Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Παράταση στην αγωνία των κατοίκων του Άη-Στράτη


Παρατείνεται η αγωνία για τους κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου που βλέπουν τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο να μείνουν «αποκομμένοι» από την υπόλοιπη Ελλάδα να παίρνει σοβαρές διαστάσεις, μετά και την απόφαση της εταιρείας SeaJets με το πλοίο Aqua Blue να απέχει τελικά από τον διαγωνισμό για το δρομολόγιο Λαύριο – Λήμνος – Άγιος Ευστράτιος – Καβάλα που είχε μέχρι πρότινος. Ο διαγωνισμός, που ήταν να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 27 Δεκεμβρίου, πήρε αναβολή για τις 23 Γενάρη, καθώς δεν βρέθηκε η εταιρεία που θα αναλάβει την ακτοπλοϊκή γραμμή. Τελικά ούτε χθες πραγματοποιήθηκε, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την μετάθεση του διαγωνισμού για τη Δευτέρα 29 Γενάρη, δίνοντας παράταση στην αγωνία των κατοίκων του Αγίου Ευστρατίου. Τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και σύλλογοι και της Λήμνου έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους και τους φόβους τους. 

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση της εταιρείας SeaJets (με το πλοίο της Aqua Blue, που μέχρι πρότινος εκτελούσε το δρομολόγιο της άγονης γραμμής Λαύριο – Λήμνος – Άγιος Ευστράτιος – Καβάλα 3 φορές την εβδομάδα), να μην συμμετέχει στον μειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να αναλάβει ξανά το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Σε αυτήν την απόφαση συνέβαλε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε επιδότηση παρά μόνο η αποκλειστικότητα από την εταιρεία που θα αναλάβει αυτήν την γραμμή. Αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ως δεδομένο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα αναλάβει ξανά αυτήν την γραμμή. 

Παράλληλα αυτή η εξέλιξη συντάραξε τους κατοίκους τόσο της Λήμνου όσο και του Αγίου Ευστρατίου καθώς επικρατούσαν οι φόβοι να μείνει στον «αέρα» το ακριτικό νησί και αμέσως σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν την αντίδρασή τους είτε με επιστολές προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, είτε με ανακοινώσεις. 

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Η μη συνέχιση από την εταιρεία Seajets δημιούργησε πρόβλημα, καθώς δεν υπήρχε πλοίο για να εκτελέσει το δρομολόγιο Λαύριο – Λήμνος – Άγιος Ευστράτιος – Καβάλα. Μια προσωρινή αλλά πολύ ουσιαστική λύση ήρθε από την εταιρεία Aegean Sea Lines με το πλοίο «Άνεμος», το οποίο ουσιαστικά ανέλαβε γι’ αυτές τις μέρες την εκτέλεση του δρομολογίου. Αυτή η λύση είναι όμως προσωρινή καθώς το συγκεκριμένο πλοίο θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι μέσα του Φλεβάρη. Οπότε θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μια λύση και να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει και επίσημα το δρομολόγιο της άγονης γραμμής

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς, από την πλευρά του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα και αυτό φάνηκε με την τοποθέτηση του πλοίου «Άνεμος» μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ώστε να μην μείνει στον αέρα το νησί του Αγίου Ευστρατίου. Επιπλέον ανέφερε ότι περιμένουν κάποιες τελευταίες εγκρίσεις ώστε να δουν ποια εταιρεία θα είναι αυτή που τελικά θα αναλάβει την άγονη γραμμή, καθώς και ότι γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Άγιος Ευστράτιος – Καβάλα. Ο διαγωνισμός, όπως προαναφέραμε, ήταν να γίνει κανονικά χθες Τρίτη 23 Γενάρη, ωστόσο μετατέθηκε για τις 29 Γενάρη. Μπορεί οι εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών να είναι αρκετά ενθαρρυντικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εντούτοις μέχρι και την επίσημη ολοκλήρωση του διαγωνισμού οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου είναι λογικό ότι θα αγωνιούν. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img