του στο περιβάλλον. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Τεχνική του Υπηρεσία και την Δημοτική Αρχή γι’ αυτή την πρωτιά αφού έτρεξαν και κατάφεραν να λάβουν γρήγορα τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις».

Από την σύσκεψη στο Δημαρχείο

Παρών στην τελετή παράδοσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ήταν και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Στ. Πέτσα για το συνεχές ενδιαφέρον του για το νησί, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στηρίζουν από την πρώτη στιγμή την Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμους κι αυτό αποδεικνύεται από τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο νεοσύστατος Δήμος Δυτικής Λέσβου, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων “Φιλόδημος” και “Αντώνης Τρίτσης” κατάφερε να αποκτήσει σύγχρονα και ασφαλή οχήματα και μηχανήματα έργου για όλες τις Υπηρεσίες, τονίζοντας ότι αναμένονται ακόμη έξι συμβατικά απορριμματοφόρα, εκτός από τα έξι ηλεκτρικά που θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα.

Το Κλειστό Γυμναστήριο

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής στο Δημαρχείο της Καλλονής, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, πέραν των 12 υπαλλήλων που εγκρίθηκαν την Τρίτη. 

Επίσης συζητήθηκε το έργο της κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου δίπλα από το γήπεδο Κώστας Κεντέρης, για το οποίο ο κ. Πέτσας είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί μας ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται να καταθέσει τον φάκελο για την ένταξη του έργου στον προγραμματισμό του 2023. 

Σε ό,τι αφορά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τα Βατερά το καλοκαίρι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχει δοθεί επιχορήγηση ύψους 250.000 ευρώ στο Δήμο για την αποκατάσταση ζημιών, ενώ σημείωσε ότι εξετάζονται κι άλλοι τρόποι για την στήριξη των κατοίκων και των επαγγελματιών. Τέλος, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα τα νησιά μας και μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία υπέβαλλε πρόταση στο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων οδικής ασφάλειας, εξασφαλίζοντας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 5,2 εκατ. θα διατεθούν για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Νάπης – Πελόπης, το οποίο αρχικά είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

spot_img

More articles