ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΑΞΙΩΤΗ: «Η Λέσβος, ο τόπος στον χρόνο»

Spread the love

Η παρουσίαση του δίτομου έργου του Μάκη Αξιώτη με τίτλο «Η Λέσβος, ο τόπος στον χρόνο» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ, τις Εκδόσεις Δούκα και τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου.  Το νέο βιβλίο του Μάκη Aξιώτη «Η Λέσβος, ο Τόπος στον Χρόνο» με συνολικά 1.250 σελίδες έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Δούκας σε δύο τόμους. Ο Α’ τόμος, 650 σελίδες, περιέχει τα περιεχόμενα, κείμενο και τον σύγχρονο χάρτη του νησιού (γεωγράφος Απ. Μακαρατζής). Ο Β’ τόμος, 589 σελίδες, περιέχει τα περιεχόμενα, τον σύγχρονο χάρτη, κείμενο 342 σελίδες, την βιβλιογραφία του 1992 (Περπατώντας τη Λέσβο), την βιβλιογραφία του 1987 (Στα Χνάρια τα Παλιά), το Βιογραφικό του συγγραφέα, 211 σελίδες με πίνακες σχεδίων και 3 Αρχαιολογικούς χάρτες με υπομνήματα των Αρχαιολογικών περιόδων του νησιού. Η βιβλιογραφία μετά το 1992, ακολουθεί τα κείμενα του βιβλίου. Το βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στους γεωγραφικούς χώρους της Λέσβου, σταματά στους επί μέρους Τόπους (Γεωλογικά Μνημεία, Αρχαιολογικούς χώρους και κτίσματα, σύγχρονους οικισμούς κ.ά.), τους ερευνά και τους παρουσιάζει μέσα στον Χρόνο. Είναι μια ρέουσα Ιστορική Γεωγραφία. Συγχρόνως υπεισέρχεται και η άποψη του συγγραφέα σε σχέση με τους τόπους και την αλλαγή τους στον χρόνο. Αφορά:

-Τα ευρήματα στον ορίζοντα των 20 εκατομμυρίων ετών, από το ΜΦΙ Σιγρίου, καθώς και τα απολιθωμένα ζώα της Θερμής, από τον ίδιο φορέα.

– Τα ευρήματα του Ορίζοντα των 2 εκατ. ετών, στην περιοχή των Βατερών, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

– Την ανακάλυψη και δημοσίευση των λίθινων εργαλείων του Πρώτου Ανθρώπου στα Ροδαφνίδια και την Ανασκαφική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

-Τη μοναδική ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στους νέους οδικούς άξονες, στους βιολογικούς καθαρισμούς των οικισμών (κύρια της Μυτιλήνης), στα Κάστρα, στην Κλοπεδή και στα Μέσα και σε άλλους χώρους, με πληθώρα νέων ευρημάτων. 

-Τη μετάφραση και δημοσίευση της πορείας στο νησί του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λεονάρδου του Χίου, το 1447, από τον κ. Μαζαράκη

-Τη μετάφραση και δημοσίευση των Οθωμανικών Φορολογικών Αρχείων από τους Καρύδη – Kiel και κύρια από τον Κ. Καμπουρίδη (κύρια για τον 16ο μ.Χ. αι του νησιού). 

– Την επιφανειακή έρευνα στους τόπους του νησιού που έδωσε πολλά δημοσιεύματα σε ποικίλα έντυπα, από τον γράφοντα και άλλους ερευνητές.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση