Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Παράταση λειτουργίας για τον Ξενώνα Γυναικών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παράταση λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει πάρει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Μυτιλήνης και για τον λόγο αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού της δομής, με εισήγηση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας, Δήμητρας Αλεξανδρή. Πρόκειται για 9 υπαλλήλους και συγκεκριμένα έναν ΠΕ παιδοψυχολόγο, έναν ΠΕ ψυχολόγο, έναν ΠΕ Διοικητικής Υποστήριξης, έναν ΤΕ κοινωνικό λειτουργό, έναν ΥΕ βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας και τέσσερις φύλακες. Το προσωπικό αυτό παρέχει τις υπηρεσίες του από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ξενώνα, το 2014, μέχρι σήμερα, με την συνεχή ανανέωση των συμβάσεων, ενώ η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να διεκδικήσει την παράταση της λειτουργίας της δομής και μετά από το 2023, δεδομένου ότι τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο. 

Επιπλέον, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η κ. Αλεξανδρή, ο Ξενώνας δέχεται και φιλοξενεί το τελευταίο διάστημα και άπορες μητέρες με τα παιδιά τους, άνεργες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες με προβλήματα αναπηρίας, καθώς και πρόσφυγες που έχουν υποστεί βία ή κοινωνικές διακρίσεις. «Μακάρι να μην υπήρχε η ανάγκη για την λειτουργία αυτής της δομής, αλλά δυστυχώς, τα περιστατικά που δεχόμαστε και αντιμετωπίζουμε είναι αρκετά και δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη. Όλες οι γυναίκες που χρειάζονται στήριξη βρίσκουν μια ανοιχτή πόρτα για να απευθυνθούν και για να μπορέσουν στη συνέχεια να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος.

Ο Ξενώνας παρέχει δωρεάν ασφαλή διαμονή, που περιλαμβάνει δωρεάν στέγη και τροφή. Επίσης παρέχεται δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και των παιδιών τους, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με απώτερο στόχο την  ενδυνάμωση της γυναίκας, ώστε να σταθεί δυνατή έξω στην κοινωνία. Παρέχεται ακόμη Νομική Συμβουλευτική, μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων. Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές, γίνεται εργασιακή συμβουλευτική και παραπομπή / συνοδεία στους φορείς κατά περίπτωση.

Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά, όλο το 24ωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα (14 γυναίκες και 6 παιδιά). Η δομή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο λόγω της ανάγκης απομάκρυνσης των θυμάτων από την εστία της βίας και ειδικότερα, κατά την περίοδο της κρίσης, προστατεύοντάς τους από τον θύτη. Το διάστημα που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, η διάρκεια της φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Οι γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν και να αναζητήσουν βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν, στο Συμβουλευτικό  Κέντρο Γυναικών (τηλ. 22510 34470, Παπαδιαμάντη 2), στο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης (τηλ. 22510 40689, Ελ. Βενιζέλου 5), στο  Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης (22510 55238, Ζωοδόχου Πηγής 71), ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img