Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παράδοση – παραλαβή από Χατζηγιάννη σε Χριστόφα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, που εξασφάλισε 6,3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του Δήμου Μυτιλήνης

Νέα εποχή ξεκινά για την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης “Μυτιλήνη Α.Ε.” μετά από την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανάδειξη νέας Διοίκησης από την Δημοτική Αρχή Χριστόφα και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή έγινε η παράδοση – παραλαβή των πεπραγμένων της απερχόμενης Διοίκησης στο νέο Δήμαρχο, από τον πρώην Πρόεδρο, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Πρωτούλη και το μέλος, Τάσο Μπαλή. Παρών ήταν επίσης ο Τεχνικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας, μηχανικός, Νίκος Τσολακούδης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η απερχόμενη Διοίκηση, ο Δ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2021 με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ και τώρα παραδίδει στο Δήμο 150.000 ευρώ. Όπως τόνισε, «αν και η θητεία μας λήγει το 2026, σύσσωμο και ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί, εφόσον εξελέγη νέα Δημοτική Αρχή και πρέπει να αποφασίζει εκείνη από δω και πέρα. Ήταν μια δημοκρατική απαίτηση που τηρήσαμε και καταθέσαμε την επιστολή παραίτησης στο νέο Δήμαρχο για να διευκολύνουμε το έργο του».

Ο πρώην Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για τον Δήμο, που έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά έργα σε διάφορους τομείς, παρακάμπτοντας τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Π. Χριστόφας λέγοντας ότι η “Μυτιλήνη Α.Ε.” θα συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες του Δήμου για να αναλάβει δράσεις και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο Δήμος, μέσα από ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα: «Οι Υπηρεσίες των περισσότερων Δήμων είναι υποστελεχωμένες και διεκδικούμε επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα έργα. Με την βοήθεια της Αναπτυξιακής πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε». Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ηθικής και θεσμικότητας για να ξεκινήσει η νέα θητεία.

Τα έργα

Τον απολογισμό των έργων που υλοποίησε και διαχειρίστηκε η εταιρεία από το 2021 μέχρι σήμερα παρουσίασε ο Τ. Μπαλής, τονίζοντας ότι το συνολικό ποσό που εξασφάλισε για την εκτέλεση διάφορων έργων στο Δήμο Μυτιλήνης έφθασε τα 6.300.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού ήταν η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ύψους 2.800.000 ευρώ, για την αξιοποίηση του χώρου στον Καρά – Τεπέ. 

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημοτικής έκτασης που ανήκει στην ιδιοκτησία της ΔΕΥΑΛ. Οι προτάσεις προς υλοποίηση είναι οι εξής:

  • Δημιουργία Μουσείου Μνήμης Καρά – Τεπέ
  • Αποκατάσταση Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά
  • Δημιουργία Κέντρου Νεοφυών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας και Έρευνας
  • Ανέγερση γραφείων της ΔΕΥΑΛ.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 594.000 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση φθορών σε γεωργικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικούς δρόμους στις Κοινότητες της Μόριας, της Παναγιούδας και του Αφάλωνα.

Το τρίτο έργο που ανέλαβε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ήταν η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ. Η συγκεκριμένη διαδρομή από το “Διαβολόρεμα” έως την “Κλεφτόβιγλα” είναι χωματόδρομος περίπου 8,4 χλμ. και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης. 

Εξάλλου, η “Μυτιλήνη Α.Ε.” εξασφάλισε 245.700 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου με σκοπό την ανάδειξη του Δήμου Μυτιλήνης ως τουριστικού προορισμού. 

Από το ίδιο Ταμείο διατέθηκε το ποσό των 47.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης για την εύρεση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την αποξήλωση των παλαιών κεντρικών μονάδων, την αγορά νέων ενεργειακά αποδοτικών κεντρικών μονάδων, την εγκατάσταση των συστημάτων και χρωματισμούς.

Εξάλλου, η εταιρεία ανέλαβε την προμήθεια ενός νέου οχήματος 4Χ4 για τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με εξοπλισμό πυρόσβεσης, δεξαμενή νερού, αποχιονισμού με λεπίδα και αλατοδιανομέα (διασκορπιστή αλατιού), προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.

Επίσης, εξασφαλίστηκε το ποσό των 70.000 ευρώ για την δημιουργία δικτύου υποδομών “Έξυπνης πόλης”, ενώ διατέθηκαν πιστώσεις για την ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, προϋπολογισμού 432.140 ευρώ, την υποστήριξη αυτόνομης και ασφαλούς διαβίωσης ηλικιωμένων, προϋπολογισμού 61.970 ευρώ, την δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης έξυπνης πόλης και έξυπνες εφαρμογές, προϋπολογισμού 291.400 ευρώ.

Τέλος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ανέλαβε την επισκευή των Παιδικών Κατασκηνώσεων στη Νεάπολη, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης.

Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Δ. Πρωτούλης, επεσήμανε ότι η “Μυτιλήνη Α.Ε.” είναι μια πιστοποιημένη εταιρεία που μπορεί να διεκδικήσει και να υλοποιήσει μεγάλα έργα από το νέο ΠΕΠ, τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων κλπ., ενώ παράλληλα δήλωσε διατεθειμένος να βοηθήσει τη νέα Διοίκηση στην ανάληψη των καθηκόντων της.

spot_img

More articles

spot_img