Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Παραμένουν οι σκαλωσιές στην εκκλησία του Αφάλωνα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νέα σύμβαση υπογράφηκε από την Περιφέρεια και το Συμβούλιο της Μητρόπολης Μυτιλήνης τις προηγούμενες μέρες για την μελέτη των συμπληρωματικών έργων που απαιτούνται για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφάλωνα. Στον συγκεκριμένο Ναό έχουν δημιουργηθεί φθορές από τους σεισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 2017 είχαν ξεκινήσει οι μελέτες για τις εργασίες αποκατάστασης. Μέχρι τώρα, ωστόσο, έχουν μείνει μόνο οι σκαλωσιές και δεν έχουν πραγματοποιηθεί κάποια έργα. Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς από το 2017 περιμένουν να γίνουν έργα στην εκκλησία και έργα δεν βλέπουν.

Η πρώτη κίνηση για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στην εκκλησία έγινε από την Περιφέρεια, η οποία είχε εκπονήσει μια μελέτη έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επιδιόρθωσης των ζημιών. Ο ναός είναι αρκετά παλιός και οι φθορές που προέκυψαν λόγω των χρόνων απαιτούσαν άμεση συντήρηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό κομμάτι. Οι σεισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια επιδείνωσαν την κατάσταση, οπότε ήταν επιτακτική η ανάγκη για την έναρξη των έργων αποκατάστασης του ναού

Η Περιφέρεια έκανε το πρώτο βήμα, όμως, οι διαδικασίες ξεκίνησαν χωρίς να προχωρήσουν ποτέ και οι σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί είναι ακόμα στο ίδιο σημείο για αρκετό καιρό και στο εξωτερικό της εκκλησίας και μέσα σε αυτήν. Η εκκλησία ωστόσο παραμένει ανοιχτή και οι λειτουργίες γίνονται κανονικά. Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Δημήτρης Ακριώτης, ανέφερε για την τωρινή κατάσταση του έργου: «Ξεκινήσαμε τις μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών της εκκλησίας. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την τεχνική υπηρεσία και τώρα αναθέσαμε το έργο σε πολιτικό μηχανικό. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια καθώς πραγματοποιήθηκε και σύμβαση με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, αλλά καθυστέρησε μια και ήταν θέμα της τεχνικής υπηρεσίας. Έπρεπε να βγουν οι σχετικές άδειες, να περάσει από οικονομική επιτροπή, αφού πρώτα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο».

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους είναι προβληματισμένοι καθώς βλέπουν το έργο να παραμένει στάσιμο και τις σκαλωσιές να είναι χρόνια εντός και εκτός της εκκλησίας, ενώ δεν έχει γίνει κάποια επιδιόρθωση εσωτερικά. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αφάλωνα, Κώστας Κουρογένης, αλλά και τα μέλη της κοινότητας έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι. Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Από το 2017 εδώ και περίπου 6 χρόνια περιμένουμε να γίνουν τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στην εκκλησία μας. Το μόνο που γίνεται τώρα είναι τα έργα στο καμπαναριό, τα οποία τελειώνουν μετά από αρκετό καιρό. Οι φθορές στην εκκλησία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς και είναι και παλιά η εκκλησία. Έχει γίνει η μελέτη, αλλά περιμένουμε ακόμα να περάσει και από επιτροπή της Αθήνας και να τελειώσουν οι διαδικασίες με τις άδειες για να ξεκινήσουν τα έργα, να συνεχιστούν δηλαδή από εκεί που έμειναν, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο οι σκαλωσιές και είναι αρκετό καιρό. Δεν ξέρουμε πραγματικά πού αλλού να απευθυνθούμε γιατί είναι μεγάλο διάστημα στάσιμο το έργο».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img