Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Παράταση για τα led φωτιστικά


  • Οι βροχές του προηγούμενου διμήνου πήγαν πίσω τις εργασίες και μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 6.600 νέα φώτα από τα 11.000 που προβλέπονται συνολικά για το Δήμο Μυτιλήνης

Παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου πήρε το έργο της τοποθέτησης νέων φωτιστικών LED στο Δήμο Μυτιλήνης λόγω των καθυστερήσεων που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αν και υπό κανονικές συνθήκες οι εργασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου, οι συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων 2 μηνών πήγαν πίσω τα συνεργεία που μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 6.600 φωτιστικά από τα 11.000 συνολικά που πρέπει να αντικατασταθούν σε όλο το Δήμο. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και η διαφορά στον φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες είναι μεγάλη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και βέβαια στην οδική κυκλοφορία, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά παράπονα από πολίτες που διαπιστώνουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα νέα φωτιστικά καίγονται και δεν ανάβουν. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, πράγματι έχουν παρουσιαστεί ορισμένα προβλήματα τα οποία έχουν καταγραφεί και αντιμετωπίζονται. «Κάθε αρχή και δύσκολη. Έχουμε λάβει αιτήματα δημοτών που μας ενημερώνουν ότι κάποια led δεν ανάβουν στις γειτονιές τους, ενώ τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Το ποσοστό αυτών των βλαβών ανέρχεται στο 2% επί των 6.600 φωτιστικών που έχουν τοποθετηθεί, δηλαδή μιλάμε για 120 σημεία, τα οποία θα αποκατασταθούν έως το τέλος του μήνα. Οι ζημιές αυτές οφείλονται κατά βάση στην αυξομείωση της τάσης του ρεύματος και στην διαφορετική ισχύ που είχαν τα συμβατικά φωτιστικά», επεσήμανε ο ίδιος.

Το σημαντικό αυτό έργο ξεκίνησε από κεντρικούς δρόμους, όπως οι Ελ. Βενιζέλου, Ε. Βοστάνη, Μικράς Ασίας – 8ης Νοεμβρίου, Μυριβήλη, Κυκλάδων, Χρυσομαλλούσης, Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, Μητροπολίτου Ιακώβου, Σκαμανδρίου, Πεσματζόγλου, Ευαγγελίστριας, Νεομάρτυρος Θεοδώρου, Ηλία Βενέζη, Γυμνασιάρχου Δαβίδ και Οικονόμου Τάξη και η διαφορά στον φωτισμό από τους παλιούς λαμπτήρες είναι αισθητή τόσο στην ποιότητα όσο και στη φωτεινότητα. 

Η χρηματοδότηση της επένδυσης έγινε με τη μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα (δηλαδή με τη συνεργασία Ιδιωτικού Τομέα και Δήμου), ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Ο ανάδοχος ιδιώτης που προέκυψε από τον διαγωνισμό που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο κατέβαλλε όλο το χρηματικό ποσό της επένδυσης και θα έχει την πλήρη ευθύνη της άριστης λειτουργίας του συστήματος φωτισμού για 12 χρόνια. Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλουν οι δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου των 12 ετών, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση. Ο Δήμος δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από ιδίους πόρους, αλλά απεναντίας θα λαμβάνει το 30% του συνόλου των ανταποδοτικών τελών.

 

Άμεση αποκατάσταση βλάβης

Τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλαπλά, αφού τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως. Επιπλέον, κάθε βλάβη – πρόβλημα στον οδοφωτισμό θα αποκαθίσταται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών, αφού το συμφωνητικό – σύμβαση περιλαμβάνει 12ετή εγγύηση καλής λειτουργίας για τα φωτιστικά, με τη βοήθεια του συστήματος της τηλεδιαχείρισης που θα εγκαταστήσει ο ανάδοχος. Παράλληλα, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημότη, αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού, δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών, ασφαλειών, κ.ά.). Ακόμη, με τη χρήση σύγχρονων φωτιστικών LED ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να αναπτύξει και να προσφέρει και εφαρμογές Έξυπνης Πόλης (Έλεγχο Στάθμευσης, διαχείριση Απορριμμάτων, διαχείριση Στάσης και άλλα).

 

Μελέτη ανά περιοχή

Ο ανάδοχος έχει κατηγοριοποιήσει τους δρόμους (έναν προς έναν) και έχει εκπονήσει αντίστοιχη φωτοτεχνική μελέτη στα πλαίσια της μελέτης εφαρμογής για κάθε κολόνα και φωτιστικό. Έτσι υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των υφιστάμενων φωτιστικών, άρα αποφεύγονται φαινόμενα υπερφωτισμού ή υποφωτισμού, στα πλαίσια του εφικτού, δεδομένου ότι τα φωτιστικά εγκαθίστανται κατά κανόνα στις κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ που δεν ακολουθούν κάποια κανονικότητα.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Επιπλέον, ο ανάδοχος έχει εγγυηθεί ποσοστό εξοικονόμησης προς όφελος του Δήμου που κυμαίνεται μεταξύ 10% – 30% της συνολικής εξοικονόμησης. Έτσι για παράδειγμα, αν ένας Δήμος καταναλώνει 1.000.000kWh και η εξοικονόμηση που εγγυάται ο ανάδοχος είναι 70%, η νέα κατανάλωση του Δήμου θα είναι 300.000kWh. Η διαφορά των 700.000kWh, που είναι η ενέργεια που εξοικονομείται, θα μοιραστεί μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου. Ο ανάδοχος θα λάβει μεταξύ 70% – 90% της εξοικονόμησης αυτής και θα την χρησιμοποιήσει προκειμένου να αποσβέσει την επένδυσή του. Αλλά και ο Δήμος θα λάβει μεταξύ 10% – 20% κι έτσι θα έχει περισσότερα διαθέσιμα ανταποδοτικά τέλη για χρήση, στα πλαίσια της λειτουργίας του Δήμου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img