Επίθεση εξαπέλυσε με παρέμβασή του ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου, βάζοντας στο στόχαστρο τον Βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στους οποίους αποδίδει τεράστια ευθύνη, καθώς στη σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών, που έγινε στην Περιφέρεια την περίοδο του καλοκαιριού, όταν είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δέχτηκαν την πρότασή του η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν παραπλανητική και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αλλά ακόμα κι αν δρομολογηθεί θα καθυστερήσει χρονικά, ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι μπορεί να τεκμηριωθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ.
Ο κ. Νικολάου υπογραμμίζει ότι μετά και τα τελευταία στοιχεία για το ύψος της παραγωγής κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο, πού κυμαίνεται στους 3.054 τόνους ελαιόλαδο, η περιοχή μας καταγράφει απώλεια μεγαλύτερη του 30% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας τριετίας ώστε να τεκμηριώνει την διεκδίκηση αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για απώλεια παραγωγής. Όπως τονίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου της περασμένης τριετίας είναι 25.091,665 και ο μέσος αυτής είναι 8.363,888 τόνοι. Επομένως η παραγωγή της περσινής χρονιάς υπερβαίνει σε απώλεια ελαιολάδου το 30% του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας. Η απώλεια της παραγωγής είναι σε ποσότητα 5.308,9 τόνοι (8.363,8 – 3.054,8), σε ποσοστό είναι 64%, πολύ πιο πάνω δηλαδή από το 30% της απώλειας που ορίζεται στον σχετικό κανονισμό».
Ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι μ’ αυτά τα δεδομένα στοιχειοθετείται και τεκμηριώνεται πλήρως η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μέσα από το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Άρα αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την μειωμένη περσινή παραγωγή μπορεί να χορηγηθεί, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει και για την φετινή χρονιά αν συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις.
Η περσινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο αλλά και η παραγωγή της προηγούμενης τριετίας, όπως καταγράφηκαν έχουν ως εξής:
-Παραγωγή 2020 – 21 3.054,896 τόνοι
-Παραγωγή 2019 – 20 13.584,257 τόνοι
-Παραγωγή 2018 -19 1.569,384 τόνοι
-Παραγωγή 2017 – 18 9.938,024 τόνοι
Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τα όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος συμμετέχοντας στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια το καλοκαίρι, αλλά και με δημόσια ανακοίνωσή του.
Να υπενθυμίσουμε ότι στη σύσκεψη οι φορείς είχαν καταλήξει στην απόφαση να συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή που να εκτιμήσει την κατάσταση στη Λέσβο για τις μειωμένες παραγωγικές χρονιές που καταγράφονται. Ωστόσο ο κύριος Νικολάου υποστηρίζει ότι καμιά Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι τώρα και επειδή η χορήγηση της αποζημίωσης μπορεί να επισπευσθεί και να τεκμηριωθεί πλήρως μέσα από άλλο δρόμο, πολύ πιο σίγουρο, «ο δρόμος αυτός καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο του κανονισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Σύμφωνα με τον παραπάνω κανονισμό αποζημίωση δίνεται σε περιπτώσεις απώλειας παραγωγής από ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε ζημιές που προκαλούνται από θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εφόσον το κατώτατο όριο απωλειών του εν λόγω έτους είναι πάνω από το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της τελευταίας τριετίας», υπογραμμίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, επισημαίνει ότι κατόπιν των παραπάνω ο δρόμος είναι ανοιχτός ώστε με τα ισχύοντα δεδομένα ο ΕΛΓΑ να έρθει και να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, εφόσον τεκμηριώνεται η απώλεια παραγωγής στο 30% του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας, ενώ καλεί τον Περιφερειάρχη και τον κυβερνητικό Βουλευτή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παραπλανούν τους αγρότες.